«Εθελουσία αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους μέσω δανείου από το EFSF και παράλληλη επιμήκυνση του δανείου της τρόικας προβλέπει το σχέδιο λύσης της κρίσης χρέους που επεξεργάζονται Βρυξέλλες, Αθήνα και Βερολίνο.
Το σενάριο αυτής της ήπιας αναδιάρθρωσης αποκαλύπτουν οι «Financial Times» και βασίζεται σε δύο άξονες: Στον δανεισμό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έως και με 50 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους με συναινετικό «κούρεμα» (haircut) της τάξης του 25% και στην επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. της τρόικας με παράλληλη μείωση επιτοκίων.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να δανειστεί έως 50 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF), για να επαναγοράσει ομόλογα σε περίπου το 75% της ονομαστικής τους αξίας. «Παράλληλα, η λήξη του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ ενδέχεται να επεκταθεί στα 30 χρόνια και το επιτόκιο να μειωθεί κάτω από το 5,5%», σύμφωνα με τραπεζίτες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων και τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα των «Financial Times».
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα στα 30 χρόνια είναι μία ιδέα που η πατρότητά της αποδίδεται στον πρόεδρο της Bundesbank, τον Γερμανό τραπεζίτη κ. Αξελ Βέμπερ και είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ του Νταβός.
«Οι επίσημες επαφές για το πακέτο βρίσκονται σε εξέλιξη και σε αρχικό στάδιο» αναφέρει το δημοσίευμα των «Financial Times» επικαλούμενο τραπεζικές πηγές και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, μία τέτοια συμφωνία, ειδικότερα ως προς το δάνειο από το EFSF και την επέκταση της αποπληρωμής στην ισχύουσα συμφωνία στήριξης, απαιτεί έγκριση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία εναντιώνεται σε τέτοια χρήση των κεφαλαίων του EFSF».
Με βάση πάντως τις πληροφορίες για τη δομή του εν λόγω σχεδίου, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού για να επαναγοράσει το σύνολο των ομολόγων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία υπολογίζονται στα 40 δισ. ευρώ, με μέσο όρο στο 70% της ονομαστικής αξίας. «Στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προταθεί επιμήκυνση 5 έως 10 έτη για τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους με μειωμένα επιτόκια», αναφέρει το δημοσίευμα των «Financial Times».
ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, καθώς και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, έχουν διαμηνύσει ήδη την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης, το θέμα όμως παραμένει ακόμη ανοιχτό.
Διαφορές υπάρχουν και όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το EFSF στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Αρκετοί παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, ζητούν να προβλεφθεί στο πακέτο της «ευρω-λύσης» και ένα δάνειο διάσωσης για την Πορτογαλία, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις να δοθεί μία γραμμή πίστωσης και στην Ισπανία.
Η ουσιαστική αύξηση της «δύναμης πυρός» του EFSF, ώστε να μπορεί να δανεισθεί πράγματι το ποσό των 440 δισ. ευρώ από τις αγορές, φαίνεται να είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν ήδη κλείσει, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί αυτός ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη διεύρυνση του ρόλου του Ταμείου, ώστε να αγοράζει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης από τις αγορές ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, για να επαναγοράσουν χρέος τους. Για τη συμφωνία στο θέμα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν ερωτήματα, λόγω της αντίθεσης του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.
0 Σχόλια