Πρόκειται για ένα έργο που δίνει ιδιαίτερη σημασία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Δήμο Πατρέων να μην μένει ασυγκίνητος και να θέλει να επωφεληθεί- έστω και αναγνωριστικά- από τις επιλογές που έχει για να εκσυγχρονίσει την πόλη αλλά και να βοηθήσει σημαντικά στην εκπαίδευση των πολιτών με νέες τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές. Μάλιστα, το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ και είναι από τα πρώτα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εκτός του Δήμο Πατρέων, οι Δήμοι που θα χρηματοδοτηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό τους είναι: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδαίων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας και Τρικκαίων.
Στο δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι 315 Δήμοι της χώρας, για τους οποίους ετοιμάζεται σχετική πρόσκληση από το νέο ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ.
Η «Π» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Ασπράγκαθο για να μας ενημερώσει πού βρίσκονται οι προετοιμασίες στην Πάτρα, αλλά και ποιες δράσεις στοχεύει να αξιοποιήσει ο Δήμος. «Θέλουμε να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες. Είναι ένας κοινωνικός πλούτος που παράγεται από επιστήμονες, ερευνητές και εργατικό δυναμικό και πρέπει να εξυπηρετεί την κοινωνία για να βελτιώνονται οι ζωές μας. Εμείς έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό πριν γίνει γνωστή η πρόσκληση. Ηδη στην Πάτρα λειτουργούν ψηφιακά συστήματα και εφαρμογές ή έχουμε δημοπρατήσει και προετοιμαζόμαστε για να προχωρήσουμε με νέες ψηφιακές εφαρμογές» τονίζει ο κ. Ασπράγκαθος.
Σήμερα η «Π» παρουσιάζει τους άξονες που σκοπεύει να κινηθεί ο Δήμος Πατρέων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με τον κ. Ασπράγκαθο να διευκρινίζει: «Θέλουμε η τεχνολογία να μην αξιοποιείται σε βάρος των εργαζομένων».
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος θέλει σε πρώτη φάση να εγκαταστήσει και να επεκτείνει τις εφαρμογές που αφορούν την κινητικότητα των δημοτών και των επισκεπτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έξυπνες θέσεις στάθμευσης, με πινακίδες ενημέρωσης στα ΜΜΜ, με έξυπνες διαβάσεις πεζών. «Στόχος με αυτές τις αξιοποιήσεις εφαρμογών είναι να περιορίσουμε και τον κυκλοφοριακό φόρτο» τονίζει ο κ. Ασπράγκαθος.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ενας δεύτερος πυλώνας αξιοποίησης που ενδιαφέρει το Δήμο Πατρέων είναι το σύστημα παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος: «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να παρακολουθούμε μέσω προγραμμάτων έναν περιορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων. Μέσω της πρόσκλησης που έχει γίνει γνωστή, θα μπορέσουμε να εξελίξουμε την εποπτεία των κτιρίων και εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες λάμπες έχουν καεί ή θα ξέρουμε την κατανάλωση ενέργειας των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Μια ακόμα σημαντική εφαρμογή που μπορεί να αξιοποιηθεί σύντομα μέσα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι για συστήματα Πολιτικής Προστασίας. «Θα μπορούμε να ανιχνεύουμε έγκαιρα τις πυρκαγιές στα δάση μέσω αισθητήρων. Μάλιστα, ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση στο “Τρίτσης” για το Δασύλλιο και θα θέλαμε να το επεκτείνουμε και σε άλλους πνεύμονες πρασίνου του Δήμου» επισημαίνει ο κ. Ασπράγκαθος.
ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
Δύο ακόμα άξονες που θέλει να εντάξει ο Δήμος Πατρέων στο στρατηγικό του πλάνο για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψεις είναι τα έργα επέκτασης των αισθητήρων ποιότητας αέρα, ώστε να λαμβάνουμε περισσότερα δεδομένα από αρκετές περιοχές, αλλά και η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, όπου ήδη τοποθετούνται νέα συστήματα για τον έλεγχο της πίεσης και της ποιότητας του νερού σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ. Επιπλέον, στο στρατηγικό πλάνο θα ενταχθούν και ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα ελέγχουν το αν είναι γεμάτοι οι κάδοι.
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τέλος, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ασπράγκαθος, ο Δήμος Πατρέων θέλει να δημιουργήσει ένα κέντρο διαλειτουργικότητας που θα συγκεντρώνονται εκεί όλα τα δεδομένα από τις ψηφιακές εφαρμογές, θα αναλύονται και θα αξιοποιούνται κατάλληλα από το προσωπικό για να βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών που θα μπορεί να προσφέρει ο Δήμος. «Οι προθεσμίες είναι σφιχτές για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και είναι γνωστό πως μόνο τα προγράμματα δεν αρκούν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας. Χρειαζόμαστε και το προσωπικό που θα λειτουργεί και θα συντηρεί όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα και δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε να διεκδικούμε» καταλήγει ο κ. Ασπράγκαθος.
0 Σχόλια