Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Τι φταίει και τα έργα του Δήμου, σταματούν και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναξεκινήσουν;


 Τα έργα με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ένα μαρτύριο δίχως τέλος είναι τα έργα που γίνονται σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

Τα έργα διακόπτονται συνεχώς με τους πατρινούς να σκουπίζουν ασταμάτητα τα μαγαζιά τους από την απέραντη σκόνη ή να μην έχουν εύκολη πρόσβαση ακόμα και στα σπίτια τους, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν πότε και αν θα λάβει το μαρτύριο τέλος.

Άνω πόλη, Προσφυγικά, Γούβα, Μαιζώνος, Ακτή Δυμαίων αυτή τη στιγμή «υποφέρουν». Τι φταίει και τα έργα σταματούν και ξεκινούν ή απλώς αφήνονται μέχρι νεωτέρας;

Την απάντηση κλήθηκε να δώσει  στο thebest.gr ο Παναγιώτης Μελάς, Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου-Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής.  

«Οι διακοπές και οι καθυστερήσεις στα έργα είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τις χρηματοδοτήσεις των έργων και την κυβέρνηση» ανέφερε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε να πούμε σε κάποιον να δουλεύει ενώ δεν πληρώνεται. Μην υπερβάλουμε λέγοντας ότι η σκόνη είναι τόσο έντονη. Γίνεται ένα έργο π.χ. στην Μαιζώνος που θα μείνει στην πόλη. Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει αναστάτωση αφού εκτελείται έργο μπροστά σε καταστήματα. Μιλάμε κάθε φορά για ένα οικοδομικό τετράγωνο, χρειάζεται όμως και υπομονή, δεν γίνεται διαφορετικά. Υπάρχουν ταυτόχρονα δυσκολίες και προβλήματα. Τώρα που σκάψαμε στην Μαιζώνος από κάτω υπάρχει μια αναρχία, η κάθε εταιρεία και υπηρεσία κάνει τα δικά της με καλώδια και δίκτυα, τα τοποθετεί όπως κρίνει. Υπήρχαν λοιπόν προβλήματα και λόγω δικτύων στο δρόμο. Λύνουμε τα προβλήματα που σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο είναι διαφορετικά. Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να σκάψουμε ξανά από τη στιγμή που θα τελειώσει ένα έργο».

  • Τα έργα όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα

Όπως εξηγεί ο κ. Μελάς, «στην Άνω πόλη υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αρχαιολογία και τα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει πληρωμή των εργολάβων. Σε όλα τα έργα αυτή τη στιγμή γίνονται διακοπές εργασιών. Και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να διαλυθούν συμβάσεις. ‘Εχει σταματήσει η χρηματοδότηση και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει. Υποτίθεται ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες όταν ξεκινούνε έργα αλλά δεν έχουμε τα χρήματα στον κουμπαρά του Δήμου. Μέσω της διαχειριστικής της Περιφέρειας γίνονται οι πληρωμές. Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα και η αλήθεια είναι ότι κινδυνεύουν όλα να τιναχτούν στον αέρα. Το να σταματήσουν τα έργα όσο δεν γίνονται πληρωμές είναι κάπως λογικό, υπάρχει όμως σοβαρή περίπτωση οι ανάδοχοι να πουν ότι διαλύουν τις συμβάσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπλέξουμε σε έναν μεγάλο κυκεώνα. Θα είναι πολλά τα χτυπήματα και ευελπιστούμε να μην συμβεί κάτι τέτοιο».

Και συνεχίζει: «Τα Προσφυγικά είναι επίσης ένα μεγάλο έργο το οποίο λειτουργεί ακόμα αλλά δεν ξέρω για πόσο. Βρισκόμαστε καθημερινά σε μία αγωνία και πίεση από την πλευρά των αναδόχων αλλά και των κατοίκων. Σήμερα το πρωί είχαμε πάει στη Γούβα όπου επίσης έχει σταματήσει η χρηματοδότηση κι έχουν διακοπεί τα έργα και ο κόσμος εκεί ταλαιπωρείται πραγματικά. Σήμερα κάναμε κάποια βελτιωτικά πράγματα για να μπορεί να πηγαίνει σπίτι του.

Δεν ξέρω τι θα γίνει και με κάποια κομβικά έργα που είναι σε κρίσιμη φάση, στην Ακτή Δυμαίων που έχουν να κάνουν με το δίκτυο αποχέτευσης. Υπάρχει περίπτωση να μείνουμε με μισοτελειωμένα έργα και θα αργήσουμε να επανέλθουμε αν υπάρξει διάλυση συμβάσεων».

Να σημειώσουμε ότι πρόβλημα με τις εργασίες υπάρχει και στα σχολεία της Πάτρας. «Σε σχολεία της πόλης θα γίνονταν ενεργειακές αναβαθμίσεις την περίοδο που θα είναι κλειστά. Οι ανάδοχοι άλλωστε δεν θα μπορούσαν να εργαστούν ενώ τα σχολεία θα είναι ανοιχτά. Περιμέναμε το καλοκαίρι για να αλλαχθούν παράθυρα, να μπουν θερμοπροσόψεις και δεν μπορεί να γίνει, μείναμε μετέωροι» λέει.

Το πρόβλημα όπως καταλήγει, «είναι σοβαρό και έχει να κάνει με πολλά σημεία της πόλης. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύση για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσουν και να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει σπίτι του. Τα έργα πρέπει να τελειώσουν για να τελειώνει και η ταλαιπωρία των πολιτών, των καταστηματαρχών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ