Type Here to Get Search Results !

Μπαράζ ρευματοκλοπών στην Αχαΐα εκδικάζονται στα δικαστήρια

 


Το «πινάκιο» των υπό εκδίκαση υποθέσεων στα Δικαστήρια της Πάτρας «γεμίζει» από δίκες για ρευματοκλοπές.

Έστω και αν ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αυξήσει τους ελέγχους μέσα το 2024 σε ποσοστό 65%, οι ρευματοκλοπές συνεχίζονται και ως γνωστόν, την πληρώνουμε όλοι! Οσο υπάρχει κλοπή… ανεβαίνει και η τιμή του ρεύματος. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο προχθές Τετάρτη στο Τριμελές της Πάτρας εκδικάζονταν τρεις υποθέσεις ρευματοκλοπών και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση, όπως έγραφε το «πινάκιο».

Υπό το βάρος των συνεχιζόμενων ρευματοκλοπών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, φτάνοντας ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας των ηλεκτρολόγων που βοηθούν να γίνουν κλοπές ρεύματος. Το πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000. Τις είχε υπολογίσει στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως, δηλαδή σε μια ζημιά κοντά στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους συνεπείς καταναλωτές.

Αρμόδιος για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών είναι ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, με τη ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ να έχει θέσει ως στόχο στο διαχειριστή να μειώσει τις ρευματοκλοπές κατά μέσο όρο 2% ετησίως το διάστημα 2021 – 2024 έναντι ποινών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ συλλαμβάνει κάθε χρόνο 13.000 ρευματοκλέφτες. Μέχρι τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ έβαζε μερικά πρόστιμα αφού μετρούσε πόσο έκλεβε κάποιος για τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Πλέον για κάθε ρευματοκλοπή, υπάρχει και πρόστιμο και φυλάκιση. Να τονιστεί πως 400 εκατ. τον χρόνο πληρώνουν οι πολίτες επιπλέον για να καλυφθούν οι ρευματοκλοπές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ