Η Εστίαση της Αχαΐας στην Κυβέρνηση για τη μίσθωση του αιγιαλού: Χρήμα και όχι …χύμα στο κύμα!

 


Ο Σύλλογος Καταστητμααρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας, προσδοκά θετικές εξελίξεις μέσα στο 2025 για τη μίσθωση αιγιαλού από τα καταστήματα εστίασης, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς και ο γενικπος γραμματέας Παναγιώτης Ματθαιόπουλος, με τον διευθυντή της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κωνσταντίνο Μαραγκογιάννη.

Ως γνωστόν, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 4 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού και 3 μέτρων (εκατέρωθεν) μεταξύ των όμορων καταστημάτων εστίασης, ενώ δεν επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας (30% για περιοχές Natura). Επίσης, ακόμη και για μεγάλες παραλίες, η άδεια κάθε καταστήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. με πλαφόν 60% κάλυψης για ομπρέλες και ξαπλώστρες μέσα στο μίσθωμα.

Τα δύο μέλη του ΣΚΕΑΝΑ, που συμμετέχουν και στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), εξέθεσαν μια σειρά προτάσεων, αλλά και αιτιάσεων για σημεία του νόμου που όπως σημειώνουν, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του αποδείχθηκαν προβληματικά.

Ο Παναγιώτης Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» σημείωσε τα τέσσερα βασικότερα σημεία που έθεσε ο Σύλλογος:

«Το πρώτο είναι η απόσταση των καταστημάτων εστίασης από τον αιγιαλό, από τα 4 μέτρα που ορίζει ο νόμος, να κατέβει στα 3 μέτρα.

Το δεύτερο είναι να μειωθεί η απόσταση μεταξύ όμορων καταστημάτων, καθώς θεωρούμε ότι είναι μεγάλη η απόσταση των συνολικά 6 μέτρων. Προτείναμε 1,5 μέτρο για το κάθε κατάστημα, δηλαδή συνολικά 3 μέτρα μεταξύ δύο όμορων επιχειρήσεων.Το τρίτο είναι να μειωθεί το κόστος ενοικίασης αιγιαλού για τις επιχειρήσεις. Η τιμή μέτρου βγαίνει από έναν μαθηματικό τύπο, με βάση την αντικειμενική αξία του όμορου οικοπέδου. Αλλά με τη μεταβατική διάταξη που έχει τεθεί στον νέο νόμο, για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη ρήτρα προσδιορισμού του ελάχιστου τιμήματος. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι το τίμημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το μέγιστο ενοίκιο που εισέπραξε το Δημόσιο από την παραχώρηση της συγκεκριμένης παραλίας μετά το 2017. Αυτό αυτομάτως αυξάνει την τιμή, γιατί κάποιες περιοχές είχαν πολύ υψηλή τιμή και επί της ουσίας ακυρώνει τη χρήση της συνάρτησης αυτής».

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκογιάννης, είπε ότι από το 2026 θα καταργηθεί, οπότε θα πηγαίνουμε μόνο με τη χρήση της συνάρτησης, χωρίς αυτή τη μεταβατική διάταξη, άρα οι τιμές θα προκύπτουν με βάση την αντικειμενική αξία του όμορου οικοπέδου.

«Και το τέταρτο θέμα που θίξαμε είναι να έχουν δικαίωμα τα καταστήματα εστίασης, όπως τα καταλύματα, να παίρνουν την προβολή τους, ακόμα και αν είναι πάνω από 500 μέτρα, όπως ορίζει ο νέος νόμος. Διότι κάτι τέτοιο είναι άδικο σε σχέση με τα ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν “φάτσα” 1.00 μέτρα, τα οποία και τους επιτρέπεται να καταλαμβάνουν. Αυτό που αν και το έθεσε ο ΣΚΕΑΝΑ και δεν φαίνεται να συζητάει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση των αυστηρών ποινών».

Ο νέος νόμος ορίζει ότι όλοι οι παραβάτες θα απομακρύνονται εντός 48 ωρών (εντός 24 ωρών αν δεν υπάρχει καθόλου άδεια), ενώ η ποινή σε νόμιμη παραχώρηση, θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης. Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης το πρόστιμο θα τετραπλάσιο πλαίσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια