Εκατοντάδες ακίνητα «επιστρέφουν» στους ιδιοκτήτες τους και στην Πάτρα



Σε εξέλιξη βρίσκεται μία από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ελευθερωθεί η αγορά ακινήτων από τη γραφειοκρατία και τα υψηλά κόστη διαχείρισης που έχουν ως αποτέλεσμα το Real Estate να είναι σχεδόν σε ακινησία στην Πάτρα με ελάχιστο απόθεμα κατοικιών προς πώληση αλλά και για ανακατασκευή ή ενοικίαση.

Εφεξής, με την ψήφιση του νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τροποποιούν τα συμβόλαια μονομερώς, διορθώνοντας τα τετραγωνικά και άλλα στοιχεία του ακινήτου τους, χωρίς να απαιτείται σύμπραξη λοιπών ιδιοκτητών. Για παράδειγμα, σήμερα, σε μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων έπρεπε να υπογράψουν 9 ιδιοκτήτες προκειμένου να πωληθεί ένα διαμέρισμα, σε περίπτωση που η επιμέτρηση μηχανικού δεν συμφωνούσε με όσα αναγράφονταν στο συμβόλαιο.

Παράλληλα επιλύονται χιλιάδες υποθέσεις, με την δυνατότητα απόκτησης τίτλου ιδιοκτησίας με βάση προσύμφωνο.

Επίσης, με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, με τίτλο «Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη», αν κάποιος ιδιοκτήτης που έχει προσφύγει εναντίον της Δασικής για ακίνητό του σε επιτροπή αντιρρήσεων, θα μπορεί σε δύο μήνες από την απόφαση να απευθυνθεί στο κτηματολογικό γραφείο, οπού ο προϊστάμενος είναι υποχρεωμένος να του επιστρέψει την ακίνητη περιουσία του.

Το «μπλοκάρισμα» χιλιάδων ακινήτων με την Δασική καθυστερούσε την Κτηματογράφηση και αυτό είναι κάτι που διορθώθηκε με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια