Στο ΥΠΕΞ η έκθεση για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα

"Την Ελλάδα δεν πρέπει να την προβάλουμε μόνο στους διεθνείς εταίρους και φίλους μας, πρέπει να υπενθυμίζουμε και στους εαυτούς μας ότι υπάρχει και η Ελλάδα των αξιών, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα των μεγάλων πράξεων. Αυτή είναι η αληθινή Ελλάδα που έχει παραμείνει ατόφια και ακέραιη παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης αρχειακού υλικού του κ. Γιώργου Δολιανίτη με θέμα "Η Μάχη του Μαραθώνα, Διαχρονικό Πρότυπο Ηρωισμού, Αέναος Πηγή Έμπνευσης".
"Σ' έναν κόσμο που φαίνεται να αλλάζει μέρα με τη μέρα, όλοι μας ατομικά αλλά και ως κοινωνία έχουμε ανάγκη από σταθερά σημεία αναφοράς, από πνευματικές πυξίδες", συνέχισε ο κ. Δρούτσας, συμπληρώνοντας ότι "το 2010 καταφέραμε να κόψουμε την αρνητική δυναμική της οικονομικής ύφεσης και ο εθνικός μας στόχος για το 2011 είναι να υπερβούμε οριστικά την κρίση και να πάμε πάλι μπροστά. Έχουμε τη βούληση και κυρίως έχουμε το ηθικό απόθεμα, το ιστορικό παρελθόν από το οποίο αντλούμε δυνάμεις".
Από την πλευρά του,ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ανέφερε πως "αυτό που μπορέσαμε να αναδείξουμε με την επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα είναι ότι αν αξιοποιήσουμε σωστά όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μπορούμε να την προβάλλουμε στο εξωτερικό με το καλύτερο δυνατό τρόπο".
"Αυτή η έκθεση ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να αναδείξουμε τον μαραθώνιο σ' έναν μαραθώνιο πρώτης γραμμής και να προσελκύσουμε τον κόσμο να επισκεφτεί την Ελλάδα", συνέχισε ο κ. Γερουλάνος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου "marathon project", που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2010 στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τα ξενοδοχεία της Αθήνας γέμισαν από κόσμο, κάτι πρωτόγνωρο τέτοια εποχή του χρόνου. Και κατέληξε λέγοντας ότι "είναι πάρα πολλοί που τα 2.500 χρόνια του Μαραθωνίου θέλουν να τα γιορτάσουν το 2011" και ότι "εμείς είμαστε απόλυτα διατεθειμένοι να τους φιλοξενήσουμε, να αναδείξουμε και αυτή τη χρονιά σαν μια χρονιά Μαραθωνίου και να θέσουμε τις βάσεις για να γιορτάσουμε επίσης τα 2.500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία έρχεται και καλό είναι ν' αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα".
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 11.00 το πρωί στο ισόγειο του κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών επί της οδού Ακαδημίας, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο υπουργείων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η ψυχή της έκθεσης, ο μελετητής και συγγραφέας κ. Γιώργος Δολιανίτης, που κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές παλιών και σπάνιων εκδόσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Δολιανίτης παρουσίασε το εκθεσιακό υλικό που, με την ευκαιρία της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, ταξίδεψε σε 23 χώρες από τις 15 Νοεμβρίου έως τέλος Δεκεμβρίου 2010, υπό την αιγίδα των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών.
Πόλεις όπως η Βιέννη, η Βαρσοβία, το Βίλνιους, το Τελ-Αβίβ, η Πρετόρια, το Πεκίνο, η Μπρατισλάβα, το Βελιγράδι, η Μασσαλία, η Οδησσός και η Κινσάσα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ιστορικά στοιχεία, αλλά κυρίως με τη σημασία που συνεχίζει να έχει για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό η Μάχη του Μαραθώνα.


Η ψηφιοποιημένη έκθεση παρουσιάζεται σε 13 ειδικά πλαίσια, μέσα στα οποία εκτίθενται σελίδες παλαιών βιβλίων, χαρακτικά και πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο τα διεθνή ιδεολογικά κινήματα του 18ου και 19ου αιώνα (ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες) εμπνεύστηκαν από τη Μάχη του Μαραθώνα, καθώς και υλικό για την ιστορική εξέλιξη του Μαραθωνίου Δρόμου.


Επίσης οι επισκέπτες μπορούν, εκτός από τις δύο αυτές θεματικές ενότητες, να θαυμάσουν σημαντικά παλαίτυπα (παλιές εκδόσεις) που εκτίθενται στις βιτρίνες. Όπως, για παράδειγμα, οι επανεκδόσεις αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, του Ηρόδοτου, του Παυσανία, του Θουκυδίδη, του Πλούταρχου και του Λουκιανού, που αναφέρονται στη Μάχη του Μαραθώνα και είναι τυπωμένες κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης.


Ή τη μοναδική -ίσως- έκδοση που υπάρχει στην Ελλάδα και σίγουρα την πρώτη που αναφέρεται στον Γυμναστικό του Φιλόστρατου, τυπωμένη στα γαλλικά και ελληνικά στο Παρίσι το 1878.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια