Πάτρα: «Nόμιμες» οι ναυαγοσώστριες για λουόμενη στην Πλαζ στην πόλη



Τη διαβεβαίωση πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και ότι το σημαντικό, που ήταν η διάσωση ενός λουόμενου έγινε κατά τον καλύτερο τρόπο, εξέφρασε μέσω της «Πελοποννήσου» ο υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Κάλυψης στον Δήμο Πατρέων, με αφορμή περιστατικό της Πλαζ, που χθες ανέδειξε η «Πελοπόννησος». Η πρόεδρος του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Μαρία Οκτάρα, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού διάσωσης στην Πλαζ, ανέφερε: «Υπήρξαμε μάρτυρες ναυαγοσώστριας του ενός ναυαγοσωστικού πύργου να μετακινείται σε έτερο πύργο, με σκοπό να προβούν σε αυτοψία-διάσωση θύματος -το οποίο είχε απομακρυνθεί με τη χρήση του φουσκωτού σκάφους. Πρέπει να αναφέρω ότι ήταν στην ξηρά, ενώ έπρεπε να είναι μέσα στο νερό, έτοιμο προς χρήση, ειδάλλως χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και σε αυτό το σημείο ξεκινούν τα τραγελαφικά: Η μηχανή του σκάφους αργεί να μπει σε λειτουργία. Αφού τελικά μπει, προχωρούν σε προσέγγιση του θύματος με εξωφρενικά αργή ταχύτητα, καθώς η ιπποδύναμη της μηχανής είναι ανεπαρκής. Προσεγγίζουν τον λουόμενο και τελικά τον ανεβάζουν στο σκάφος, όμως η μηχανή δεν τίθεται σε λειτουργία, με αποτέλεσμα το σκάφος, οι ναυαγοσώστριες και το παραλίγο θύμα να παρασύρονται στα ανοικτά».

Γιώργος Μπονέλης

Ο Γιώργος Μπονέλης (ιδιοκτήτης Ναυαγοσωστικής Σχολής-ανάδοχος έργου), σε επικοινωνία του με την «Π» υποστήριξε πως όλα έγιναν νομότυπα και το μοναδικό ψεγάδι ήταν ότι για άγνωστο λόγο η μηχανή του σκάφους δεν πήρε μπροστά. «Ως εταιρεία τηρούμε ακριβώς ό,τι λέει ο νόμος και ελεγχόμαστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τη λιμενική αρχή. Αντί να υπάρχει έπαινος, που σώθηκε λουόμενος, κυκλοφορούν ψευδή στοιχεία που είναι άγνωστο ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν και αμφισβητούν την ακεραιότητά μας. Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στους ναυαγοσώστες μου, οι οποίοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι, έχουν δώσει εξετάσεις, είναι πιστοποιημένοι και διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οι συνεργάτες μου, με αυταπάρνηση, κάνουν το καθήκον τους πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες. Με τη συνεργασία λουομένων αποφεύγουμε τραγικά περιστατικά, όπως έγιναν και στην Πλαζ. Θα συνιστούσαμε σε όσους τοποθετούνται δημόσια να σχηματίζουν πλήρη άποψη των γεγονότων και να μη στολίζουν τα γεγονότα με σχόλια, που απέχουν από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα ειπώθηκε ότι τα βαρκάκια πρέπει να είναι μέσα στη θάλασσα. Αυτό δεν ισχύει, βρίσκονταν πλησίον του βάθρου, όπως ορίζει ο νόμος. Το βαρκάκι είχε την ιπποδύναμη που αναφέρει ο νόμος. Το μόνο που συνέβη είναι ότι δύο ναυαγοσώστριες, αφού έσωσαν τον λουόμενο μέσα στη θάλασσα, στην προσπάθεια να επιστρέψουν δεν πήρε μπροστά η μηχανή. Ομως ειδοποίησαν και μέσα σε 5-10 λεπτά, το 5μετρο σκάφος που έχουμε για αυτές τις περιπτώσεις ήταν στο σημείο κι έβγαλε με ασφάλεια τον λουόμενο και τις ναυαγοσώστριες στην ακτή.
Αν βοήθησαν οι πολίτες, καλώς το έκαναν και χρειαζόμαστε τον κόσμο στο πλευρό μας. Την επομένη μέρα, κλιμάκιο του Λιμεναρχείου έκανε έλεγχο σε όλα τα βάθρα της Πλαζ και δεν διαπίστωσε καμία παράβαση. Δεν είναι σωστό το να αναφέρεται με ποιο τρόπο η εταιρεία μας πήρε το έργο, την ώρα που είναι πιστοποιημένη με τρία ISO, παίρνοντας καλές εκτελέσεις από όλους τους δήμους με τους οποίος συνεργάζεται».

ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ «Π»

Για την όχι σωστή αντιμετώπιση του περιστατικού απέστειλε επιστολή αναγνώστης της «Π», ο οποίος υποστηρίζοντας ότι υπήρξε ολιγωρία από τις ναυαγοσώστριες. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Λουόμενος είχε παρασυρθεί από ρεύματα και οι ναυαγοσώστριες της βάρδιας προσπάθησαν να βάλουν τη σωστική λέμβο σε λειτουργία, αλλά δεν τα κατάφερναν. Πολίτες, που γνώριζαν, βοήθησαν τα νεαρά και προφανώς άπειρα κορίτσια, να βάλουν σε λειτουργία τη βάρκα, η οποία δυστυχώς ξανακόλλησε στα μισά της πορείας της. Κάτω από τη δεύτερη βάση ναυαγοσωστών, πολίτης ανέβηκε, πήρε τον ασύρματο και καλούσε σε βοήθεια το Λιμενικό. Τον διαβεβαίωναν ότι έχουν καλέσει, αλλά ο χρόνος περνούσε».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια