Type Here to Get Search Results !

Ισχύουν οι “κόκκινες γραμμές” στο Σκοπιανό, λέει η ΝΔ

Η ΝΔ υπερασπίζεται την απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 παρά την σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ξεκαθαρίζει ότι στο Σκοπιανό η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις “κόκκινες γραμμές” που είναι μία κοινά αποδεκτή ονομασία έναντι όλων για κάθε χρήση.
Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ΝΔ. Κατ αρχήν λόγω της προιστορίας του θέματος και της ευαισθησίας του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερον, γιατί η ΝΔ πιστώνεται την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τρίτον γιατί τους χειρισμούς στην παρούσα φάση κάνει ως υπουργός Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Σταύρος Δήμας.
Ο κ. Δήμας θεωρεί ότι παρά το πρώτο σκέλος της απόφασης που κάνει δεκτό τον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία ωστόσο το Διεθνές Δικαστήριο δεν υπεισέρχεται στο ουσιαστικό κομμάτι της διένεξης και επιπλέον δεν στερεί την δυνατότητα από την χώρα μας να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον και να αποτρέψει την είσοδο των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς εφόσον δεν εγκαταλείψουν την αδιάlλακτη στάση τους και δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία.

Ο κ. Δήμας ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ήδη στις συζητήσεις που είχε με παράγοντες τις ΕΕ και ομολόγους των χωρών μελών διεμήνυσε με κομψό τρόπο ότι οι ενστάσεις της Ελλάδας παραμένουν και ότι θα ήταν καλύτερα να μην ασκηθούν πιέσεις στην χώρα μας για την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ.
Ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος εκ των πρωταγωνιστών της συμφωνίας του 2008 δήλωσε ότι “η ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 παραμένει παρά την σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ένα πολύτιμο προηγούμενο και ένα διπλωματικό εφόδιο της χώρας στις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας”.
Σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος εκτιμά ότι «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναμφίβολα, θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσοτέρων ερμηνειών, αλλά και διαστρεβλώσεων. Έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή ως «πρώτη ύλη» για μια νέα επίθεση προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ