Και εκεί που οι τιμές για ένα σκέτο σουβλάκι, χοιρινό ή κοτόπουλο, το 2021 κυμαινόταν στο 1,70 με 1,80 ευρώ, φέτος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το pelop.gr, έχει φτάσει τα 2,20-2,40 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια πήρε μια αύξηση 50-60 λεπτά του ευρώ.
Αντίστοιχα η μέση τιμή για ένα τυλιχτό με πίτα ήταν πριν από τρία χρόνια στα 2,60 ευρώ, ενώ φέτος κυμαίνεται στα 3,50 ευρώ. Η τιμή του πιτόγυρου στα καταστήματα του κέντρου «εκτινάχτηκε» πάνω από αυτό το όριο, φτάνοντας ακόμα και στα 4,2 ευρώ, ενώ η αγορά εκτιμά πως οι ανοδικές τάσεις δεν έχουν φρένο.
Αν μάλιστα κάνουμε τον υπολογισμό πόσο θα στοιχίσει το γρήγορο φαγητό απ΄εξω για ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως μόνο ως είδος πολυτέλειας μπορεί υπολογιστεί. Εξηγούμαστε: ένα ζευγάρι αν θέλει να φάει σουβλάκι ενώ βλέπει την αγαπημένη του ταινία στην τηλεόραση ένα βράδυ καθημερινής, θα κληθεί να πληρώσει για δύο τυλιχτά, τρία σουβλάκια, μια μερίδα πατάτες και δύο αναψυκτικά πάνω από 20 ευρώ, ενώ αντίστοιχα μια τετραμελής οικογένεια που θα επιλέξει να πάρει από δύο πιτόγυρα ανά άτομο και από ένα αναψυκτικό θα χρειαστεί να ξοδέψει ίσως και περισσότερα από 35 ευρώ, καθιστώντας αυτή την αγαπημένη συνήθεια μάλλον και όχι τόσο… προσιτή!
«Καίνε» οι τιμές των πρώτων υλών
Η συνεχής άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες έχει μετατρέψει το παραδοσιακό σουβλάκι σε ακριβό γεύμα, καθώς οι τιμές τόσο των κρεάτων όσο και των λαχανικών αυξάνονται συνεχώς. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, οι τιμές στα κρέατα έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, με το χοιρινό να φτάνει τα 12 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο ολόκληρο είναι στα 3,5 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, η αύξηση στις τιμές της τομάτας και του αγγουριού επιβαρύνει επιπλέον το κόστος.
Πάτρα – Έρευνα: Σουβλάκι και πίτσα απογειώνονται
Όπως εξήγησε στο pelop.gr ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην Άνω Πόλη η άνοδος των τιμών στο αγαπημένο fast food οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχή άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και τις αυξήσεις στην ενέργεια. «Καπέλο» όμως στις τιμές, όπως μας εξήγησε, βάζουν και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες delivery αλλά και τη χρήση POS και πιστωτικών καρτών – που έχουν πλέον μπει για τα καλά στην καθημερινότητα – καθώς τράπεζες και εταιρείες που διαθέτουν τα μηχανήματα παίρνουν την αντίστοιχη προμήθεια. Το κόστος συμπληρώνεται και στα είδη συσκευασίας χαρτί, λαδόκολλες, σακούλες κλπ.
«Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις μια επιχείρηση στην οποία έχεις επενδύσει με στόχο να βγάλεις κάποιο κέρδος, να πληρώνεις υπαλλήλους, ψήστες, ενοίκιο την στιγμή που όλα ακριβαίνουν και η συχνότητα στις παραγγελίες και οι ποσότητες έχουν περιοριστεί, ώστε οι καταναλωτές να φέρουν το κόστος στα μέτρα τους. Ο κόσμος το σκέφτεται και αν δεν το έχει κόψει… το έχει περιορίσει δραστικά σε σχέση με το παρελθόν» τονίζει ο Γιάννης Ν. που διατηρεί ψητοπωλείο σε συνοικία της Πάτρας. «Αν θέλεις μάλιστα να διατηρήσεις την ποιότητά σου για να κρατήσεις τον πελάτη, που ακόμα αγοράζει αν και περιορισμένα, τότε είσαι αναγκασμένος να “τσιμπήσεις” τις τιμές, αλλιώς καλύτερα να το κλείσουμε» επεσήμανε στο pelop.gr.
0 Σχόλια