Μέρκελ: Θα πάρει χρόνια η επίλυση της κρίσης

Δημοσιονομικός «γύψος» με αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών και πολυετής μαραθώνιος είναι κατά τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ η μοναδική απάντηση στην κρίση χρέους - μία απάντηση που αναμένεται να αποτυπωθεί στην κοινή «πλατφόρμα» που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί αλλά και στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Μία εβδομάδα πριν από μία ακόμη... κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η κυρία Μέρκελ παρουσίασε χθες στη γερμανική Βουλή το πλαίσιο λύσης που οραματίζεται για την ευρωπαϊκή κρίση, λέγοντας ξανά κατηγορηματικά «όχι» στο ευρωομόλογο και στην κοπή χρήματος από την ΕΚΤ και αντιτάσσοντας ως μονόδρομο το λεγόμενο Ευρωσύμφωνο, που θα ενσωματώνει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν μπορεί να λυθεί μονομιάς, εν μία νυκτί. Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Δεν υπάρχει εύκολη, γρήγορη λύση», είπε η κυρία Μέρκελ στην ομιλία της στην Μπούντεστανγκ. «Η επίλυση της κρίσης χρέους των χωρών είναι μία μακρά διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει χρόνια».
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
Απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση χρέους, η Γερμανίδα καγκελάριος παρομοίασε τη μάχη με μαραθώνιο, υποστηρίζοντας ότι αν αποφασιστεί βιαστικά η λήψη των όποιων μέτρων τα κράτη-μέλη θα το μετανιώσουν.
«Οι μαραθωνοδρόμοι λένε συχνά ότι το δυσκολότερο μέρος της κούρσας είναι όταν φθάσεις στο 35ο χιλιόμετρο, αλλά λένε επίσης ότι μπορείς να φθάσεις στη γραμμή τερματισμού εάν έχεις συναίσθηση όλης της πρόκλησης από την αρχή και την προσεγγίσεις με τον αντίστοιχο τρόπο», είπε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας: «Αυτός που ξεκινάει γρηγορότερα δεν είναι απαραίτητα και ο πιο πετυχημένος. Πιο πετυχημένος είναι αυτός που γνωρίζει τι απαιτείται για να τρέξεις όλη την απόσταση».

H Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την έκδοση κοινών ευρωομολόγων «άσκοπη», λέγοντας ότι όσοι την προτείνουν δεν έχουν «καταλάβει τη φύση της κρίσης». «Το γερμανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την παράδοση του ελέγχου του προϋπολογισμού σε ευρωπαϊκό θεσμό», είπε, υποστηρίζοντας: «Κατά συνέπεια, η συζήτηση για ευρωομόλογα είναι άσκοπη». Αφησε πάντως ένα παράθυρο ανοιχτό για μεταγενέστερη επανεξέταση του θέματος, λέγοντας πως η πρόταση θα μπορούσε να εξεταστεί μόνον στο πλαίσιο μίας «σωστής δημοσιονομικής ένωσης».
Σε ό,τι αφορά δε ακριβώς αυτή τη δημοσιονομική ένωση - όπως τουλάχιστον την εννοεί το Βερολίνο - η κυρία Μέρκελ επέμεινε στην αλλαγή των Συνθηκών και επέκρινε τους πολιτικούς που απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχασαν την αξιοπιστία τους στην κρίση χρέους της ευρωζώνης γιατί απέτυχαν να εφαρμόσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ή ως δεύτερη καλύτερη επιλογή, να επιτευχθούν νέες συμφωνίες. Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με στόχο να πιέσουμε για αλλαγή των συνθηκών. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί η διαίρεση μεταξύ χωρών της ευρωζώνης και χωρών εκτός της ευρωζώνης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια