Τρεις δομές υγείας του νομού Αχαΐας -από τους πρώτους που επλήγησαν σοβαρά από τον κορονοϊό- έδειξαν από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας τον δρόμο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης μέσα από τις μάχιμες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας ● Το Κέντρο Υγείας του νότιου τομέα της Πάτρας με διευθυντή τον Θόδωρο Σολωμό, που μιλά στην «Εφ.Συν.», προετοιμαζόταν κατάλληλα από τον Φεβρουάριο!
Η σημασία της δημόσιας υγείας και κυρίως η πτυχή της πρώτης βαθμίδας προστασίας που παρέχει (αυτή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), η ορθή λειτουργία της οποίας έχει συναντήσει άπειρα εμπόδια τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται μέσα από τη δουλειά που κάνουν τρεις δομές υγείας στην περιοχή της Πάτρας, οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού στην περιοχή.
Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας βόρειου και νότιου τομέα της Πάτρας αλλά κι εκείνο της Κάτω Αχαΐας που με τη συνδρομή των οικείων ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) δίνουν τη δική τους μάχη, λειτουργώντας ως κέντρα πρωτοβάθμιας αναφοράς περιστατικών, στα οποία γίνεται και η διαλογή εκείνων που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα και εκείνων που λαμβάνουν οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, επιστρέφοντας στη συνέχεια στο σπίτι τους. Η δουλειά όμως των υγειονομικών δεν σταματά εκεί. Καταγράφοντας τα περιστατικά που επιστρέφουν σπίτι σε καραντίνα, βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τους ανθρώπους, παρακολουθώντας έτσι την πορεία της υγείας τους.
Στο Κέντρο Υγείας του νότιου τομέα της Πάτρας, που αποτέλεσε αντικείμενο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος της «Εφ.Συν.» τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ήταν από τις πρώτες πρότυπες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, διευθυντής είναι ο γενικός γιατρός Θόδωρος Σολωμός. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρει ότι στη μονάδα προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο πανδημίας από τον Φεβρουάριο, μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία. Στις 5 Μαρτίου επικαιροποίησαν το επιχειρησιακό σχέδιο και όλο το προσωπικό (το οποίο δεν επαρκεί) βρέθηκε στις επάλξεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το εν λόγω κέντρο έχει δει περισσότερα από 250 περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερολογικού και 15 από αυτά κρίθηκε σκόπιμο να σταλούν στα νοσοκομεία της πόλης για περαιτέρω φροντίδα. Ολες οι περιπτώσεις καταγράφονται σε βάση δεδομένων και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε σύνδεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για ανταλλαγή δεδομένων. Οι περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλείας στο σπίτι παρακολουθούνται καθημερινά από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα το προσωπικό όλων των Κέντρων Υγείας παρακολουθεί τηλεφωνικά και τα περιστατικά εκείνα που νοσηλεύτηκαν, αποθεραπεύτηκαν και βρίσκονται πλέον στο σπίτι τους.
Ο κ. Σολωμός είναι υπέρμαχος της άποψης που θέλει μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό, στα πρότυπα της Ν. Κορέας και της Γερμανίας, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς. «Αυτή τη στιγμή οι οδηγίες λένε ότι κάνουμε τεστ μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στους υγειονομικούς και σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Χρειαζόμαστε όμως τα rapid tests και για τον υπόλοιπο πληθυσμό». Είναι κάτι που θεωρεί αναγκαίο καθώς πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το πρώτο κύμα κρουσμάτων, με το δεύτερο να επανέρχεται το φθινόπωρο.
Παρά το γεγονός ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι εκείνο που βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της θέσης του, ο κ. Σολωμός αποδίδει τα εύσημα και στις καθαρίστριες των μονάδων υγείας. «Κάνουν πολύ σημαντική δουλειά, μπαίνουν ύστερα από κάθε περιστατικό και καθαρίζουν, κάνουν την πιο βρόμικη δουλειά», μας λέει.
Σε ό,τι αφορά το υλικό που έχουν στα χέρια τους, σημειώνει ότι και στην περιοχή υπήρξαν προβλήματα με μάσκες, στολές κ.λπ. «Εφαρμόσαμε πρωτόκολλα αποστείρωσης για μάσκες, ώστε να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά», μας λέει, σημειώνοντας πως κάποια στιγμή όλοι τους στη μονάδα χρειάστηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν μέσα αυτοπροστασίας.
Στην «Εφ.Συν.» μίλησε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ που έχει έδρα στην Πάτρα, ο Γιάννης Καρβέλης. «Εχουμε εμπλέξει και τα τρία Κέντρα Υγείας της Πάτρας ως κέντρα αναφοράς, τα οποία επίσης εξυπηρετούν και τακτικά ιατρεία και έκτακτα. Στο Κέντρο Υγείας του βόρειου τομέα λειτουργεί και ακτινολογικό μηχάνημα, ενώ στο Κέντρο της Κάτω Αχαΐας έχει στηθεί κοντέινερ με πλήρη εξοπλισμό ώστε να ελέγχονται τα περιστατικά. Χθες (σ.σ. Δευτέρα) είχαμε τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους και των τριών Κέντρων μαζί με τους υπευθύνους από τα Νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα, ώστε να δούμε πού ακριβώς πάμε. Μπορώ να σας πω ότι, παρά το γεγονός πως βρεθήκαμε ως υγειονομική περιφέρεια στην πρώτη γραμμή από την αρχή, εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων από την Ηλεία, έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή τη στιγμή. Σήμερα στη δική μας περιφέρεια έχουμε επτά κρούσματα που νοσηλεύονται στο Ρίο και ένα κρούσμα που είναι διασωληνωμένο στον Αγιο Ανδρέα».
0 Σχόλια