Type Here to Get Search Results !

Δεν απέκλεισε μέτρα αν...τα κάνουν μαντάρα

Πολυετής περίοδος ασφυκτικής δημοσιονομικής εποπτείας φαίνεται ότι ξεκινά για την Ελλάδα την ώρα που βρίσκεται στον αέρα η νέα δανειακή σύμβαση και τα πρόσθετα μέτρα της περιόδου 2013 – 2015, που θα την συνοδεύουν.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα συνοδευτικά μέτρα θα ληφθούν από την παρούσα κυβέρνηση και όχι μετά τις εκλογές, ενώ πρόσθεσε: "Θα εξειδικευθούν περαιτέρω κατά την ολοκλήρωση και σε σημαντικό βαθμό κατά την ολοκλήρωση του δευτέρου προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Τα μέτρα αυτά όσα εμπεριέχονται θα εφαρμοστούν προφανώς – επειδή μιλάμε και για το 2013 και 2014 από τις κυβερνήσεις τότε, αλλά θα ενσωματωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί από αυτή την κυβέρνηση".
Οι Ευρωπαίοι ομολόγησαν ότι η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ήταν λανθασμένη, την απέσυραν , ενώ η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως το ελληνικό "κούρεμα" κατέστη αναγκαίο για να γίνει βιώσιμο και πρόσθεσε: "Με το ESM επέμενε πολύ γιατί τότε δεν μπορούσε να αποκλειστεί ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να βρισκόταν σε μια τέτοια κατάσταση. Αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα εξελίχθηκαν έτσι που ήδη η Τρόικα -έστω κι αν ο ESM δεν είχε τεθεί σε λειτουργία – ήδη έφτασε στο σημείο που η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας δεν είναι δεδομένη. Έπρεπε λοιπόν να δράσουμε το κάναμε σε εθελοντική βάση και γνωρίζαμε ότι μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο κατά την άποψή μου ήταν αναγκαίο αφού δεν ήταν δεδομένη η βιωσιμότητα του χρέους και εφόσον υπάρχει απαγόρευση διάσωσης στη Συνθήκη να κληθούν κατά κάποιο τρόπο να λογοδοτήσουν και οι ιδιώτες πιστωτές. Αλλά, τώρα αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε τα διεθνή εργαλεία και να καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση στην ευρωζώνη διότι πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη."
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση της συνόδου για τη μη επανάληψη της συμμετοχής ιδιωτών στα μελλοντικά πακέτα διάσωσης, διευκολύνει την ολοκλήρωση του PSI και υπογράμμισε: "Πιστεύω ότι οι οιωνοί είναι καλοί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας".
Στο θέμα της υιοθέτησης του "χρυσού" κανόνα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τόνισε: "Εμείς δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουμε τώρα αμέσως τον δημοσιονομικό κανόνα στο Σύνταγμα γιατί αναθεώρηση του Συντάγματος μπορούμε να κάνουμε από το 2013 και μετά. Μπορούμε όμως να υπερψηφίσουμε αμέσως στη Βουλή με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος και διεθνή σύμβαση, η οποία θα προβλέπει τον δημοσιονομικό κανόνα και εφόσον αυτός ο δημοσιονομικός κανόνας θα είναι πλέον κανόνας του διεθνούς Δικαίου και θα περιλαμβάνεται σε σύμβαση η οποία έχει υπερψηφιστεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 3/5, αυτός ο κανόνας θα έχει αποκτήσει υπερνομοθετική ισχύ, όχι ισχύ συνταγματική, αλλά ισχύ ανώτερη οποιουδήποτε συνηθισμένου νόμου κι έτσι θα έχουμε εκπληρώσει αυτό που ζητάει η απόφαση το οποίο είναι πολύ ευεργετικό και για εμάς γιατί δεν θα υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών σε υπερβολικά ελλείμματα και σε ένα υπερβολικό δημόσιο χρέος".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ