Χρυσό μετάλλιο και στο παγκόσμιο top 10 για τη φοιτητική ομάδα Patras-Med iGEM του Πανεπιστημίου Πατρών


 
Στο Παγκόσμιο Top 10: Χρυσό Μετάλλιο και Διεθνής Διάκριση για την Patras-Med iGEM 2024 του Πανεπιστημίου Πατρών Με εντυπωσιακές διακρίσεις επέστρεψε στην Ελλάδα η διεπιστημονική φοιτητική ομάδα Patras-Med iGEM 2024 του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον κορυφαίο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM, που φέτος φιλοξενήθηκε στο Παρίσι. 

Ο διαγωνισμός αυτός, που ξεκίνησε από το MIT και διοργανώνεται ετησίως από το iGEM Foundation, είναι ο μεγαλύτερος στον τομέα του διεθνώς. Φέτος, συγκέντρωσε 4.000 φοιτητές και μαθητές, από 438 ομάδες 65 χωρών από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με σκοπό να προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε σύγχρονες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Με τη χρήση των μεθόδων της συνθετικής βιολογίας, οι διαγωνιζόμενοι ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες που αποδεικνύουν πώς η επιστήμη μπορεί να προσφέρει λύσεις και να αλλάξει την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Η ομάδα Patras Medicine iGEM ανέπτυξε το project “Lethe: Reviving Memories, Forgetting Alzheimer’s Disease”, μια νέα θεραπευτική προσέγγιση γονιδιακής θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Βασικός στόχος της θεραπείας είναι να αποτρέψει τη βλαβερή συσσώρευση μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που ονομάζεται tau, δυνητικά οδηγώντας στην δυσλειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου και στην εμφάνιση της νόσου. 

Έτσι , η ομάδα επιχείρησε να αυξήσει την ποσότητα ενός ενζύμου, ονόματι PP2A, που αντιστρέφει την τροποποίηση που συμβαίνει στις tau πρωτεΐνες και οφείλεται για την συσσώρευση τους. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε εξαιρετικά καινοτόμα ρυθμιστικά μόρια, όπως το γνωστό πλέον στον χώρο της επιστήμης miRNA-195, το οποίο εκφράζεται από έναν ακίνδυνο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό στην μεταφορά μορίων ιό, που ονομάζεται αδενο-συσχετιζόμενος ιός AAV και μεταφέρεται από χημικά τροποποιημένα ''οχήματα'', τα εξωσώματα, που έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν στον εγκέφαλο μεταφέροντας την θεραπεία στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η Patras-Med iGEM ξεκίνησε τη λαμπρή πορεία της το 2022 με το project «syn-PNOIA» για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, όπου κέρδισε χρυσό μετάλλιο και τα βραβεία “Best Diagnostics” και “Best Wiki”. 

Το 2023, η ομάδα εντυπωσίασε ξανά με το θεραπευτικό project «Herophilus» για τον καρκίνο του παγκρέατος, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χρυσό μετάλλιο. Η φετινή επιτυχία, όμως, είναι ακόμα πιο σπουδαία: εκτός από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου που αναδεικνύει την αριστεία του project σε όλα τα επίπεδα, με την είσοδό της στο παγκόσμιο Top 10 ανάμεσα σε 196 προπτυχιακές ομάδες(“Top 10, Undergrad”), η Patras-Med iGEM έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πέτυχε τέτοια διάκριση σε αυτό το επίπεδο, ξεπερνώντας Πανεπιστήμια παγκοσμίου φήμης , όπως του Stanford, Oxford, MIT και Cambridge. Επιπλέον, απέσπασε το Βραβείο Συμπερίληψης (“Inclusivity Award”) για τον κοινωνικό αντίκτυπο των δράσεών της, οι οποίες προώθησαν τη συμμετοχή μειονοτήτων στην επιστήμη και την κοινωνική ένταξη των ασθενών με άνοια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση για αυτά τα ζητήματα. Ταυτόχρονα, η ομάδα ξεχώρισε όντας υποψήφια σε μία από τις πιο απαιτητικές κατηγορίες και με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό: «Καλύτερο Θεραπευτικό project ανάμεσα σε 45 ομάδες Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού επιπέδου» (Nomination for “ Best Therapeutics Project, Undergrad & Overgrad”), καθώς και υποψήφια για την «Καλύτερη Παρουσίαση» (Nomination for “Best Presentation, Undergrad”). Αυτή η επιτυχία οφείλεται στην αφοσίωση και τη συλλογική εργασία μιας ομάδας φοιτητών που προέρχονται από διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, των οποίων η συνδυαστική προσπάθεια και ο ενθουσιασμός, καθιστούν την Patras-Med iGEM 2024 πρότυπο διεπιστημονικής συνεργασίας, δείχνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατεί σε έναν τομέα αιχμής με παγκόσμια απήχηση. Τα μέλη της φοιτητικής ομάδας Συγκεκριμένα, τα μέλη που αποτελούν την ομάδα είναι: Γρηγορόπουλος Ιωάννης (τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής) Διαμαντάκης Μιχαήλ (τμήμα Ιατρικής), Κουρή Μαρία (τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής), Λαμπροπούλου Μαριάννα (τμήμα Βιολογίας), Λλέσι Ματίλντα (τμήμα Βιολογίας), Ντούκα Μαρία (τμήμα Βιολογίας), Ράπτη Αφροδίτη (τμήμα Βιολογίας), Ρόζου Βασιλική (τμήμα Βιολογίας), Σερέτης Στυλιανός (τμήμα Φαρμακευτικής), Σφυρή Δήμητρα (τμήμα Βιολογίας), Χατζόπουλος Άλκης (τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής) και Αδαμόπουλος Μιχαήλ-Άγγελος (Graphic Designer).  Advisors: Τερζίδου Παρασκευή (τμήμα Φαρμακευτικής) Μπόχαλης Ελευθέριος (τμήμα Φαρμακευτικής) Παναγιώτου Βλασης (τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής) Instructors: Μαγγανή Σύλβια (τμήμα Χημείας, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια) Σαββόπουλος Νικόλαος (τμήμα Χημείας, Διδακτορικός φοιτητής) Νίκα Κωνσταντίνα (Επικ. Καθηγήτρια Βιοχημείας, τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών) Επιβλέποντες Καθηγητές: Σπυρίδων Μουρτας (Επικ. Καθηγητής, τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών) Πιπερίγκου Ζωή (Επικ. Καθηγήτρια, τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών) Με κάθε επιτυχία και καινοτομία, η Patras-Med iGEM 2024 αποδεικνύει ότι η Συνθετική Βιολογία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων, φέρνοντας μας πιο κοντά σε έναν πιο υγιή και βιώσιμο κόσμο.


Πηγή: Foititikanea.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια