
Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν, και τότε η μητέρα – μέλος του Συλλόγου απάντησε πως…. παιδιά είναι και παίζουν, και πως καλό θα είναι τα παιδιά τους (μαθητές δημοτικού) να μάθουν να αμύνονται!
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι γονείς εκφράζουν παράπονα και για την στάση της Διευθύντριας του σχολείου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η δασκάλα είναι φοβισμένη και δεν αντιδρά.
Φυσικά δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο σχολείο. Το φαινόμενο επεκτείνεται –δυστυχώς- και σε μικρότερες ηλικίες. Η βία στα αγόρια είναι περισσότερο σωματική παρά λεκτική (ένα αγόρι έχει τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχθεί σωματική επίθεση), ενώ των κοριτσιών –παρότι πιο έμμεση και ψυχολογική λόγω του κοινωνικού της χαρακτήρα και λιγότερο σωματική– έχει εξίσου βλαβερό αντίκτυπο.
Παρόλο που οι έρευνες δείχνουν πως τα αγόρια ασκούν περισσότερο bullying απ’ ότι τα κορίτσια, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά των κοριτσιών λόγω της ψυχολογικής της ιδιομορφίας συχνά δεν εκλαμβάνεται ως bullying.
Τρεις τύποι μαθητών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητας να υποστούν εκφοβισμό:
τα εξαιρετικά όμορφα κορίτσια, κορίτσια που θεωρούνται μη ελκυστικά, αγόρια με μη στερεότυπη αρσενική συμπεριφορά, μαθητές που οι άλλοι θεωρούν ομοφυλόφιλους.
Ο εκφοβισμός ανάμεσα σε μαθητές του ίδιου φύλου είναι πιο συνηθισμένος απ’ ότι σε άτομα του αντίθετου φύλου. Όμως, τα αγόρια δύσκολα θα αναφέρουν ότι τα εκφόβισε ένα κορίτσι, όπως αντίστοιχα και τα κορίτσια ότι τα εκφόβισε κάποια άλλη μαθήτρια.
Τα κορίτσια σχετικά με τον εκφοβισμό τείνουν να:
Νιώθουν θλίψη, ντροπή και εξευτελισμό.
Συνεργάζονται περισσότερο με κάποιον που θέλει να τα βοηθήσει.
Υπερασπίζονται πιο εύκολα έναν συμμαθητή που εκφοβίζεται.
Θεωρούν τη σωματική βία λιγότερο σοβαρό πρόβλημα.
Πώς αντιδρούν τα αγόρια στο bullying
Τα αγόρια σχετικά με τον εκφοβισμό τείνουν να:
Νιώθουν και αντιδρούν περισσότερο με οργή.
Εκδηλώνουν σωματική βία περισσότερο απ’ ό,τι τα κορίτσια.
Αποζητούν ή να αποδέχονται βοήθεια πιο δύσκολα από τα κορίτσια.
Θεωρούν τη σωματική βία λιγότερο σοβαρό πρόβλημα.
0 Σχόλια