Η παρουσία άνω των 100 επιχειρήσεων σε μια έκταση 600 στρεμμάτων δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους φορείς της πόλης, ενώ και ο Δήμος Πατρέων ως μεγαλομέτοχος του φορέα υλοποίησης, έχει αφήσει τον χώρο στο έλεος του Θεού, με το μόνο ενδιαφέρον του να εξαντλείται στο πολυδιαφημισμένο αποτεφρωτήριο νεκρών.
Το ΒΙΟΠΑ δημιουργήθηκε το 2008, ως όραμα παλαιότερων ηγεσιών της τοπικής κοινότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του Δήμου Πατρέων, με στόχο να αποτελέσει μια ακμάζουσα εστία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δίπλα στο, υπό κατασκευή τότε, νότιο λιμάνι. Ωστόσο, 16 χρόνια μετά, το ΒΙΟΠΑ κάθε άλλο, παρά, θυμίζει οργανωμένο χώρο υποδοχής και ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ο φορέας υλοποίησης εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς εκκρεμούν σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις στα απόνερα του ναυαγίου της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Το έργο που εγκρίθηκε επί υπουργών Υποδομών και Ανάπτυξης, Γιώργου Σουφλιά και Τάσου Νεράντη, με προϋπολογισμό 10,8 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος 2000-2006, ενώ το άλλο 50% (5.400.000 ευρώ) θα έμπαινε από ιδία συμμετοχή του φορέα. Για τον σκοπό αυτό, ο φορέας που έχει μεγαλομέτοχο τον Δήμο Πατρέων, πήρε δάνειο από την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να κουβαλάει στις πλάτες του από το 2008 ένα χρέος αρχικού ύψους 1.550.000 ευρώ που έχει φτάσει με τα πανωτόκια στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο αντιδήμαρχος Υποδομών και Εργων Παναγιώτης Μελάς, που εκπροσωπεί τον Δήμο Πατρέων στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα υλοποίησης ως διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι κανείς δεν γνωρίζει πού έχει καταλήξει σήμερα αυτό το χρέος. Αν δηλαδή, το έχει αγοράσει από την εκκαθαρίστρια PQH κάποιο fund. Ο ίδιος όπως είπε, ανέλαβε πρωτοβουλία να έρθει σε διαπραγμάτευση με την εκκαθαρίστρια της Αχαϊκής Τράπεζας, με σκοπό τη διευθέτηση της αρχικής οφειλής, αλλά μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί ούτε για να πληροφορήσει ποιος κατέχει τη δανειακή απαίτηση.
Επιπλέον, ο φορέας υλοποίησης είχε εμπλοκή και με τον εργολάβο που κατασκεύασε το ΒΙΟΠΑ ως υποδομή. Το έργο δεν παραδιδόταν για ένα υπόλοιπο οφειλής ύψους 250.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να κατασχέσει οικόπεδο του φορέα, που προοριζόταν για δημοτικό αποτεφρωτήριο. Μετά από μια διευθέτηση της οφειλής, ο Δήμος Πατρέων μπήκε μπροστά και αγόρασε το οικόπεδο για να εξοφληθεί ο εργολάβος.
Ο φορέας υλοποίησης προχώρησε πριν από λίγα χρόνια σε εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού με μελέτη του Δήμου Πατρέων και χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ενώ υποστηρίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τον φορέα διαχείρισης ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο. Ωστόσο, κατά τον κ. Μελά, η αναδιοργάνωση του ΒΙΟΠΑ είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς στον χώρο βρίσκονται επιχειρήσεις και απλοί ιδιώτες ως ιδιοκτήτες γης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινό πλαίσιο λειτουργίας.
Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και μηχανισμός για την είσπραξη των κοινοχρήστων δαπανών από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες γης, ώστε ο φορέας διαχείρισης να μπορέσει να λειτουργήσει υποτυπωδώς.
Ενδιαφέρον εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων υπάρχει, τόνισε ο κ. Μελάς. Πλην όμως, οι τιμές πώλησης των οικοπέδων είναι απαγορευτικές για αρκετούς ενδιαφερόμενους.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο φορέας διαχείρισης αποτελεί το δεύτερο σκέλος του ΒΙΟΠΑ Πάτρας. Είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο που υπολειτουργεί ακόμα και σήμερα, αφού δεν έχει ούτε υπάλληλο, ενώ τα έξοδά του καλύπτονται πολλές φορές από τα μέλη του ΔΣ και τη διοικητική υποστήριξη παρέχει, όποτε χρειάζεται, ο φορέας υλοποίησης.
Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης είναι ο Παναγιώτης Κοτσίρης και συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο εκπρόσωποι από τον Δήμο Πατρέων, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, καθώς και από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.
Οπως εξήγησε στην «Π» ο κ. Κοτσίρης, η εικόνα εγκατάλειψης, φθορών και πλιάτσικου είναι συνηθισμένη στον ευρύτερο χώρο του ΒΙΟΠΑ. Ο φορέας λειτουργίας δεν έχει διοικητικό μηχανισμό για επιμερισμό και είσπραξη δαπανών από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να εξαρτάται απόλυτα από τη διάθεση του Δήμου για παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα.
Υπάρχουν και άλλα λειτουργικά θέματα, όπως, ζητήματα ασφάλειας, έλλειψη σήμανσης, κ.ά. Το ΒΙΟΠΑ, σήμερα, έχει μετατραπεί σε μια προβληματική περιοχή με 120 περίπου επιχειρήσεις που δεν απολαμβάνουν καμίας υπηρεσίας, ενώ γίνονται συχνά στόχοι διαρρηκτών.
Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων του φορέα διαχείρισης, αφορά σε πολεοδομικά ζητήματα και χρήσεις γης. Ο χώρος του ΒΙΟΠΑ μπορεί να δεχθεί ακόμα άλλες 100 επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό, τόνισε ο κ. Κοτσίρης.
Με εξαίρεση την Περιφέρεια, που έχει κάνει κάποιες κινήσεις στήριξης, όλοι οι άλλοι φορείς πρακτικά είναι απόντες. Ακόμα και η ΟΕΒΕΣΝΑ, που είναι ο ιδρυτικός και φυσικός φορέας υλοποίησης, δεν έχει εκπροσώπηση σήμερα. Οσο ήταν πρόεδρος ο Παναγιώτης Σκέντζος, υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον. Πλέον έχει εκλείψει και αυτό.
Το δε Επιμελητήριο, εκτός από μια συνεισφορά για την κάλυψη ενός ανοικτού υπολοίπου στο παρελθόν, τίποτα άλλο δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα για τη στήριξη του φορέα διαχείρισης του ΒΙΟΠΑ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτή την εικόνα εγκατάλειψης.
0 Σχόλια