Πάτρα: Σκληρό ροκ με τα ενοίκια με παγωμάρα στην αγορά


 
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Νεολόγος» των Πατρών τα δεδομένα το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει άρδην με τους ιδιοκτήτες των προς ενοικίαση ακινήτων, ανεξάρτητα εάν αυτά αφορούν σε οικιακή ή επαγγελματική χρήση να επιβάλουν σκληρούς όρους και να περνάνε τους ενδιαφερόμενους από κόσκινο.

Αργά αλλά σταθερά αρχίζει να γίνεται άγραφος νόμος ο έλεγχος του υποψηφίου ενοικιαστή μέσω του ΑΦΜ και των οφειλών του στην εφορία σε συνάρτηση με την απαίτηση να καταβληθούν μπροστά ενοίκια από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο.

Η κατάσταση ωστόσο βγαίνει εκτός ελέγχου καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή ζητούν ο υποψήφιος ενοικιαστής να εμφανίσει και τρίτο πρόσωπο το οποίο θα παίξει το ρόλο του εγγυητή, προκειμένου σε περίπτωση που φανεί αφερέγγυος το χρέος να κληθεί να το εξοφλήσει αυτός.

Μούδιασμα στους εμπόρους

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι και το γεγονός ότι οι έμποροι της Πάτρας αλλά και στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ‘Ν’ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Γιώργος Βαγενάς βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα σκηνικό ομηρίας.

Ο κ. Βαγενάς αποκάλυψε ότι μέσω των αρχείων της ΑΑΔΕ μπορεί οποιοσδήποτε να ελέγξει τον υποψήφιο ενοικιαστή προκειμένου να ανιχνεύει την οικονομική του επιφάνεια. Σε περίπτωση που εντοπίσει χρέη προς την εφορία ή οτιδήποτε άλλο, αυτομάτως ενεργοποιείται το plan B το οποίο από δύο με τρεις μήνες που ήταν το ποσό της προκαταβολής, ανέβασε την σχετική απαίτηση και στην περιοχή από έξι μέχρι δώδεκα μήνες.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο κ. Βαγενάς ζητούν και την εμφάνιση εγγυητή προκειμένου να είναι καλυμμένοι. Τα χρέη των εμπόρων της Πάτρας πέρα από τις οφειλές σε εφορία, λογαριασμούς ρεύματος και ασφαλιστικές εισφορές, ανέρχονται σε επίπεδο ενοικίων στο 50% των μισθωμένων ακινήτων, ποσοστό που αναλογεί σε έξι μισθώματα. Το σύνολο σχεδόν των εμπόρων στην πόλη χρωστάει ένα ή και παραπάνω ενοίκια.

Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός καταστημάτων στην Αχαϊκή πρωτεύουσα παραμένουν ξενοίκιαστα επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν δέχονται να μπουν στη διαδικασία να βρουν εγγυητή ή δεν μπορούν να βρουν αυτό το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στην έναρξη νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Καμπανάκι από real estate

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στον «Ν» εκπρόσωποι της αγοράς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες της αγοράς που έχουν έδρα και στην Πάτρα. Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται σε ιδιώτες για τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για οφειλές προς τρίτους ή μη εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ. Τότε διαμορφώνεται αρνητική εικόνα για τον ενδιαφερόμενο και η διαμόρφωση των ασφαλιστικών δικλείδων από τον ιδιοκτήτη, δημιουργούν καθεστώς ομηρίας.

Θύματα και ενοικιαστές

Όπως προέκυψε από την έρευνα του «Ν», πολλές φορές θύματα έχουν πέσει ενοικιαστές οι οποίοι εν αγνοία τους μίσθωσαν ακίνητα, ο ιδιοκτήτης των οποίων είχε βάρη στο όνομά του και το ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα ο νέος ιδιοκτήτης να τους βγάζει από το κτίριο εντός δύο μηνών ανεξάρτητα από τη διάρκεια του μισθώματος και την όποια άλλη δέσμευση υπήρξε.

Τα δεδομένα μάλιστα πολλές φορές αντιστρέφονται, γεγονός που επιβάλλει και από την πλευρά των ενοικιαστών να διερευνούν τη συνέπεια του ιδιοκτήτη, τις φορολογικές και άλλες εκκρεμότητες που έχει από τον έλεγχο τίτλο και αν διαπιστώσει την ύπαρξη προβλήματος να σταματά την διαδικασία.

Έρχεται μητρώο ιδιοκτητών και ενοικιαστών

Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται νέα καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας από την ΑΑΔΕ, η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό αρχείο με αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους και οι φορολογούμενοι της Αχαΐας.

Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο σφίγγοντας έτσι τον κλοιό γύρω ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο καθώς θα παρακολουθούν και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλλουν διορθωτικές – τροποποιητικές δηλώσεις.

Εάν από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, προκύπτει αλλαγή σε στοιχεία του ακινήτου που οδηγούν σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων), ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια