Type Here to Get Search Results !

Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες ελαττώνονται σε διεθνές επίπεδο, παρά τις βελτιώσεις που παρατηρούνται στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό το τρίμηνο, το έκτο στη σειρά που καταγράφει θετική οικονομική πορεία. Αυτό σημειώνει η Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα (World Economic Survey - WES) που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Institute for Economic Research Ifo) που εδρεύει στο Μόναχο. Στην έρευνα απάντησαν περισσότεροι από 1.000 οικονομικοί αναλυτές από επιχειρήσεις αλλά και ακαδημαϊκούς θεσμούς, που κατέγραψαν τις παρούσες, αλλά και τις μελλοντικές οικονομικές προσδοκίες που αναμένονται στις 113 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα τον προηγούμενο μήνα.
Οι απαντήσεις τους αναλύθηκαν και συνδυάστηκαν κατάλληλα για να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα εκείνο που συνιστά το οικονομικό κλίμα του σήμερα. Αυτό το τρίμηνο ο δείκτης του παγκόσμιο οικονομικού κλίματος έπεσε στις 98,6 μονάδες από τις 104,1 που ήταν στις αρχές του 2010. Κύρια αιτία η μείωση της αισιοδοξίας των οικονομολόγων για τους επομένους έξι μήνες. Όμως, η αποτίμηση την παρούσας οικονομικής κατάστασης αυξήθηκε στις 95,3 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικότατη αύξηση από το 46,7 που είχε πετύχει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009. «Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα προχωρήσει και το επόμενο εξάμηνο, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς» τόνισε ο Gernot Nerb διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικών μελετών του Ifo, για να συμπληρώσει: «Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί που συμμετέχουν στην WES, περιμένουν μία εφήμερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, και όχι το τέλος της ανάκαμψης αυτής καθ' εαυτής». Παρά ταύτα, οι νομισματικές αναταράξεις δεν αποκλείεται να θέσουν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής πορείας σε κίνδυνο, προειδοποιεί η έρευνα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, διάφορες αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις εναλλαγές που παρατηρούνται στην υγεία των οικονομιών παγκοσμίως, καθώς και στις δυναμικές νομισματικές πολιτικές που επιλέγονται από διαφορετικές χώρες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ινδοαμερικανού επιχειρηματία και προέδρου Δ.Σ του ICC Rajat K Gupta, που εξηγεί ότι «οι νομισματικές διαφωνίες μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εμπορικούς πολέμους, γι' αυτό και πρέπει να αναγνωρίσουμε την σημασία που έχει το παγκόσμιο εμπόριο και η διατήρηση ενός πολύπλευρου εμπορικού συστήματος, που όμως θα υποστηρίζει την οικονομική ευημερία και θα υπόσχεται να μην χρησιμοποιηθεί το εμπόριο για την επίτευξη άλλων σκοπών».
Στα επιμέρους ευρήματα, η έκθεση δείχνει ότι η οικονομική κατάσταση της Βορείου Αμερικής συνέχισε να επιδεινώνεται, αν και η παρούσα επιβράδυνση της Αμερικανικής ανάπτυξης καταχωρείται ως πρόσκαιρη. Οι ειδικοί παρατηρούν επίσης, μία μικρή μείωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες της Ασίας και θεωρούν ότι ο πληθωρισμός ήταν το σημαντικότερο οικονομικό πρόβλημα για τις περισσότερες χώρες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ