Αχαΐα: «Πέφτουν» από Σεπτέμβριο χωρίς ειδοποίηση 1.000 νέα και παλιά αυθαίρετα

 


Οι κατεδαφίσεις θα γίνονται με έκτακτες εργολαβίες, ενώ οι περιοχές όπου βρίσκονται τα αυθαίρετα θα γίνονται γνωστές λίγο πριν ξεκινήσουν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι θα ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποφεύγονται ενέργειες και ένδικα μέσα που βάζουν φρένο στις κατεδαφίσεις όπως αναφέρει η 'Πελοπόννησος'.

Στη συνέχεια, θα τεθεί σε εφαρμογή η β’ φάση του προγράμματος για τα λεγόμενα «παλιά» αυθαίρετα, αυτά δηλαδή που ανεγέρθηκαν – και δεν τακτοποιήθηκαν – πριν την 28η Ιουλίου 2011.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα προτεραιοποιείται η κατεδάφιση των λεγόμενων «παλιών» αυθαιρέτων, αλλά, όπως λένε από το ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από τις λεγόμενες «κραυγαλέες» περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν σε εκτάσεις, που δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων και είναι αδύνατον να τακτοποιηθούν.

Πηγές του ΥΠΕΝ, αναφέρουν ότι το προηγούμενο μοντέλο εντοπισμού και κατεδάφισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, απεδείχθη ότι δεν λειτούργησε, κυρίως λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Στην Δυτική Ελλάδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει συγκεντρωμένους πάνω από 2.500 φακέλους για αυθαίρετες κατασκευές παντός είδους, με υποθέσεις που προέρχονται από τις κατά τόπους Κτηματικές και Δασικές υπηρεσίες. Από αυτές, εν αναμονή κατεδάφισης βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 ακίνητα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «αμετάκλητα» ως αυθαίρετες κατασκευές. Από αυτά, 641 βρίσκονται σε ζώνη Αιγιαλού, 376 σε Δασικές εκτάσεις και 6 σε καταπατημένες κοίτες Ποταμών.Στην Αχαΐα, τα αμετάκλητα χαρακτηρισμένα αυθαίρετα, ανέρχονται σε 252 ακίνητα ή κατασκευές, εκ των οποίων 99 βρίσκονται σε Αιγιαλό, 148 σε Δασικές εκτάσεις και σε καταπατημένες κοίτες Ποταμών.

Αχαΐα

O Διονύσης Παναγιωτόπουλος

O διευθυντής Χωροταξίας Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλοςεξήγησε στην «Πελοπόννησο» πωςγια να κατεδαφιστούν αυθαίρετες κατασκευές, απαιτούνται γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Ο όρος «αμετάκλητα αυθαίρετο» δεν σημαίνει ότι είναι αυτομάτως και κατεδαφιστέο ένα ακίνητο, κι αυτό γιατί κάθε θιγόμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει και να πλήξει δικαστικά τον χαρακτηρισμό του «αυθαιρέτου», φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ιεραρχούμε τις υποθέσεις με βάση οδηγίες που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στη συνέχεια ζητείται η έγκριση πιστώσεων, για να γίνει η ανάθεση της εργολαβίας κατεδάφισης. Ωστόσο, οι πιστώσεις που εγκρίνονται είναι τόσο μικρές, που πρακτικά κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι πολύ λίγες.

Αχαΐα

O Αρης Γκατζόγιας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Αρης Γκατζόγιας σημειώνει στην «Π»: «Η Πολιτεία οφείλει να ενεργεί προληπτικά και η όποια νομοθετική προσπάθεια πρέπει να µην έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθή ανάπτυξη της Χωροταξίας και Πολεοδόμησης επιβάλλει τη δημιουργία ενός ολιστικού σχεδίου προσέγγισης, παρακλάδι του οποίου θα αποτελεί ένας σύγχρονος και θεσμικά κατοχυρωμένος μηχανισμός καθαίρεσης αυθαίρετων κατασκευών, που επιβαρύνουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Δυστυχώς η Πολιτεία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι ενώ δεν της λείπει η Νομοθετική Βούληση, υστερεί οικτρά στην πράξη, στην εφαρμογή και υλοποίησή της. Η αδυναμία έως σήμερα να συσταθούν όλες εκείνες οι Επιτροπές που προβλέπονται από τον Νόμο και να διατεθούν οι αντίστοιχοι ανθρώπινοι πόροι για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αποτροπής περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Αντιθέτως, μας προϊδεάζει για μια ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα μείνει στα χαρτιά, όπως και αντίστοιχες απόπειρες στο πρόσφατο παρελθόν».

 

Η εξέδρα Ρίου και το «σίριαλ» Κρυονερίου

Το θέμα των κατεδαφίσεων είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το Δημόσιο είναι τόσο αργοί που οδηγούν πρακτικά στην παγίωση των αυθαιρέτων.

Επίσης ένας ακόμα λόγος που δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις αφορά στις ρυθμίσεις και τακτοποιήσεις που παρέχει το ίδιο το κράτος μέσω παρατάσεων, ρυθμίσεων και τακτοποιήσεων.

Επίσης, ακόμα και στην περίπτωση που ένα ακίνητο ή κατασκευή, χαρακτηριστούν αμετάκλητα ως αυθαίρετα, οι πόροι που διατίθενται για τα συνεργεία κατεδάφισης, είναι πολύ λίγοι.

Ετσι, οι ρυθμοί των κατεδαφίσεων είναι εξαιρετικά αργοί, καθώς οι εργολαβίες που βγαίνουν κάθε χρόνο είναι πολύ λίγες.

Στην Αχαΐα, η πιο πρόσφατη πρόσκληση εκδόθηκε στις 2 Αυγούστου και αφορά στην κατεδάφιση της αυθαίρετης εξέδρας από μπετόν εντός της ζώνης αιγιαλού, της παραλίας έμπροσθεν του ξενοδοχείου «Porto Rio», με συνολική δαπάνη μέχρι του ποσού των 22.500 ευρώ.

Αχαΐα

Η τσιμεντένια εξέδρα στην παραλία του Porto Rio

Ο προηγούμενος διαγωνισμός έγινε στις 20 Μαΐου και αφορούσε την κατεδάφιση διώροφης οικοδομής στα ορεινά της Ζαρούχλας Αιγιάλειας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, που όμως ήρθε ως επαναληπτικός από το 2023 γιατί δεν βρίσκεται μειοδότης.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως, αφορά το αυθαίρετο Αλιευτικό Καταφύγιο Κρυονερίου Ακράτας. Η υπόθεση έχει κριθεί αμετάκλιτα από τα αρμόδια δικαστήρια, αλλά η κατεδάφιση δεν έχει προχωρήσει ακόμα, με διάφορες προφάσεις που όμως οφείλονται στην κοινωνική και πολιτική πίεση που ασκούν οι αλιείς της περιοχής.

Αχαΐα

Το αλιευτικό καταφύγιο Κρυονερίου στην παραλία Καλαμιά Ακράτας

Στην Δυτική Ελλάδα, στις 15 Απριλίου έγινε ένας ακόμα διαγωνισμός για την εκποίηση και απομάκρυνση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας σε έκταση 10 στρεμμάτων στη θέση Ορμος Κατσούλη, Αμβρακικού κόλπου Αμφιλοχίας, ενώ ο τελευταίος μεγάλος διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαιρέτων αφορούσε σε εργολαβία 120.000 ευρώ και είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια