Ούτε ευρώ για έργο χωρίς ανακύκλωση: Η Πάτρα προσαρμόστηκε αλλά «έπεσε» σε κενό χρηματοδότησης


Ο επικεφαλής Ελλάδας–Κύπρου της Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρστεν Ράσμουσεν, έκανε αυτή την διευκρίνηση, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην πρόσφατη Σύνοδο τωνΦορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), στα Χανιά. Ο κ. Ράσμουσεν κλήθηκε από τους αυτοδιοικητικούς να δώσει διευκρινήσεις και δήλωσε: «Κανείς δεν θέλει να σταματήσει τη ροή των έργων που είναι υπό κατασκευή. Ηταν όμως ξεκάθαρο από την αρχή, ότι στην Προγραμματική Περίοδο 2021–2027 θα χρηματοδοτηθούν μόνο δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ανακύκλωση. Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί κάτι άλλο».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κ. Ράσμουσεν

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κ. Ράσμουσεν

ΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Ο κοινοτικός παράγοντας, αναφερόμενος σε έργα διαχείρισης, που σχεδιάστηκαν και ωρίμασαν με προδιαγραφές του προηγούμενου ΕΣΠΑ, τόνισε ότι όσοι ΦΟΣΔΑ δεν πρόλαβαν να τα υλοποιήσουν τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να τα ανασχεδιάσουν και να τα προσαρμόσουν στις απαιτήσεις του νέου προγράμματος, ώστε να προβλέπουν και λειτουργίες ανακύκλωσης, γιατί δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Μάλιστα ο κ. Ράσμουσεν κάλεσε τους εκπροσώπους των ΦΟΣΔΑ να προβούν, έστω και τώρα, σε τεχνικές προσαρμογές των υπό κατασκευή εργοστασίων, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν και την ανακύκλωση.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Απαντώντας στις επικρίσεις, που δέχεται για ερμηνείες του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου κατά το δοκούν, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι «η άποψη πως η DG Regio ζητά κάτι τελείως διαφορετικό, είναι λάθος. Αυτό που λέμε, είναι αυτό που είπαμε πριν από 3 χρόνια και αυτό για το οποίο υπέγραψε η Ελλάδα. Δεν αλλάζουμε τους κανόνες. Οι κανόνες ήταν εκεί εξ αρχής και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι εσείς ως ΦΟΣΔΑ να έχετε ξεκάθαρες οδηγίες από τις αντίστοιχες αρχές, γιατί χρειαζόμαστε και τη συμμετοχή σας, για να φέρουμε με το μέρος μας και τους δήμους». Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ακόμα ότι «αν οι μονάδες MBT (Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας) δεν μπορούν να παρέχουν μια ξεκάθαρη πρόβλεψη για την ανακύκλωση, τότε δεν θα μπορέσουμε να τις χρηματοδοτήσουμε. Οι μονάδες ΜΒΤ που χρησιμοποιούμε τώρα, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε κάνει ποτέ και θα κάνουμε τα επόμενα 10 χρόνια σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και η Ελλάδα πρέπει να φτάσει τον στόχο του 55% της ανακύκλωσης μέχρι του χρόνου και αυτή τη στιγμή είμαστε στο 17%. Οπότε, ο πιο καλός τρόπος να το κάνουμε αυτό και να πετύχουμε τον στόχο μας, είναι να μετατρέψουμε τις Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας σε μονάδες Μονάδες Μηχανικής Ανακύκλωσης. Κι αυτό πρέπει να γίνει από τους δήμους και πρέπει να μάθουμε τα σχέδια που έχει ο κάθε δήμος για την ξεχωριστή συλλογή απορριμμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τη χρηματοδοτήσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε 900 εκ. ευρώ και πρέπει να τα ξοδέψουμε με σωστό τρόπο» είπε.

Η ΠΑΤΡΑ

Οπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», τα σχέδια για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Πάτρας έχουν αναπροσαρμοστεί, ώστε να λειτουργεί και γραμμή διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Νίκος Ασπράγκαθος

Νίκος Ασπράγκαθος

Ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ασπράγκαθος, που χειρίστηκε το θέμα επί θητείας του, τόνισε στην «Π», ότι έχει γίνει η τροποποίηση του σχεδιασμού στη μονάδα που προβλέπεται να κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ Φλόκα. «Ολες οι τροποποιήσεις που μας ζητήθηκαν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό και προβλέπουν γραμμή διαλογής ανακυκλώσιμων. Δεν υπάρχει κάτι που να μας ζητήθηκε και να μην έχει συμπεριληφθεί» διαβεβαίωσε ο κ. Ασπράγκαθος.

Το ζήτημα του «phasing» όμως, (η μετάβαση του έργου από το προηγούμενο στο νέο ΕΣΠΑ) είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα που μένει προς το παρόν αναπάντητο. Οπως αποκάλυψε χθες η «Πελοπόννησος», πλήθος έργων που έχουν προκηρυχθεί, συμβασιοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης, όπως η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Πάτρας, παραμένουν χωρίς εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αφού έχουν δρομολογηθεί με τις προδιαγραφές του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) και εμφανίζουν από μηδενική έως ελάχιστη απορροφητικότητα. Για την υλοποίησή τους, πρέπει να περάσουν στο νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), αλλά η Κομισιόν αρνείται την αυτόματη μεταφορά τους σε αυτό, θέτοντας ως όρο την εκτέλεση τουλάχιστον του 5% των δαπανών που προβλέπονταν.Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Πάτρας, μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει πολύ μικρές δαπάνες σε επίπεδο μελετών, ενώ η σύμβαση για την ανάθεση κατασκευής του έργου βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κώστας Πελετίδης

Κώστας Πελετίδης

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δήλωσε στην «Π», από την πλευρά του ότι δεν έχει ενημερωθεί για αυτή την εμπλοκή. «Είμαστε σε αναμονή, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση» είπε, για να εκτιμήσει πως αυτές οι διαφωνίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα σύγκρουσης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μανώλης Γραφάκος

Μανώλης Γραφάκος

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του εκπροσώπου της ΕΕ Κάρστεν Ράσμουσεν, λέγοντας ότι ερμηνεύει κατά το δοκούν τον κανονισμό μετάβασης των έργων από το ένα ΕΣΠΑ στο επόμενο (phasing) και ότι τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα, καθώς οι φορείς υλοποίησης των μονάδων Αγρινίου, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας, αλλά, και πολλών άλλων μικρότερων έργων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, δεκάδων εκατ. ευρώ.

Η ΑΧΑΪΑ

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Ο πρόεδρος του Συνδέσµου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας -δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος επιβεβαίωσε στην «Π» τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετάβαση των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο επόμενο, αλλά δήλωσε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί, γιατί πιστεύει πως η κυβέρνηση θα βρει λύση.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Σπύρος Τραχάνης

Σπύρος Τραχάνης

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας Σπύρος Τραχάνης τόνισε στην «Π»: «Το 2019 όταν αποχωρήσαμε από την προεδρία του φορέα, αφήσαμε τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, καθόλα έτοιμη, με εγκεκριμένες μελέτες και χρηματοδοτήσεις. Μεσολάβησαν 4,5 χρόνια με πρόεδρο τον κ. Αλεξόπουλο και δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση που πρέπει να διερευνηθεί». Σημείωσε, ακόμη, ότι «η κατασκευή του Εργοστασίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σήμερα, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους καθυστέρησε, με αποτέλεσμα τώρα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει χωρίς χρηματοδοτική ομπρέλα. Το θέμα πλέον φτάνει σε κυβερνητικό επίπεδο και μάλιστα αρμοδιότητας του ίδιου του πρωθυπουργού, κατέληξε και διαπίστωσε ότι για να λυθεί θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια