Οικολογικό πρόγραμμα σωτηρίας...

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες διαβίωσης στην Αθήνα έχουν χειροτερεύσει. Ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες σας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη αναφορικά με τους ελεύθερους χώρους, την καθαριότητα και το πράσινο;
Όντως η κατάσταση στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια –και με μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη– δεν βελτιώθηκε. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν αγάπησε το πράσινο, δεν εργάστηκε συστηματικά για την ποιότητα ζωής των περισσότερων κατοίκων, συντάχθηκε με τα συμφέροντα των εργολάβων και προώθησε διάφορα σχέδια (Βοτανικός, άλσος Παγκρατίου, κτήμα Δρακόπουλου, πάρκο Κύπρου και Πατησίων) που εάν δεν είχαν αποκρουστεί από τα κινήματα και την Ανοιχτή Πόλη, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.
Σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές πόρων και προσωπικού που επιβάλλει το μνημόνιο και ο Καλλικράτης, οι κοινόχρηστες υποδομές και οι υπηρεσίες ποιότητας ζωής του Δήμου Αθηναίων θα υποβαθμιστούν περαιτέρω.
Κατά τη γνώμη μας υπάρχει διέξοδος σε δυο επίπεδα: Πρώτον, χρειάζεται ο Δήμος Αθηναίων να τεθεί επικεφαλής ενός αυτοδιοικητικού μετώπου φορέων και πολιτών για την απόκρουση των συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής στην αυτοδιοίκηση.
Δεύτερον, προτείνουμε να υπάρξει ένας ριζικός αναπροσανατολισμός της διάθεσης των υπαρχόντων δημοτικών πόρων και από άχρηστες δαπάνες επικοινωνιακού χαρακτήρα, να κατευθυνθούν σε άμεσα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Έχουμε προτείνει ένα, φθηνό και οικολογικό, πρόγραμμα «σωτηρίας» της πόλης, με αξιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και της εθελοντικής συνεισφοράς των πολιτών, χωρίς πανάκριβες εξωτερικές εργολαβίες και σπατάλες.
Με φυτεύσεις αδόμητων χώρων, ανακαινίσεις κενών κτιρίων για κοινωνικούς σκοπούς, προώθηση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά - και όχι μόνο στη «βιτρίνα» της πόλης. Παρόμοια μετρά θα προωθήσουμε σε συνεργασία με τους ενεργούς πολίτες και τα κινήματα, από όποια θέση και να βρεθούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Κάτοικοι πολλών περιοχών του Κέντρου διαμαρτύρονται, καθώς στις γειτονιές τους βρίσκουν καταφύγιο πολλοί οικονομικά εξαθλιωμένοι μετανάστες, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά βίας. Πώς μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να συμβάλλει στην καλύτερη συνύπαρξη των δύο αυτών κόσμων; Τα προβλήματα που προκαλούνται από συσσώρευση μεγάλου αριθμού «χωρίς χαρτιά» μεταναστών και προσφύγων σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου είναι υπαρκτά και διογκούμενα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση!
Ωστόσο, χρειάζεται να κατανοήσουμε ορθά το ζήτημα, που είναι πολυσύνθετο και έχει διαστάσεις ακόμη και παγκόσμιες. Η αποτυχία της κρατικής και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που εγκλωβίζει τους ανθρώπους και δεν τους επιτρέπει την ενσωμάτωση, τα μαφιόζικα κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων και παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων, η πλήρης κατάρρευση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών λόγω υποχρηματοδότησης, ακόμη και σχεδιασμοί του real estate που επιθετικά εισβάλλει σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου.
Το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού και της εξαθλίωσης ολοένα και μεγαλύτερων ομάδων πληθυσμού – αλλοδαπών αλλά και Ελλήνων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένες πολιτικές, σε δυο επίπεδα: Το κεντρικό κράτος πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική του απέναντι στους μετανάστες και του πρόσφυγες, αναγνωρίζοντάς τους δικαιώματα και παρέχοντάς τους στοιχειώδη μέσα για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους (συσσίτια, ξενώνες κλπ). Πρέπει επίσης το Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» να παίξει το ρόλο του στρεφόμενο ενάντια τα εγκληματικά κυκλώματα ελλήνων και ξένων που εκμεταλλεύονται τη φτώχεια (σωματέμποροι, ναρκέμποροι κλπ) και όχι ενάντια στα θύματα – όπως γίνεται σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια