Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Και, ξαφνικά, ναι στην Κυριακή

Πάτρα: Και, ξαφνικά, ναι στην ΚυριακήΚαι εκεί που η αγορά της Πάτρας μετρούσε σημαντικές απώλειες τζίρου έως και -40% από την μειωμένη κατανάλωση των Χριστουγέννων, και ετοιμαζόταν τουλάχιστον να πάρει κάτι από τον μποναμά της Πρωτοχρονιάς, το υπουργείο Ανάπτυξης άφησε «στα κρύα του λουτρού» όσους περίμεναν να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, στις 29 Δεκεμβρίου.


Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τονίζει κατηγορηματικά ότι τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν αυτή την Κυριακή, θα είναι μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών και κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αγορά της Πάτρας, όπως και των άλλων αστικών κέντρων της Αχαΐας, θα παραμείνει κλειστή για πρώτη φορά παραμονές Πρωτοχρονιάς.
Είναι γνωστό ότι όσοι Εμπορικοί Σύλλογοι -μεταξύ αυτών και της Πάτρας- δεν επέτρεψαν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, προσέβλεπαν στην προοπτική μιας υπουργικής απόφασης «μποναμά» που θα επέτρεπε την τελευταία στιγμή το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο για τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος.
Οι εξελίξεις όμως διέψευσαν τις προσδοκίες πολλών, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο είναι σαφές για τις 29 Δεκεμβρίου και τουλάχιστον για το 2013 δεν μπορεί να αλλάξει.
Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, μπροστά στις ευθύνες που ενδεχομένως της ζητηθούν από την πλευρά πολλών εμπόρων, εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ζήτησε στοχευμένα από το υπουργείο Ανάπτυξης συνταγματική κατοχύρωση των δύο Κυριακών, παραμονή Χριστουγέννων και παραμονή Πρωτοχρονιάς, δηλαδή τις κατ' έθιμο και παράδοση Κυριακές αυτές που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, διαφωνώντας κάθετα με επιπλέον Κυριακές και με τις δύο εκπτωτικές επιπλέον περιόδους (Νοέμβριο-Μάιο) που επέβαλε η Κυβέρνηση για να προσαρμόσει τις 7 Κυριακές.


Σύμφωνα με τον Ε&ΕΣΠ, η Κυβέρνηση «πέταξε» στη συνέχεια την «καυτή πατάτα» στον αντιπεριφερειάρχη, από τον οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος αιτήθηκε για την Κυριακή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, να είναι τα καταστήματα ανοικτά. Στη διάρκεια του διαλόγου, όπως αναφέρει ο Ε&ΕΣΠ, φορείς πίεζαν για να ανοίξουν 5-7 Κυριακές επιπλέον, με αποτέλεσμα ο αντιπεριφερειάρχης να μην ανοίξει το θέμα των επιπλέον Κυριακών, παίρνοντας σαφή θέση.


Ο Ε&ΕΣΠ τονίζει ακόμα ότι και μέσω της Ομοσπονδίας πίεσε, μαζί με άλλους Συλλόγους και Ομοσπονδίες, για να γίνει τροποποίηση του νόμου με αλλαγή της ημερομηνίας 15/12 με 29/12/13, αλλά βρήκαν τείχος αδιαλλαξίας από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο καταγγέλλει ότι προσανατολίζεται σε νέο άνοιγμα του θέματος με επιπλέον 5-7 Κυριακές καθ' υπόδειξη του Συλλόγου των πολυκαταστημάτων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ