ΡΑΠΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ, ΑΧΑΪΑ, ΗΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ -Περιφερειακό Συμβούλιοστα κάγκελα

 


Μπορεί η περίπτωση του Μεσολογγίου να είναι η πιο κραυγαλέα στην επιχείρηση κατάρτισης νέου δικαστικού χάρτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας δεν επλήγησαν.

Τόσο στην Αχαϊα όσο και την Ηλεία, το σχέδιο αναφέρει κατάργηση δύο μεγάλων Πρωτοδικείων, αυτών του Αιγίου και της Αμαλιάδας, πόλεις με πληθυσμό, αλλά και δικαστική ύλη που δεν έπρεπε να περάσει απαρατήρητη.

Αν και δεν αποτελούν πρωτεύουσες νομών όπου προβλέπεται πλέον να είναι τα μοναδικά Πρωτοδικεία (με εξαίρεση το πολιορκημένο Μεσολόγγι…) και οι δύο περιοχές αισθάνονται αδικημένες και όπως είναι φυσικό οι διαμαρτυρίες παίρνουν μπάλα όλους τους προερχόμενους ή υποστηριζόμενους από την κυβέρνηση.

Η σαφής υποβάθμιση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα ανάγκασε και το Νεκτάριο Φαρμάκη να συγκαλέσει έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο. «Δεδομένου ότι το ζήτημα έχει ήδη εγείρει πολλές συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο και πιστεύοντας βαθιά ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει, όχι μόνο να αφουγκράζεται τη «φωνή» των πολιτών, αλλά και να διεκδικεί ρόλο και άποψη σε ζητήματα που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ισορροπίες και ιδιαιτερότητες, παρακαλώ όπως συγκαλέσετε ένα έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του νέου δικαστικού χάρτη με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και παραγόντων της Δυτικής Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

Στο πόδι Αμαλιάδα και Αίγιο

Το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας που συνεδρίασε την Τρίτη αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το προσεχές Σάββατο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χρ. Χριστοδουλόπουλος, στόχος είναι να πάρει πίσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα σχέδια του για ενδεχόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και συγχώνευση με το Πρωτοδικείο Ηλείας στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Στην συνεδρίαση του Σαββάτου  θα εξεταστούν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν μπροστά σε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη για την πόλη της Αμαλιάδας αλλά και την απονομή της Δικαιοσύνης στην περιοχή. Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδα «η Αμαλιάδα θα πρέπει να αντιδράσει σθεναρά και να δώσει την δική της απάντηση με γενικό ξεσηκωμό της πόλης και όλου του δήμου».

Στην πόλη του Αιγίου ο Δικηγορικός Σύλλογος αντιδρά επίσης έντονα. Ο πρόεδρός του, Γιώργος Μπέσκος ερωτώμενος από την εφημερίδα «Πρώτη» τόνισε ότι έγινε επικοινωνία με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης που μας καθησύχασαν ότι αυτό δεν είναι το τελικό σχέδιο και ότι βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Μας διαβεβαίωσαν δε ότι και το Πρωτοδικείο Αιγίου θα παραμείνει με τις δομές που έχει. Προσωπικά, ανέφερα στον Εφέτη ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί Πρωτοδικείο που είναι τόσο ψηλά στην αξιολόγηση σε σχέση με άλλα Πρωτοδικεία στη χώρα. Δεν μπορεί να μεταφέρεται το Πρωτοδικείο Αιγίου στην Πάτρα, εκεί όπου το Διοικητικό Πρωτοδικείο λειτουργεί σε μία αίθουσα που θυμίζει… γκαρσονιέρα», είπε μεταξύ άλλων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια