Type Here to Get Search Results !

Κοινή και ηχηρή δράση για το Πάτρα - Τσακώνα

Κοινή και ηχηρή δράση για το Πάτρα - ΤσακώναΣε Αχαΐα και Ηλεία έχουν αντιληφθεί ότι το Πάτρα - Πύργος με το σύστημα που επιλέχτηκε για τη δημοπράτηση δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και αντιδρούν.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού και εισπράττει ειρωνείες και παραινέσεις να μην αγχώνεται γιατί αργούν οι δημοτικές εκλογές! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι δημοτικές εκλογές όντως αργούν και ξέρουμε όλοι πότε θα γίνουν, οι βουλευτικές είναι ο άγνωστος παράγοντας που κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα αν αργούν ή είναι προ των πυλών. Πέρα όμως από τα εξυπνακίστικα μιας αδιέξοδης κόντρας η ουσία είναι ότι το Πάτρα - Πύργος βρίσκεται στον αέρα.
Η επιλογή ένα ενιαίο έργο να κοπεί σε οκτώ κομμάτια, να δημοπρατηθεί τμήμα - τμήμα αλλά να πρέπει να συμβασιοποιηθεί ως ενιαίο και έτσι να παρουσιαστεί για χρηματοδότηση στην Ε.Ε., είναι τραγική. Οι δημοπρατήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί, έλεγχος από το Ελεγκτικό δεν έχει γίνει και τα πάντα πάνε από μήνα σε μήνα. Ολοι όσοι γνωρίζουν αποκλείουν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι το καλοκαίρι για να επιτευχθεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τα έργα. Ολα αυτά, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι πρώτες δημοπρασίες έχουν όλες καταλήξει με τεράστια ποσοστά έκπτωσης σε εταιρεία συμφερόντων που απασχόλησε αρνητικά το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα του θέματος.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τμήμα Πάτρα - Πύργος επιτάσσει να επανεξεταστεί το θέμα από μηδενική βάση. Τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης ουσιαστικά ολοκληρώνονται την άνοιξη και μένει μόνο το συγκεκριμένο τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα. Το τμήμα αυτό ως γνωστόν αφαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης για να επανεκκινήσει ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Πάτρα μετά την αποχώρηση εταιρειών και τραπεζών από τη συγκεκριμένη σύμβαση. Η επιλογή από την προηγούμενη κυβέρνηση να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ τα τμήματα Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα ήταν η μονή υπαρκτή λύση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως εξελίχθηκαν, τα τμήματα αυτά βρίσκονται σε σημείο μηδέν και οι συνθήκες είναι ώριμες για να επανεξεταστεί η χρηματοδότηση και ο τρόπος κατασκευής τους.
Το πρόγραμμα Γιούνκερ είναι η μοναδική λύση για να ξεμπλοκάρει το σύνολο του δρόμου από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα και να ενταχθούν ταυτόχρονα έργα για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και των λιμανιών της περιοχής. Ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται ότι επιμένει στην επιλογή του για το τμήμα Πάτρα - Πύργος θεωρώντας ότι θα συμβεί ένα μικρό θαύμα. Τα έργα δεν γίνονται όμως με θαύματα και μάλιστα στη μισή τιμή. Οι τοπικοί παράγοντες, κυβερνητικοί και μη, οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να στείλουν συγκεκριμένο και ηχηρό μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ