Type Here to Get Search Results !

Πάτρα:Λουκέτο στο Σταθμό Μέριμνας Ζώων στην Πανεπιστημιούπολη - Στο δρόμο ξανά τα αδέσποτα

Πάτρα:Λουκέτο στο Σταθμό Μέριμνας Ζώων στην Πανεπιστημιούπολη - Στο δρόμο ξανά τα αδέσποτα Η ανακοίνωση του ΣυλλόγουΑναστέλλει την λειτουργία του μετά από μια 20ετή διαδρομή στα φιλοζωικά ζητήματα της πόλης ο Σταθμός της Μέριμνας Ζώων στο Πανεπιστημίο Πατρών.
Στη σχετική ανακοίνωση τα μέλη του Συλλόγου αναφέρουν:
"Συμπληρώθηκαν φέτος 20 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Μέριμνας Ζώων του Παν/μίου Πατρών, εθελοντικού μη κερδοσκοπικού σωματείου, που διαχειρίζεται το Σταθμό Μέριμνας Ζώων στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου. Στο διάστημα αυτό ο Σταθμός, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, πρόσφερε μοναδικές υπηρεσίες στην κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο:
-Χιλιάδες αδέσποτα περισυλλέχθηκαν, σιτίσθηκαν περιθάλφθηκαν κτηνιατρικά και δόθηκαν για υιοθεσία
-Εκατοντάδες συμπολίτες μας εξυπηρετήθηκαν σε προβλήματα που αντιμετώπισαν
-Βελτιώθηκε αισθητά η εικόνα της πόλης από εξαθλιωμένα αδέσποτα, παρά τη συνεχή εγκατάλειψη ιδιόκτητων ζώων
Ο Σταθμός με σύγχρονες εγκαταστάσεις και οργάνωση μοναδική στον Ελληνικό χώρο, έγινε πρότυπο κυνοκομείο για αδέσποτα και απέσπασε βραβεία αναγνώρισης από διεθνείς και εγχώριους φορείς.
Φαίνεται όμως πως η επιτυχημένη πορεία του Σταθμού ενόχλησε κάποιους οι οποίοι φρόντισαν να τον οδηγήσουν στο κλείσιμο. Συγκεκριμένα:
Κατόπιν συκοφαντικής καταγγελίας «φιλόζωης (!) συμπολίτισσας» η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο σε εξονυχιστικό έλεγχο των εγκαταστάσεων του Σταθμού και την επιβολή κατόπιν αυτού προστίμου 3.405 ευρώ για ασαφείς, ανύπαρκτες και μηδαμινές «παραβάσεις» της  νομοθεσίας. Π.χ
-«Σε κάποια κελιά τα ζώα δεν προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες», παρότι σε ΟΛΑ τα κελιά υπάρχουν στέγαστρα και επιπλέον σπιτάκια σκύλων,
-«Σε κάποια κελιά δεν τηρείται ο χώρος των 8τ.μ. ανά ζώο που προβλέπει ο νόμος», όταν μικρή απόκλιση (περίπου 7,5 μ.) διαπιστώθηκε συγκυριακά σε 3 μόνο από τα 28 κελιά του Σταθμού, στα οποία σημειωτέον ο χώρος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Ο Σύλλογος υπέβαλε ένσταση κατά της επιβολής του προστίμου στην οποία  αποδόμησε μία προς μίαν τις υποτιθέμενες παραβάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πρόσφατα μας ανακοινώθηκε ότι επιβλήθηκε οριστικά από πλευράς της κτηνιατρικής υπηρεσίας πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενέργεια πρωτοφανής για εθελοντικό Σύλλογο μη επιδοτούμενο από το κράτος ή άλλη πηγή, ο οποίος με τεράστιο κόπο προσπαθεί να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας του. Επί πλέον δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι ο Σταθμός είναι το μοναδικό κυνοκομείο για αδέσποτα στη Δυτ. Ελλάδα, ούτε και η άθλια συγκριτικά κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία ανάλογων κυνοκομείων στη χώρα.
Παράλληλα με τη διαδικασία επιβολής προστίμου κινήθηκε από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος η διαδικασία αφαίρεσης της αδείας λειτουργίας του Σταθμού με το αιτιολογικό ότι ο Σταθμός απέχει λιγότερο των 100 μ. από την πλησιέστερη κατοικία (κτίριο φοιτητικής εστίας) που προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι ο Σταθμός κτίσθηκε με ΝΟΜΙΜΗ άδεια της Πολεοδομίας πριν από την φοιτητική εστία(!!!) και συνεπώς δεν υπάρχει από πλευράς του παράβαση! Επίσης ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία ενόχλησης από τη λειτουργία του Σταθμού εκ μέρους των ενοίκων της φοιτητικής εστίας. Ενοχλήθηκαν όμως κάποιοι στην Πάτρα…..
Για την αντιμετώπιση του «σοβαρότατου», όπως χαρακτηρίσθηκε, προβλήματος της παράβασης αυτής συγκλήθηκε από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος κατακαλόκαιρο, στις 26 Αυγούστου, σύσκεψη με 15 (!) εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Παν/μίου και του Συλλόγου, στην οποία κλήθηκε η κ. Πρύτανις του Παν/μίου να αποφασίσει ποια από τις δύο δομές, Εστία ή Σταθμό, θέλει να διατηρήσει, διότι η μία πρέπει να κλείσει ως παράνομη (και ας έχει δώσει η ίδια Υπηρεσία και τις 2 άδειες)! Με αυτονόητη την απάντηση από την κ. Πρύτανι και τη δήλωση ότι το Παν/μιο δεν διαθέτει χρήματα για την μεταφορά του Σταθμού σε άλλη θέση, η συνεδρίαση λύθηκε στις 2,00 μ.μ.  περίπου.
Με αστραπιαία, για Δημόσια Υπηρεσία, ταχύτητα, την επομένη ημέρα, 27 Αυγούστου, η Περιφέρεια απέστειλε στο Παν/μιο, προετοιμασμένη προφανώς, επιστολή με την οποία εγνωστοποιείτο ότι πρόκειται να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του Σταθμού λόγω της παράβασης που διαπιστώθηκε.
Το Παν/μιο αντέκρουσε τεκμηριωμένα την υποτιθέμενη παράβαση αποδεικνύοντας ότι όλα τα ζώα του Σταθμού συντηρούνται σε κελιά που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μ. από την εστία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο και διαβιβάσθηκε η απάντηση του Παν/μίου αποφάνθηκε ότι υφίσταται παράβαση και ο Σταθμός θα πρέπει να κλείσει.
Εν τω μεταξύ, εξ αιτίας της αβεβαιότητος για τη συνέχιση λειτουργίας του Σταθμού, αποχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου η κτηνίατρος, κάτοχος της αδείας λειτουργίας του κτηνιατρείου του Σταθμού, με αποτέλεσμα να ανακληθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία η άδεια λειτουργίας του κτηνιατρείου. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Γραμματέα του Συλλόγου ενώ επίκειται και η αποχώρηση του υπαλλήλου περισυλλογής των ζώων.
Με τα δεδομένα αυτά, το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε την αναστολή εισαγωγής στον Σταθμό νέων ζώων (πράξη που θα ήταν παράνομη χωρίς τη παρουσία κτηνιάτρου) και την παύση λειτουργίας του σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να δοθούν για υιοθεσία τα ήδη φιλοξενούμενα ζώα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ