Ο εκλιπών ήταν από την περιοχή του Πύργου
Μέσα σε αυτή τη μάχη του αόρατου εχθρού κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν χάσει τον ανθρωπισμό τους. Φωτεινό παράδειγμα η οικογένεια 56χρονου από την περιοχή του Πύργου που κατέληξε στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά των οργάνων του.
Το βράδυ της Παρασκευής παράλληλα με το μέτωπο του κορονοϊού και της εφημερίας στο ΠΓΝΠ, εξελίσσονταν μία άλλη μάχη ζωής στα χειρουργεία του νοσοκομείου. Ιατρονοσηλευτική ομάδα προχωρούσε στη λήψη οργάνων σε απόλυτο συντονισμό με μεταμοσχευτικές ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ολα ξεκίνησαν όταν επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος 56χρονου από τον Πύργο ο οποίος κατέληξε από αγγειακό εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο. Η οικογένειά του και ιδιαίτερα η σύζυγός του εξέφρασαν την επιθυμία της μεταμόσχευσης των οργάνων του. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο στην εποχή που διανύουμε διότι προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου για κορονοϊο σε δότες και υποψήφιους λήπτες.
Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Για την κατάλληλη προετοιμασία του δότη συνεργάστηκαν επίσης οι εντατικολόγοι Βασίλης Καραμούζος, Χριστίνα Σκλάβου και Χρυσαυγή Παπαμιχαήλ. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της νοσηλευτικής ομάδας της ΜΕΘ. Το έργο τους ιδιαίτερα δύσκολο καθώς έπρεπε να διατηρήσουν τα όργανα του υποψήφιου δότη σε αρίστη κατάσταση.
Ολονύχτια Επέμβαση
Τη σκυτάλη παρέλαβε ώρα 10.00 το βράδυ της Παρασκευής η ιατρονοσηλευτική ομάδα των χειρουργείων για τη λήψη των οργάνων. Επικεφαλής της ομάδας ο καθηγητής χειρουργικής Γιάννης Μαρούλης πλαισιωμένος από την εκπαιδευμένη στο Ωνάσειο αναισθησιολόγο Νέλη Σίντου, τους χειρουργούς Νίκο Μπενετάτο και Βαγγέλη Ηλιόπουλος, ο οφθαλμίατρος Μενέλαος Κανάκης και φυσικά οι νοσηλευτές των χειρουργείων.
Τα δώρα ζωής
Τα όργανα που ήταν κατάλληλα προς μεταμόσχευση ήταν η καρδιά την οποία παρέλαβε ομάδα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μάλιστα η μεταμόσχευση έγινε με απόλυτη επιτυχία και η ιατρονοσηλευτική ομάδα του ΠΓΝΠ δέχτηκε συγχαρητήρια από το Ωνάσειο για την άριστη διατήρηση του μοσχεύματος. Οι νεφροί μεταφέρθηκαν ο ένας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας και ο άλλος στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Επίσης αφαιρέθηκαν οι κερατοδειδής.
«Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό σε μία τέτοια κρίσιμη εποχή να υπάρχουν άνθρωποι που να σκέφτονται συνανθρώπους μας που είναι στις λίστες αναμονής να βρεθεί ο σωτήρας τους. Η σύζυγος του ασθενή μας, μας συγκλόνισε με τη στάση της. Αγωνιούσε για τη μεταμόσχευση και τη διατήρηση των οργάνων ώστε να είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση» μας είπε η κ. Φλίγκου.
Καθοριστική στο όλο εγχείρημα ήταν η συμβολή του ΕΚΑΒ που επιφορτίστηκε με τη μεταφορά των μοσχευμάτων.
Πηγή: Εφ. "Πελοπόννησος" / Μαρίνα Ριζογιάννη
0 Σχόλια