Type Here to Get Search Results !

Η Πάτρα χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο για τα σκουπίδια


Η Πάτρα χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο για τα σκουπίδια Δύσκολα -όπως εκτιμά από την πλευρά της και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- θα καλλιεργηθεί το έδαφος για την άμεση μεταφορά απορριμμάτων της Πάτρας στον ΧΥΤΑ Φλόκα, παρά το γεγονός ότι και τρεις συνεργαζόμενοι Δήμοι -Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου (μέσω της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας)- υπέγραψαν προ ημερών τη σχετική προγραμματική σύμβαση.
ΣΤΟΥ ΦΛΟΚΑ
Η ολοκλήρωση κατασκευής του εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων στου Φλόκα, με παράλληλη ταφή των υπολειμμάτων και κομποστοποίηση των προδιαλεγμένων οικιακών αποβλήτων, είναι ένα σχέδιο μεγάλο με προϋπολογισμό που φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ (θα αυξηθεί αν περιληφθεί και ο ΣΜΑ Δυτικής Αχαΐας) μαζί με το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Πάτρας που έχει ήδη περάσει στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Το εργοστάσιο στου Φλόκα θα δέχεται περί τις 53.000 τόνους απορριμμάτων της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου και θα καλύπτει σχεδόν ό,τι οδεύει μέχρι σήμερα στο γειτονικό ΧΥΤΑ!
Και αυτό διότι, μόνο η Πάτρα, παράγει 90.000 τόνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση ενώ κατά το παρελθόν οι πρώην δήμοι Παραλίας, Οβρυάς και Βραχναιίκων (που ενώθηκαν εσχάτως στην «Καλλικρατική» Πάτρα), είχαν ως δεδομένη τη λύση της διάθεση των σκουπιδώτους στο ΧΥΤΑ της Δυτικής Αχαΐας.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ουσιαστικά δηλαδή, αυτό που θα συμβεί με το νέο σχεδιασμό, είναι η παράλληλη αναζήτηση και ενός «σχεδίου Β» για τμήμα των απορριμμάτων της Πάτρας που δεν θα οδεύει στου Φλόκα. Εναλλακτικά του «plan b», ο δήμος Πατρέων μπορεί να θέσει σε άμεση εφαρμογή το σύστημα ανακύκλωσης και προδιαλογής στην πηγή (στη φιλοσοφία του νέου ΕΣΔΑ), με στόχο να μειωθεί περίπου στο 40-50% ο όγκος των απορριμμάτων της Πάτρας.
Ο Χ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η πρόσφατη δήλωση εκ μέρους του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρίστου Νικολάου, σύμφωνα με την οποία ο δήμος δέχεται μόνο τμήμα των απορριμμάτων της Πάτρας (αυτό που παράγουν οι πρώην ανεξάρτητες δημοτικές ενότητες) με την προϋπόθεση ότι θα γίνει το εργοστάσιο και θα προχωρήσει η κομποστοποίηση με προδιαλογή οικιακών αποβλήτων, ήταν ένα διπλό μήνυμα, αφενός για να αναχαιτιστούν οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που τον εγκαλούσαν για υποχωρήσεις, αφ' ετέρου για να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα δεχθεί παραπέρα ποσότητες από αυτές που έχει συμφωνήσει.
Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε και λιγότερα απορρίμματα και χρήματα για επενδύσεις στη Δυτική Αχαΐα και βέβαια να γίνουν και οι δρόμοι πρόσβασης για να μπορούν να κινούνται στη Δυτική Αχαΐα απορριμματοφόρα της Πάτρας.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

*από την έντυπη έκδοση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ