Πρόσθετα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ ώς το 2015, ακόμη και με την απόλυτη επιτυχία του PSI και επίσημα παράταση του μνημονίου και της επιτήρησης της τρόικας ώς το 2015 φέρνει η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου (ΜΠΔΣ).
Με βάση το νέο πρόγραμμα το οποίο προσαρτήθηκε ως παράρτημα στον προϋπολογισμό του 2012 αλλάζει συνολικά και η περίοδος εφαρμογής του μνημονίου το οποίο παρατείνεται πλέον επίσημα ώς το 2015. Τούτο διότι με το μεσοπρόθεσμο του Ιουλίου το έλλειμμα αναμενόταν να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα στο 2014.
Με την μείωση αυτή η Ελλάδα θα είχε την ίδια υποχρέωση περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος (λόγω της Ε.Ε.) αλλά δεν θα ήταν στην εποπτεία Ε.Ε., ΔΝΤ Το ανανεωμένο ΜΠΔΣ όμως ουσιαστικά επιμηκύνει την παραμονή της Ελλάδας σε κατάσταση δημοσιονομικής εποπτείας τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2015 έτος κατά το οποίο το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 4,4% του ΑΕΠ.
Σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του Ιουλίου που ήθελε το έλλειμμα να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 2,6% για το 2014 και στη συνέχεια στο 1,2% του ΑΕΠ το 2015, το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο υιοθετεί πιο μελανές προβλέψεις. Προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί με βραδύτερους ρυθμούς και θα φτάσει στα 11,4 δισ. ευρώ το 2014 (5,1% του ΑΕΠ) και θα μειωθεί οριακά στα 9,6 δισ. ευρώ ή το 4,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.
Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει ότι αν η Ελλάδα θέλει να πετύχει τους στόχους της θα πρέπει να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα ύψους 7.023 εκατ. ευρώ τα οποία θα ενταχθούν και στο αναθεωρημένο μνημόνιο και αναμένεται να αρχίσουν να αναλύονται από τα μέσα Δεκεμβρίου οπότε η τρόικα θα επανέλθει για την επόμενη δόση του δανείου.
Το θετικό στοιχείο
Το μόνο θετικό σημείο του αναθεωρημένου σχεδίου το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε όλη του την έκταση το Μάρτιο είναι η εξέλιξη των υποχρεώσεων για τόκους η οποία όμως συναρτάται άμεσα από το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών στη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή στο θέμα της ωφέλειας από τόκους υπάρχουν κάποιες παραδοχές οι οποίες είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.
Η αναθεώρηση του ΜΠΔΣ υποθέτει δηλαδή ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει το 190% ή ένα πολύ κοντινό ποσοστό και το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα ανταλλαγούν με τα παλιά που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% του ιδιωτικού χρέους θα έχουν επιτόκιο ίσο ή και μικρότερο με αυτό που πέτυχε η Ελλάδα κατά την έκδοσή τους στην πρωτογενή αγορά.
Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα περιγράφει μια συνολική ωφέλεια από τη μείωση των υποχρεώσεων για τόκους κατά 27,872 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 -2015. Οι συνολικοί τόκοι που θα πληρωθούν θα φτάσουν μετά το PSI στα 70.430 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών η Ελλάδα θα χρειαζόταν περίπου 98 δισ. ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεων των τόκων του χρέους.
0 Σχόλια