Οι κατεδαφίσεις θα γίνονται με έκτακτες εργολαβίες, ενώ οι περιοχές όπου βρίσκονται τα αυθαίρετα θα γίνονται γνωστές λίγο πριν ξεκινήσουν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι θα ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποφεύγονται ενέργειες και ένδικα μέσα που βάζουν φρένο στις κατεδαφίσεις όπως αναφέρει η 'Πελοπόννησος'.
Στη συνέχεια, θα τεθεί σε εφαρμογή η β’ φάση του προγράμματος για τα λεγόμενα «παλιά» αυθαίρετα, αυτά δηλαδή που ανεγέρθηκαν – και δεν τακτοποιήθηκαν – πριν την 28η Ιουλίου 2011.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα προτεραιοποιείται η κατεδάφιση των λεγόμενων «παλιών» αυθαιρέτων, αλλά, όπως λένε από το ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από τις λεγόμενες «κραυγαλέες» περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν σε εκτάσεις, που δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων και είναι αδύνατον να τακτοποιηθούν.
Πηγές του ΥΠΕΝ, αναφέρουν ότι το προηγούμενο μοντέλο εντοπισμού και κατεδάφισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, απεδείχθη ότι δεν λειτούργησε, κυρίως λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Στην Δυτική Ελλάδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει συγκεντρωμένους πάνω από 2.500 φακέλους για αυθαίρετες κατασκευές παντός είδους, με υποθέσεις που προέρχονται από τις κατά τόπους Κτηματικές και Δασικές υπηρεσίες. Από αυτές, εν αναμονή κατεδάφισης βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 ακίνητα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «αμετάκλητα» ως αυθαίρετες κατασκευές. Από αυτά, 641 βρίσκονται σε ζώνη Αιγιαλού, 376 σε Δασικές εκτάσεις και 6 σε καταπατημένες κοίτες Ποταμών.Στην Αχαΐα, τα αμετάκλητα χαρακτηρισμένα αυθαίρετα, ανέρχονται σε 252 ακίνητα ή κατασκευές, εκ των οποίων 99 βρίσκονται σε Αιγιαλό, 148 σε Δασικές εκτάσεις και 5 σε καταπατημένες κοίτες Ποταμών.
0 Σχόλια