Type Here to Get Search Results !

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011

Με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και τις αρνητικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011. Αναλυτικά στην ονομαστική ψηφοφορία κατεγράφησαν 156 ΝΑΙ και 142 ΟΧΙ καθώς η κυρία Μίκα Τσαμπίκα και ο κ. Κώστας Χατζηδάκης ήσαν απόντες από την διαδικασία.
Παράλληλα με την ψηφοφορία του κρατικού προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε και η ψηφοφορία για τα έξοδα της προεδρίας της Δημοκρατίας κατά την οποία 236 βουλευτές υπερψήφισαν τον σχετικό προϋπολογισμό ενώ 58 τον καταψήφισαν.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο, καταγγέλλοντας παράλληλα την ΝΔ για ανειλικρίνεια και φυγομαχία.
Αναλυτικά ο πρωθυπουργός είπε «Πολλά μας ανέφερε ο κ. Σαμαρας για το τι έπρεπε να κάνουμε έως τον Μάιο. Όμως το ερώτημα παραμένει : Γιατί εγκατέλειψαν άρον άρον το καράβι; Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας και καλούνται όλοι να συνεισφέρουν. Ο λαός έχει δείξει απίστευτη ωριμότητα μπροστά στην λαίλαπα που χτύπησε την πόρτα μας». Τονίζοντας πως «παλεύω για την πατρίδα δίχως να υπολογίζω πολιτικό κόστος» παρέθεσε τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης :
Αποφυγή χρεοκοπίας -Σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας -Πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να στηρίζεται σε «δάνειες δυνάμεις και να αποφύγει τα μνημόνια».
Θύμισε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Καραμανλής ήταν που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα να κόβονται σήμερα μισθοί και συντάξεις» ενώ ανέφερε πως «το κόμμα της ΝΔ ποτέ δεν έλεγε την αλήθεια γι’ αυτό και δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τις τύχες αυτού του τόπου».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η ομιλία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως αντιμετωπίζουν το θέμα της χρεοκοπίας με «αβάσταχτη ελαφρότητα» και του κάλεσε να σκεφτούν το τι θα συνέβαινε αν «υπήρξε στάση πληρωμών, αν δεν είχαμε να πληρώσουμε αστυνομικούς πυροσβέστες και δημόσιους υπαλλήλους». Παράλληλα κατηγόρησε την ΝΔ πως «περαν από τις γενικόλογε κρίσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις» και την κάλεσε στο γενικό λογιστήριο του κράτους ώστε «να μας δείξετε πως θα ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μέσα σε 18 μήνες όπως εξαγγέλλετε».
Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι από τον Αντώνη Σαμαρά
«Όχι συναίνεση στο μνημόνιο, δεν δίνουμε συναίνεση σε αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για τον προυπολογισμό και πρόσθεσε ότι «θα υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία της χώρας».
Η ομιλία του κ. Σαμαρά κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το σύνολο της οικονομικής της πολιτικής. Η συζήτηση του προυπολογισμού γίνεται «υπο καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει άμεσα την πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα.
«Το μνημόνιο αποτελεί παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να ασκείται η πολιτική» είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άλλοτε λέει πως το μνημόνιο είναι για το καλό της χώρας και είναι μονόδρομος άλλοτε το λέει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Επέρριψε ευθύνες στον κ. Γιώργο Παπανδρέου γιατί όπως είπε δεν έκανε διαπραγμάτευση με την τρόικα για τους όρους του μνημονίου αντίθετα με ότι έπραξε η Ιρλανδία η οποία πέτυχε πολύ καλύτερους όρους.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς της οικονομικής πολιτικής και έχει πέσει έξω σε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα, για τη μείωση των δαπανών, έπεσε έξω στην πρόβλεψη για την ύφεση στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και για την ανεργία. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι μετά το τέλος του προγράμματος της τρόικας η χώρα θα είναι από την άποψη του δημοσίου χρέους σε χειρότερη θέση. Η ΝΔ δεν μπορεί να προσφέρει συναίνεση σε μία αποτυχημένη πολιτική είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «συναίνεση θα προσφέρει μόνο σε πολιτική ανάπτυξης εφόσον εισακουσθούν οι εισηγήσεις τους».
Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας και υποστήριξε ότι «υπάρχει ελπίδα και προοπτική με αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι συμφωνεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα τις στηρίξει επιλεκτικά αλλά διαχώρισε την θέση του από την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα. Υποστήριξε ότι η μείωση των μισθών αντί να κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης αφού θα μειώσει την κατανάλωση και κατ επέκταση τα έσοδα του κράτους από την φορολογία.
Την ίδια ώρα, άσκησε κριτική και στην πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των εξεταστικών επιτροπών επισημαίνοντας ότι αρνήθηκε την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματική και προσχηματική πολιτική στο θέμα της διαφάνειας.
«Πάλη έξω από το Κοινοβούλιο»
«Η πάλη πρέπει να γίνει έξω από το κοινοβούλιο», υποστήριξε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011.
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα δεν διαφέρει από την κρίση στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. «Δεν δεχόμαστε ότι η αιτία της κρίσης είναι το σπάταλο κράτος», υπογράμμισε.
Τσίπρας: Έτος διάλυσης το 2011
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη πως οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση.
«Με λίγα λόγια, με το προϋπολογισμό που καταθέσατε, κύριοι της κυβέρνησης, μας ζητάτε να ξεχάσουμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μας ζητάτε το 2011, να γίνει έτος μηδέν για την ελληνική κοινωνία και στο τέλος του, σε ένα χρόνο από σήμερα να συζητάμε σε αυτή την αίθουσα για το προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας, τριτοκοσμικής, με τα 2/3 της κοινωνίας της αποκλεισμένους, φτωχούς και περιθωριοποιημένους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι μία βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου και ότι η κυβέρνηση, οδηγεί στον κοινωνικό εκτροχιασμό, με ένα μείγμα ύφεσης, ανεργίας και λουκέτων στην αγορά.
«Στο στόχο σας να πτωχύνετε το λαό θα πάτε περίφημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «βουλιάζετε τη χώρα στην ύφεση και στην κρίση χρέους γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι το χρέος, σας ενδιαφέρει να στηρίξετε το μεγάλο κεφάλαιο».
Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ήδη βήματα προς την συναίνεση και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ «ψήφισε τη μισή ταμπακέρα του μνημονίου και σας προσφέρει συναίνεση σε Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα το μνημόνιο και η λογική του

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ