Type Here to Get Search Results !

Πάτρα- Δημοτική Αρχή: Τρέμουν στη σκέψη ότι θα “παγώσουν” τα έργα στην πόλη

 


Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάτρα να μείνουν στη μέση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς στον «Ν».

Σύμφωνα με τον κ. Μελά το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα με την καταβολή των δόσεων από τις χρηματοδοτήσεις των έργων που υλοποιούνται μέσα από προγράμματα το ΕΣΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι καταβολές των δόσεων και στα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Δεν ξέρουμε τι γίνεται, ψάχνουμε να βρούμε μια άκρη για το όλο θέμα».

Μέσω ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014 – 2017 που συμπεριλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ, υλοποιούνται οι δύο μεγάλες εργολαβίες της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, στην Άνω και στην Κάτω πόλη.

Ανησυχία από Μελά

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι μπορεί να γίνει αν η κατάσταση αυτή με την καθυστέρηση, συνεχιστεί. «Ασφαλώς και θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα τόσο σε ότι αφορά την εξέλιξη των εργασιών, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των έργων.

Εμείς δίνουμε αγώνα για να προχωρήσουν οι εργασίες της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου όσο γίνεται πιο γρήγορα και να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο τρέχον έτος, όμως με αυτές τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων, υπάρχει σοβαρό ζήτημα.

Ένας εργολάβος δεν μπορεί να προχωράει ένα έργο χωρίς να έχει πληρωθεί, πόσο μάλλον όταν οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να καλύψουν την καθυστέρηση αυτή».

Το τελευταίο δίμηνο

Από την πλευρά της κύκλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που διαχειρίζονται τα προγράμματα σχετικά με το ΕΣΠΑ, άρα και με τις εργολαβίες που έχουν να κάνουν με το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, είναι καθησυχαστικοί.

Πιστεύουν ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, έχοντας κάνει ήδη τις σχετικές ενέργειες και σύντομα θα ξεκινήσουν εκ νέου οι χρηματοδοτήσεις, τόσο των έργων που αφορούν το μεγάλο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, στην Άνω και στην Κάτω πόλη, όσο και των υπολοίπων της Δυτικής Ελλάδας που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει το τελευταίο δίμηνο, καθώς μέχρι τον Απρίλιο τα έργα του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνταν κανονικά.

Εκτός αυτού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτος, δηλαδή μέσα στο α’ τετράμηνο του 2024, έχουν δοθεί συνολικά από το ΕΣΠΑ για την Δυτική Ελλάδα κοντά στα 80.000 ευρώ, ένα ποσό που τα παλαιότερα χρόνια αντιστοιχούσε σχεδόν στο σύνολο του έτους. Ωστόσο, ούτε και αυτοί γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί και υπάρχει αυτή η καθυστέρηση το τελευταίο δίμηνο.

Το χειρότερο σενάριο

Πάντως αν η καθυστέρηση αυτή κρατήσει και συνεχιστεί τότε δημιουργείται ζήτημα και σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα των εργασιών, κατά συνέπεια και των έργων, αφού είναι λογικό, όταν ο εργολάβος δεν πληρώνεται να κάνει μειώσεις και «εκπτώσεις» σε οικοδομικά υλικά, αλλά και σε έμψυχο δυναμικό.

Το χειρότερο βέβαια σενάριο θα ήταν να τα παρατήσει μια από τις δύο μεγάλες κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει αυτά τα σημαντικά και καθοριστικά έργα ανάπλασης για το ιστορικό κέντρο της Πάτρας.

Ένα σενάριο που ούτε θέλουν να σκέφτονται στη δημοτική αρχή, έχοντας ήδη ακούσει αρκετά από τους δημότες για τις αναπλάσεις και τις εργασίες που γίνονται, αφού είναι γεγονός ότι και οι δυο εργολαβίες έχουν βγει εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Με δύο συνεργεία η Μαιζώνος

Ο κ. Μελάς σε ότι αφορά το «τώρα» και τις δύο αυτές εργολαβίες της Άνω πόλης και της Κάτω πόλης είναι καθησυχαστικός και ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος θα ξεκινήσει εντέλει (ύστερα από δύο αναβολές) μετά του Αγίου Πνεύματος στις αρχές του επόμενου μήνα.

Μάλιστα, ο ανάδοχος θα εργαστεί με δύο συνεργεία, ένα από Γούναρη προς πλατεία Γεωργίου και ένα από Αράτου προς το κέντρο, με στόχο να ολοκληρωθεί ο νέος πεζόδρομος όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ταυτόχρονα σχεδόν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τις πεζοδρομήσεις της Κανάρη, της Συσσίνη και της Αλεξάνδρου Υψηλάντου κτλ. Όλα αυτά φυσικά εφόσον παύσουν οι καθυστερήσεις και ξεκινήσουν και πάλι κανονικά οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο του ΕΣΠΑ.

Κίνδυνος για έργα από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα

Πάντως, πέρα από την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, σε κίνδυνο βρίσκονται και άλλα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή είναι να ξεκινήσουν μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γιατί εκτός από το ΕΣΠΑ μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και σε άλλα ταμεία της Ε.Ε. που χρηματοδοτούν ή είναι να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της πλατείας Ανδρούτσου στο Βλατερό, η ανακαίνιση – αναδιαμόρφωση της οποίας έχει μείνει στη μέση αφού ο εργολάβος έφυγε, καθώς το Πράσινο Ταμείο που χρηματοδοτεί το έργο δεν είχε καταλάβει καμία δόση.

Η πλατεία έμεινε στη μέση, εργοτάξιο. Δεν είναι όμως το μοναδικό έργο στην Πάτρα που χρηματοδοτείται μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και υπάρχει ζήτημα με την εξέλιξη των εργασιών.

Ο εργολάβος για την ανάπλαση της συνοικίας της Γούβας, γύρω από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου τα… βρόντηξε, οι εργασίες έχουν σταματήσει και σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής έχουν να δουν συνεργεία αρκετό καιρό. Η γειτονιά τους έχει μείνει εργοτάξιο.

 Επίσης έργα που χρηματοδοτούνται και στηρίζονται σε ευρωπαϊκά κονδύλια όπως για παράδειγμα η ανακαίνιση – συντήρηση της πλατείας Γεωργίου – η οποία είναι σε κακή κατάσταση και έχει ανάγκη από λίφτινγκ – δεν μπορούν να ξεκινήσουν ή αν ξεκινήσουν, θα υπάρξει πρόβλημα στην πορεία από τη στιγμή που συνεχιστούν.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ