Πάτρα: Ζητείται…επιστροφή στα μοδιστράδικα - Το κενό που άφησε πίσω της η πανδημία

 


Το καρναβάλι πλησιάζει και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Μαζί με τα πληρώματα και τους καρναβαλιστές που θα πρέπει να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες τους, δουλειά ύστερα από δύο χρόνια σχεδόν ετοιμάζονται να πιάσουν και οι μοδίστρες.

Οι μηχανές αναμένεται φέτος να δουλέψουν στο φουλ ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι επαγγελματίες ενός κλάδου που το μεγαλύτερο μέρος των τζίρων του ήταν βασισμένο στο πατρινό καρναβάλι και στις στολές των πληρωμάτων και όταν οι παρελάσεις ακυρώθηκαν χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα, τόσο που ακόμα δεν είναι σίγουρο, αν έχει συνέλθει.

Το λέμε αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένας προβληματισμός στα καρναβαλικά πληρώματα και στα γκρουπ σχετικά με τις μοδίστρες, τουλάχιστον για αυτά που ετοιμάζονται να φτιάξουν καινούργιες στολές για το καρναβάλι του ’23.

Ο προβληματισμός αυτός έγκειται στο ότι ένας μεγάλος αριθμός των μοδιστρών και των εργαζόμενων που δούλευαν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, μετά τον τυφώνα της πανδημίας που χτύπησε τον κλάδο, έφυγαν από τον χώρο, βρήκαν αλλού εργασία, προκειμένου να βιοποριστούν.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός του καρναβαλιού και των παρελάσεων η πανδημία χτύπησε κάθε μορφής εκδήλωση που απασχολούσε τον κλάδο των μοδιστρών και γενικότερα των ενδυμασιών αφού στο διάστημα αυτό ακυρώθηκαν εθνικές παρελάσεις, σχολικές εκδηλώσεις, χορευτικές επιδείξεις παραδοσιακών συλλόγων, αποκριάτικοι χοροί και ούτως καθ’ εξής.

Του χρόνου πιο έντονο το πρόβλημα

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αυτών που έφυγαν από τον κλάδο δεν έχει επιστρέψει και ούτε είναι σίγουρο αν είναι διατεθειμένο για κάτι τέτοιο.

Οπότε δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα για τους καρναβαλιστές και τα πληρώματα αφού για να ετοιμάσουν εγκαίρως τις στολές τους απαιτούνται εργατικά (και έμπειρα) χέρια στα μοδιστράδικα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός θεάματος όπως αυτό του Πατρινού Καρναβαλιού.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες του όλου θέματος το κενό αυτό που άφησε η πανδημία στον κλάδο, αν δεν φανεί φέτος, καθώς ένας σημαντικός αριθμός πληρωμάτων δεν πρόκειται να βγάλει νέα στολή, θα φανεί σίγουρα την επόμενη χρονιά όπου ο όγκος της δουλειάς θα είναι μεγαλύτερος, με όλα τα πληρώματα να έχουν ένα καινούργιο θέμα να παρουσιάσουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια