Δεκάδες κομισάριοι οικονομολόγοι, που έχουν την εντολή «τηρήστε αυστηρά το μνημόνιο», καταφθάνουν στην Αθήνα από τις αρχές του χρόνου κατόπιν εντολής της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας προκειμένου να εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε νευραλγικές θέσεις σε κρίσιμα υπουργεία.
Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», οι 50 έως 100 κομισάριοι της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών (Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι) θα ελέγχουν επί της ουσίας όλα τα έσοδα και τις δαπάνες του ελληνικού κράτους και θα δίνουν λόγο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν και στον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν.
Στόχος του επικεφαλής του κλιμακίου, που θα είναι γερμανικής καταγωγής, θα είναι να μη δαπανάται ούτε ένα ευρώ παραπάνω από όσα λέει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Αθήνα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται, όπως εκτιμάται, για τη μεγαλύτερη απόβαση ξένων ελεγκτών οικονομολόγων από το 1893, οπότε και η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση.
Με την κίνηση αυτή η τρόικα επιβάλλει επί της ουσίας έναν σφικτό εναγκαλισμό της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση με το Βερολίνο, το οποίο έχει διακηρύξει την επιθυμία του να ελέγχει απόλυτα τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών που βρίσκονται υπό επιτήρηση (Ελλάδα, Ιρλανδία). Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας καθώς ο απόλυτος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας περνάει επί της ουσίας στη γερμανική καγκελαρία. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, προκειμένου να κυλήσει ομαλά το πρόγραμμα χρηματοδότησης των 110 δισ. ευρώ την επόμενη 3ετία, είναι αποφασισμένη ύστερα από εντολές της τρόικας να προχωρήσει σε άμεσες μειώσεις μισθών στις εισηγμένες κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις, να επιβάλει νέους φόρους ύψους 12 δισ. ευρώ έως το 2014 και να μειώσει κατά 200.000 έως 220.000 υπαλλήλους τον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και ο Μr ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στις συναντήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με κορυφαίους υπουργούς, μεταξύ αυτών και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήταν σαφείς: «Εάν λάβετε όλα τα μέτρα που σας λέμε, τότε θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή ροή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες θα εγκριθεί από την Ε.Ε. και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως το 2024», εξήγησε ο κ. Ρεν στους υπουργούς…
200.000 απολύσεις, μείωση αποδοχών και στις κερδοφόρες εταιρείες του Δημοσίου
ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΛΙ ΡΕΝ ΚΑΙ ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ ΕΩΣ ΤΟ 2014
Μυστική λίστα της τρόικας στο Μαξίμου
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα της τρόικας υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκταμίευση των δόσεων του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και η παράταση στην αποπληρωμή του:
1. ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΕ ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ
Να μειωθούν οι ετήσιες αποδοχές μαζί με τα επιδόματα και στις κερδοφόρες εισηγμένες ΔΕΚΟ. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα «Ελληνικά Πετρέλαια», η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης, η ΕΥΔΑΠ, οι Οργανισμοί Λιμένα Θεσσαλονίκης και Πειραιά και ο ΟΠΑΠ. Θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Αγροτικής Τράπεζας όπου οι μισθοί μειώθηκαν οριζόντια κατά 10% και όχι των ζημιογόνων ΔΕΚΟ όπου οι μισθοί μαζί με τα επιδόματα μειώθηκαν έως 25%.
Στα πλάνα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η κατάργηση των 17,5 μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ., οι 17 μισθοί στον ΟΠΑΠ και θα εξορθολογιστούν τα πάσης φύσεως επιδόματα. Ετσι, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα λαμβάνουν πλέον 14 μισθούς όπως προβλέπονται και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι όμως θα περικοπούν επιπλέον κατά 10%. Η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για τους 60.000 εργαζομένους που εργάζονται στις εισηγμένες ΔΕΚΟ έως την ερχόμενη Τρίτη.
2. ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 780.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Να καταργηθούν από 200.000 έως 220.000 θέσεις εργασίας έως το 2014. Ετσι, οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου (στενός δημόσιος τομέας, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) από περίπου 1.000.000 που είναι σήμερα θα μειωθούν πέριξ των 780.000 χιλιάδων. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται όσων οι συμβάσεις λήξουν και δεν ανανεωθούν, οι stagiers και όσες θέσεις εργασίας καταργηθούν εξαιτίας του «Καλλικράτη».
Επίσης, οι θέσεις όσων απολυθούν λόγω της κατάργησης οργανισμών και οργανικών θέσεων ή συνταξιοδοτηθούν θα καλυφθούν από τις μετατάξεις και όχι από νέες προσλήψεις. Η τρόικα επιθυμεί από την κυβέρνηση να κατατεθεί συγκεκριμένο σχέδιο για την κατάργηση των θέσεων αυτών και να αναφερθεί σε ποιους τομείς του Δημοσίου θα γίνουν οι μετατάξεις των εργαζομένων από τον ΟΣΕ, την ΕΘΕΛ κ.λπ.
0 Σχόλια