Το φάρμακο θέλει νέο τιμολόγιο –Στα φαρμακεία της Πάτρας καταγράφονται οι συνήθεις ελλείψεις

 



«Εάν δεν αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου στη χώρα μας, θα βρισκόμαστε πάντα αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ελλείψεις» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας και μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Ανδρέας Σοφιανόπουλος, με αφορμή την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν από τρεις ημέρες. «Προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι προς το θετικό ή το αρνητικό στα φαρμακεία της περιοχής μας. Είναι νωρίς ακόμα για να δούμε τι θα συμβεί» ανέφερε στην «Π» ο κ. Σοφιανόπουλος, επαναλαμβάνοντας αυτό που εδώ και χρόνια υπογραμμίζει ο ίδιος και αφορά στις τιμές πώλησης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. «Οι εταιρείες είναι λογικό να επιλέγουν την ξένη αγορά, όπου το κέρδος τους είναι πολλαπλάσιο. Αυτό το γνωρίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά μέτρα δεν λαμβάνει, ώστε να λύσει οριστικά το πρόβλημα».

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σημειώνει «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά. Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται, προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει ότι η λίστα περιλαμβάνει τα εξής:

– 135 φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με τη φαρμακαποθήκη).

– 12 φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).

– 59 φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

«Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες, καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για τη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου, όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων, τα οποία φτάνουν το 205%».

Το πανελλήνιο όργανο των φαρμακοποιών έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, ώστε «με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου». Παράλληλα γνωστοποιεί ότι παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους και για τον λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια