Πάτρα: Σιντριβάνια ξανά προς συντήρηση

 


Αρκετά συχνά στην Πάτρα ανοίγει μία συζήτηση για τη λειτουργία των σιντριβανιών της πόλης. Διαχρονικά, τα αναβρυτήρια έδιναν μια διαφορετική πνοή στην Πάτρα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες είναι διακριτό στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της ότι δεν φροντίζονται όπως τους πρέπει.

Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, μετά από αρκετές παραινέσεις ενεργών πολιτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, ο Δήμος Πατρέων έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για να κρατά σε όσο καλύτερη και λειτουργική κατάσταση είναι δυνατό τα σιντριβάνια της πόλης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος ξεκίνησε τις διαδικασίες για να προχωρήσει σε μία απευθείας ανάθεση, ώστε ειδικευμένος εργολάβος να αναλάβει τη συντήρηση και την προμήθεια των απαιτούμενων αναλώσιμων με συνολικό προϋπολογισμό 37.198,76€ με ΦΠΑ.

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουνίου, ο Δήμος Πατρέων δέχεται στο κεντρικό πρωτόκολλο (πλατεία Γεωργίου Α’ 15-17, Μέγαρο Λόγου & Τέχνης (ισόγειο) τις έγγραφες σφραγισμένες προσφορές των ενδιαφερόμενων τεχνιτών που θέλουν να αναλάβουν τις εργασίες.

Με βάση τη μελέτη που έχει συνταχθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, το συνολικό έργο αφορά επτά σιντριβάνια της πόλης.

Τα σιντριβάνια για την απρόσκοπτη λειτουργία τους χρειάζονται καθημερινή συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο θα μπορεί καθημερινώς να φροντίζει για την καθαριότητά τους καθώς επίσης και για την αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών βλαβών που προκύπτουν είτε από βανδαλισμούς είτε από φυσιολογική φθορά. Οι συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης κρίνονται κατεπείγουσες διότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν διαθέτουν το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εργασίες συντήρησης σιντριβανιών που βρίσκονται στα σημεία: Πλατεία Γεωργίου (2 σιντριβάνια), πεζόδρομος Τριών Ναυάρχων (3 σιντριβάνια),  πλατεία Αγίας Σοφίας (1 σιντριβάνι), συμβολή των οδών Αράτου και Λεωφ. Οθωνος Αμαλίας (1 σιντριβάνι).

Η συντήρηση των σιντριβανιών θα γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό το οποίο θα μπορεί καθημερινώς (Δευτέρα – Παρασκευή), να ενημερώνει ημερολόγιο εργασιών, να φροντίζει για την καθαριότητά τους, να ρυθμίζει την σκληρότητα του νερού καθώς επίσης και την αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών βλαβών (σωληνώσεις, αντλίες, χρονοδιακόπτες κ.λπ.) που προκύπτουν είτε από βανδαλισμούς είτε από φυσιολογική φθορά.

Για να διατηρείται το νερό του σιντριβανιού καθαρό και υγιεινό και τα τοιχώματα/πυθμένας καθαρά από άλγη, πρέπει το PH του νερού, καθώς και η περιεκτικότητα του ελεύθερου χλωρίου και το αλγοκτόνο να ρυθμίζονται έτσι, ώστε οι τιμές του να κυμαίνονται εντός ορισμένων ορίων.

Πάτρα – Συντριβάνια: Το εμβληματικό που λείπει πολύ

Ένα άλλο εμβληματικό σιντριβάνι της Πάτρας είναι αυτό της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς τις προηγούμενες δεκαετίες για την πόλη. Ομως, η συντήρηση που πιθανότατα δεν γινόταν, αλλά και οι φυσιολογικές φθορές του χρόνου, έχουν καταστήσει έως και αδύνατη την πλήρη επαναλειτουργία του σιντριβανιού, χωρίς πρώτα να γίνει ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης.

Είχε ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν η διάθεση για ένα τέτοιο έργο από τον Δήμο, όμως θα ήταν σίγουρα πολυδάπανο και θα απαιτούσε εκτεταμένες εργασίες στις σωληνώσεις που εκτείνονται σε μέρος της πλατείας.

Πάντως, όσοι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται το σιντριβάνι των Υψηλών Αλωνίων με τους χρωματιστούς φωτισμούς και τους σχηματισμούς του νερού, σίγουρα αναπολούν το θέαμα και θα ήθελαν να γίνει ξανά πραγματικότητα στην Πάτρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια