Smart Cities: Η Πάτρα μετατρέπεται σε έξυπνη πόλη!

 


Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Το Στρατηγικό Πλάνο για την Έξυπνη πόλη και την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνεται στον φάκελο Smart Cities που σχεδίασε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών Ψηφιακών Συστημάτων Πέτρος Γανός, με την συνεισφορά υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και συμβούλου τεχνικής υποστήριξης, είναι στο τελικό στάδιο, με τρεις διαγωνισμούς να βρίσκονται στον «αέρα».

Ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους για την κατάθεση προσφορών για το καθένα από αυτά τα έργα και ειδικότερα για τα επιμέρους τμήματα που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά.

Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 12 Φεβρουαρίου και στις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και οι αντίστοιχοι φάκελοι προσφορών των υποψηφίων αναδόχων για να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης για την ανάδειξη αναδόχων και να μπούμε στο τελικό στάδιο της υλοποίησης των καινοτομιών αυτών.

Οι τρεις αυτοί διαγωνισμοί περιλαμβάνουν ο καθένας τα δικά του τμήματα – δράσεις που, αναμένεται να υλοποιηθούν και είναι συνολικά δώδεκα. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να προκύψουν και ισάριθμοι ανάδοχοι για το κάθε τμήμα ξεχωριστά ή για σύνολο τμημάτων. Αναλυτικά οι τρεις διαγωνισμοί με τα τμήματα που περιλαμβάνονται σε αυτά έχουν ως εξής:

Ο πρώτος διαγωνισμός

Ο πρώτος διαγωνισμός ονομάζεται «Δράσεις Έξυπνης Πόλης για την Κινητικότητα, την Ενέργεια, την Πολιτική Προστασία και το Περιβάλλον».

Τα πρώτο τμήμα του διαγωνισμού αυτού αφορά τον άξονα της έξυπνης κινητικότητας. Ο άξονας αυτός είναι χωρισμένος σε δύο δράσεις:

i)Η πρώτη περιλαμβάνει την εγκατάσταση 700 αισθητήρων για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης (κυρίως εκτός του ιστορικού κέντρου), την τοποθέτηση 70 πινακίδων για τις έξυπνες στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ και 22 ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που θα μπουν σε κομβικά για το κυκλοφοριακό σημεία της πόλης.

ii)H δεύτερη δράση έχει να κάνει με τις έξυπνες διαβάσεις και την διευκόλυνση πρόσβασης των μαθητών στα σχολεία. Θα τοποθετηθούν 15 έξυπνες διαβάσεις, δίπλα σε ισάριθμα σχολικά συγκροτήματα που έχουν επιλεγεί. Οι διαβάσεις περιλαμβάνουν led panels στο οδόστρωμα, φωτιζόμενες πινακίδες σήμανσης και αισθητήρες κίνησης πεζών.

– Στον πρώτο διαγωνισμό περιλαμβάνεται και ο άξονας της ενέργειας με τις εξής δράσεις.

i) Σύστημα καταγραφής των ενεργειακών καταναλώσεων, των εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών, και της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους 45 σχολικών συγκροτημάτων καταγραφής ελέγχων και μέτρησης του φωτισμού που έχουν επιλεγεί.

ii) Σύστημα διαχείρισης της ενέργειας και περιλαμβάνει την εγκατάσταση κόμβων επικοινωνίας (ασύρματων και ενσύρματων) και ελεγκτές φωτιστικών σωμάτων.

iii) Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και διαχείρισης Η/Μ εγκαταστάσεων (Building Management System, BMS) για τον έλεγχο και την διαχείριση της ενέργειας σε πέντε δημοτικά κτίρια: Στο κτίριο Δημοτικής Μουσικής, στα Παλαιά Σφαγεία, στο Λαδόπουλο (αυτό θα αλλάξει) και στα κτίρια του δημαρχιακού Μεγάρου Παντανάσσης 28 και Παντανάσσης 30.

– Ο διαγωνισμός αυτός έχει και τον άξονα της προστασίας του περιβάλλοντος που περιλαμβάνει τις εξής καινοτομίες:

i) Οχτώ νέοι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και γύρω από αυτήν.

ii) Εννέα σταθμοί μέτρησης της ποιότητας των υδάτων σε εννέα παραλίες που έχουν επιλεγεί και ανήκουν στην επικράτεια του Δήμου Πατρέων.

iii) Παρακολούθηση ροών σκαφών αναψυχής στο θαλάσσιο μέτωπο (Μαρίνα της Πάτρας) και διαχείριση των θέσεων ελλιμενισμού καθώς και αποτύπωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην περιοχή.

Ο δεύτερος διαγωνισμός

 Ο δεύτερος διαγωνισμός περιλαμβάνει επί της ουσίας τέσσερα τμήματα, σε διαφορετικούς άξονες που είναι ως εξής:

-Ο πρώτος άξονας αφορά αυτόματο σύστημα ανίχνευσης φωτιάς δύο περιαστικών δασών (Γηροκομείο και Κεφαλόβρυσο). Περιλαμβάνει:

i) Την εγκατάσταση 100 ειδικών αισθητήρων εντός των δασών για την ανίχνευση της φωτιάς, που θα μεταδίδουν ασύρματα δεδομένα και θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι με χρήση φωτοβολταϊκού panel.

ii) Tην εγκατάσταση έξι οπτικών καμερών και έξι καμερών προστασίας για την πυροπροστασία.

– Ο δεύτερος άξονας έχει  να κάνει με τις υποδομές και συγκεκριμένα το Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Περιλαμβάνει τα εξής:

i) Αντικατάσταση συμβατικών κλειδαριών με νέες ηλεκτρονικές/ ψηφιακές.

ii) Εγκατάσταση σημείων ελέγχου εισόδου/εξόδου με τουρνικέ και κάμερες θερμομέτρησης.

iii) Εγκατάσταση μπάρας εισόδου/εξόδου στην είσοδο του λεωφορειόδρομου.

iv) Διασύνδεση, επικοινωνία και διαχείριση όλων των ψηφιακών συστημάτων μέσω Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και ασύρματου δικτύου.

– O τρίτος άξονας (τμήμα) του δεύτερου διαγωνισμού αφορά την έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων. Περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

i) προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης και τοπικών χειριστηρίων (τύπου κονσόλας) σε πέντε (5) επιλεγμένες γωνιές ανακύκλωσης.

ii) Σύστημα ειδοποίησης από το προσωπικό των απορριμματοφόρων σύμμεικτων απορριμμάτων προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε περίπτωση εντοπισμού εγκαταλειμμένων ογκωδών αντικειμένων και κλαδεμάτων.

– Το τέταρτο τμήμα του δεύτερου διαγωνισμού αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός σταθερού ασύρματου δικτύου (LoRaWAN) για την απομακρυσμένη τηλεμετρική διαχείριση όλων των αισθητήρων που εξυπηρετούν τις έξυπνες εφαρμογές του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνεται η δημιουργία μόνιμων επικοινωνιακών υποδομών διαχείρισης μετρητικού εξοπλισμού των έξυπνων εφαρμογών του Δήμου που θα εγκατασταθεί σε αυτή τη φάση και μελλοντικά.

Ο τρίτος διαγωνισμός

 Ο τρίτος διαγωνισμός έχει να κάνει με δράσεις και άξονες που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας. Συγκεκριμένα:

– Δημιουργία πλατφόρμας έξυπνου οδηγού πόλης, ευαισθητοποίησης και βιωματικής επιμόρφωσης. Συμπληρώνει την υπάρχουσα ψηφιακή υποδομή του Δήμου Πατρέων και αφορά σε έναν Έξυπνο Οδηγό πόλης, ο οποίος περιλαμβάνει μια web και mobile εφαρμογή με πλοήγηση σε χάρτη για τα σημεία ενδιαφέροντος του δημότη και του επισκέπτη, Υπηρεσία Chatbot και Υπηρεσία Ευαισθητοποίησης & Δημιουργίας Επιμορφωτικών Εμπειριών μέσω διαδραστικών βιωματικών παιχνιδιών.

– Κέντρο Διαλειτουργικότητας για την επιτελική διαχείριση υποσυστημάτων έξυπνων υποδομών για την αξιοποίηση των πληροφοριών, την παραγωγή νέων δεδομένων με σκοπό την υποστήριξη λήψης αποφάσεων. Η εποπτεία και η ενοποιημένη διαχείριση των υφιστάμενων λειτουργιών (βάσεων δεδομένων και συστημάτων) των Δ/νσεων του Δήμου Πατρέων και των μελλοντικών έξυπνων εφαρμογών σε μια διεπαφή, για συσχέτιση των δεδομένων και εξαγωγή τάσεων και προτύπων, θα συνεισφέρει στην τυποποίηση, την τεκμηρίωση διαδικασιών, κατηγοριοποίηση αναγκών και στην εξαγωγή βέλτιστων αποφάσεων για παροχή υπηρεσιών προς όφελος του δημότη.

– Μια Πλατφόρμα Ανοικτών Δεδομένων που θα προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης, ανακάλυψης, επεξεργασίας, ασφαλούς εναπόθεσης, ανάλυσης και οπτικοποίησης δεδομένων και μεταδεδομένων που θα διαμοιράζονται και θα επαναχρησιμοποιούνται ανοικτά και με συνεργατικό τρόπο από δημόσιους φορείς, ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και πολίτες. Επιπρόσθετα, η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων θα περιλαμβάνει και μεθοδολογίες υποστήριξης αποθήκευσης και δημοσίευσης συνόλων δεδομένων. Η υλοποίηση της Πλατφόρμας Ανοικτών Δεδομένων θα στηριχθεί σε ανοικτά πρότυπα και τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού.

 – Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δημόσιες συμβάσεις. Η ηλεκτρονική υπηρεσία αφορά στην ενημέρωση των πολιτών με γεωχωρική πληροφορία για την εξέλιξη των δημοσίων συμβάσεων. Ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τον πολίτη, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται για την πραγματική εξέλιξη των δημόσιων συμβάσεων δηλαδή των έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών που υλοποιούνται στα διοικητικά του όρια.

 – Ηλεκτρονική εφαρμογή διαχείρισης κοιμητηρίων. Η ηλεκτρονική υπηρεσία αφορά στην ενημέρωση των πολιτών μέσω της γεωχωρικής αποτύπωσης και διαχείρισης των κοιμητηρίων του Δήμου Πατρέων, με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Περιλαμβάνεται η διαχείριση 4 κοιμητηρίων (Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο, Β’ Δημοτικό Νεκροταφείο, Δημοτικό Κοιμητήριο Παραλίας, Δημοτικό Κοιμητήριο Σουλίου) στα οποία υπάρχουν συνολικά περίπου 15.000 μνήματα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια