Μεγάλη διάκριση για την Πάτρα: Η πόλη παίρνει το 2ο βραβείο στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία!

Μεγάλη διάκριση για την Πάτρα: Η πόλη παίρνει το 2ο βραβείο στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία!  Διάκριση για την ΑΔΕΠ και τις φυλακές Αγίου ΣτεφάνουΔημοκρατίες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται όλο και πιο ευάλωτες σε ένα ευρύ φάσμα απειλών, λόγω οικονομικών, τεχνολογικών, περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών κινδύνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της ανησυχίας για την ασφάλεια και την προστασία των ελευθεριών αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία.Πώς να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας σε μια δημοκρατική κοινωνία υπό απειλή; Μπορεί η δημοκρατία να αντισταθεί στην κλιμάκωση του φόβου και να διατυπώσει απαντήσεις με βάση την ιδιότητα του ενεργού πολίτη;
Αυτές οι ερωτήσεις ήταν στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2015 με θέμα «Η Ελευθερία έναντι του Ελέγχου», που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης-ΣτΕ (Council of Europe) στο Στρασβούργο (16.-20.11.2015, Γαλλία).
Ο Δήμος Πατρέων μέσω της ΑΔΕΠ ΑΕ και σε συνεργασία με τοκατάστημα των φυλακών Αγ.Στεφάνου είχε υποβάλει υποψηφιότητα για την παρουσίαση ειδικής δράσης που είχε πραγματοποιηθεί εντός των φυλακών αξιοποιώντας τη λειτουργία του σχολείου της.
Θέμα της δράσης ήταν η «Καταπολέμηση των προκαταλήψεων στις φυλακές» και στόχος η άρση των διακρίσεων και η ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.
Η υποψηφιότητα αξιολογήθηκε θετικά και η δράση παρουσιάστηκε από το Διευθυντή του καταστήματος των φυλακών Αγ.Στεφάνου κ.Αντώνη Ζήκοσε ειδικό εργαστήριο του Φόρουμ με αντικείμενο «Δράσεις ενάντια στο μίσος» («Anti-hate responses» / Lab 8).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Συντονισμό του εργαστηρίου είχε ο βουλευτής, μέλος του Γαλλικού Κοινοβουλίου κ. Pierre-Yves LE BORGN (και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης).
Σχολιαστές στο πάνελ ήταν η κα Cecile KYENGE, Ευρωβουλευτής της Ιταλίας (μέλος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία & τη Δικαιοσύνη / πρώην Υπουργός Ιταλίας, που είχε δώσει ιδιαίτερες μάχες για την ισότητα των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους) όπως επίσης η Δρ QuantaAHMEDκαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συγγραφέας και αρθρογράφος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ίδια έδωσε συγχαρητήρια για τη συνεργασία αυτή Δήμου και φυλακών και για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας που θεώρησε καινοτόμο και δημοκρατικό.
Το εργαστήριο κέρδισε πολυάριθμες συμμετοχές μεταξύ των οποίων και αυτή της κας Claudia LUCIANI (Διευθύντρια Δημοκρατικής Διακυβέρνησης του ΣτΕ).
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Δημοκρατίας οργανώθηκαν συνολικάδεκαεννέα εργαστήρια που περιλάμβαναν δύο με τρεις παρουσιάσεις κατά μέσο όρο.
Η πρωτοβουλία στις φυλακές του Αγ.Στεφάνου Πάτρας διακρίθηκε μέσα στις τρεις πιο καινοτόμες όλης της διοργάνωσης, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Παρουσιάστηκε από την κα Χρύσα Γεραγά (ΑΔΕΠ ΑΕ - τοπική συντονίστρια του δικτύου «Διαπολιτισμικές πόλεις» στην Πάτρα) στην τελική συνεδρία της Ολομέλειας του Φόρουμ στις 20 Νοεμβρίου 2015, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ κ.Thorbjørn Jagland,.
Την πρώτη θέση κέρδισε η δράση «Περισσότερο από μια ιστορία» του Δήμου Simrishamn (Σουηδία), ένα δυναμικό παιχνίδι καρτών (που παίζεται και ηλεκτρονικά) με στόχο την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων όλων των ηλικιών, προελεύσεων και πολιτισμών.
Την τρίτη θέση κατέκτησε η δράση «Σύμπραξη της κοινωνίας των πολιτών για το πετρέλαιο και το αέριο» του Ινστιτούτου για τη διαχείριση του νερού (Ουγκάντα) με στόχο τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων της χώρας και τη χρηστή διαχείρισή τους.
Το φόρουμ συγκέντρωσε 160 ομιλητές από 60 χώρες και 2.000 συμμετέχοντες-ουσες από 100 χώρες. Έντονη ήταν η συμμετοχή νέων ατόμων που με δυναμισμό έκαναν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις.
Όλοι αναμένουν με ενθουσιασμό το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2016 με θέμα «Εκπαίδευση: το νέο κοινωνικό χάσμα».
Η συμμετοχή της Πάτρας στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2015 διοργανώθηκε από την ΑΔΕΠ ΑΕ στο πλαίσιο της υποστήριξης του Δήμου Πατρέων για το δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια