Κίνητρα για επιστροφή κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας

Ριζικές αλλαγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προανήγγειλε χτες, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011 η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνοδευτούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με πακέτο οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, όπως επιδοτήσεις αγοράς και ενοικίου κατοικίας σε περιοχές του κέντρου της πόλης.
Ο στόχος είναι η συγκράτηση και η προσέλκυση των κατοίκων στα κέντρα και τις χαρακτηρισμένες σήμερα ως υποβαθμισμένες περιοχές των δυο πολυπληθέστερων περιοχών της χώρας μας. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω τόσο των προγραμμάτων Αθήνα-Αττική 2014 και Θεσσαλονίκη 2012 όσο και μέσω των νέων επικαιροποιημένων ρυθμιστικών σχεδίων για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η κα Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αθήνας, εξελίσσονται γρήγορα και περιλαμβάνουν την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, τη γραμμική πλατεία στην Πανεπιστημίου με μέσα σταθερής τροχιάς πάνω σε αυτή, την αναβάθμιση του φαληρικού όρμου, την αναβάθμιση των παραδοσιακών περιοχών κατοικίας της Αθήνας - Πατήσια, Κυψέλη, Εξάρχεια.
Η υπουργός έδωσε ακόμη έμφαση στην σύνδεση των κέντρων Αθήνας- Πειραιά μέσω της ανάπλασης και την ανάδειξη της οδού Πειραιώς, ενώ εκτίμησε ακόμα ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα πραγματοποιηθούν 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια και σημείωσε ότι από την εφαρμογή του προγράμματος, «Χτίζοντας το Μέλλον» θα επιβαρυνθούμε λιγότερο συνολικά ως κοινωνία 9 δισ. ευρώ σε αντίστοιχες ενεργειακές δαπάνες, μέχρι το 2020».
Πόροι
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «οι πόροι αυτοί αφενός θα συνεισφέρουν στον εθνικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20%, αφετέρου θα αποτελέσουν ένα μοχλό για ανάπτυξη και εξειδίκευση του κλάδου των οικοδομικών κατασκευών και της βιομηχανίας δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων. Παράλληλα, προβλέπονται παρεμβάσεις με την προσφορά ατόκων δανείων και επιδοτήσεων στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε παλιά σπίτια».
«Αντίστοιχες δράσεις προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις δίνοντας τη δυνατότητα να μειώσουν τις καταναλώσεις τους, τα κόστη τους και τις εκπομπές άνθρακα», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι «ξεκινάμε ήδη με τις τρεις πρώτες πράσινες γειτονιές στη Δυτική Αθήνα και 40 πράσινα σχολεία».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια