Type Here to Get Search Results !

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και «παράθυρο» για άρση μονιμότητας

Του Ηλία Μπενέκου
Πέραν πάσης αμφιβολίας επιβεβαίωσε χθες ο Δημήτρης Ρέππας ότι έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε «παράθυρο» για άρση της μονιμότητας μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί πλήρως στη δέσμευση που έχει αναλάβει για απομάκρυνση 150 χιλιάδων υπαλλήλων ως το 2015, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι από τη διαδικασία αυτή θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και ένστολοι. Κατά συνέπεια ο «πέλεκυς» αφορά τους υπόλοιπους, από τους περίπου 680 χιλιάδες υπηρετούντες στο στενό δημόσιο, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται θα αποχωρήσουν περίπου οι μισοί! Μοναδική προϋπόθεση όπως είπε ο κ. Ρέππας είναι ότι οι απομακρύνσεις θα γίνουν ύστερα από αξιολόγηση.
«Συζητάμε τα πάντα» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του κράτους αν και, όπως τόνισε στην τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα, δεν του ζητήθηκαν απολύσεις. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «το θέμα υπάρχει εν σπέρματι», ενώ παραπέμποντας στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτοί συνήθως μιλάνε στο τέλος».
Παράταση
Παραδεχόμενος στην ουσία το ναυάγιο της εφεδρείας στο Δημόσιο -αφού όπως είπε μόνο 10 χιλιάδες υπάλληλοι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει εκ των οποίων μόλις το 10% εντασσόμενοι σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και όχι μέσω κανονικής συνταξιοδότησης- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου της εφεδρείας, διεύρυνση των ορίων ηλικίας για προσυνταξιοδότηση, ή και υπαγωγής σε αυτή κατηγοριών εργαζομένων που δεν είχαν ενταχθεί. Σε αυτούς, σημειώνεται, ανήκαν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι απασχολούμενοι στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι η αρχική δέσμευση αφορούσε την αποχώρηση 30 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους αν και, όπως είπε ο υπουργός, ο βασικός στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν κάστρα και ταμπού». Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, και όχι τόσο για τα αποτελέσματά της η εφαρμογή της εφεδρείας αποτελεί ένα δραστικό μέτρο.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αν η τρόικα θα τις αποδεχθεί στον αριθμό των αποχωρήσεων, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι αυτές ήταν απόρροια της ανακοίνωσης του μέτρου της εφεδρείας, αφού στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις έγιναν από τις 6 Οκτωβρίου οπότε και κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ