Type Here to Get Search Results !

Κατσιφάρας: "Bλέπει παντού εχθρούς, για να καλύψει τα δικά του αδιέξοδα"

Κατσιφάρας: "Bλέπει παντού εχθρούς, για να καλύψει τα δικά του αδιέξοδα"Απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Γιάννη Δημαρά.
"Όποιος βλέπει παντού εχθρούς, για να καλύψει τα δικά του αδιέξοδα, είναι εκτός πραγματικότητας.
Τα Επιχειρησιακά προγράμματα δεν ελέγχονται από τον εκάστοτε αιρετό, αλλά διέπονται από κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτοί αποτυπώνονται σε Νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τηρεί πιστά και απαρέγκλιτα αυτά και μόνο αυτά.
Οι διαδικασίες είναι αυστηρές, είναι αλήθεια, αλλά μία μικρής σημασίας λεπτομέρεια, μπορεί να επιφέρει απένταξη έργου και απώλεια πόρων για τη χώρα και την περιοχή.
Επισημαίνεται ότι ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δαπανών των έργων, είναι η τήρηση των Κανόνων Δημοσιότητας. Για την μη τήρηση των Κανόνων Δημοσιότητας η χώρα μας έχει δεχτεί στο παρελθόν οριζόντιες δημοσιονομικές διορθώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας του ΔΕΠΙΝ έχουν ενταχθεί, από την ημέρα που η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την αρμοδιότητα, 10 έργα του Δήμου Πατρέων, ως Δικαιούχου, (όλα δηλαδή όσα έχει υποβάλλει) προϋπολογισμού 61,27 εκατομμύριων ευρώ.
Από τα ανωτέρω, έχουν συμβασιοποιηθεί έργα που αντιστοιχούν σε ποσό 16 εκατ. ευρώ.
Η απορρόφηση που καταγράφεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα αυτή τη στιγμή για το Δήμο Πατρέων είναι μόλις 321 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι η Προγραμματική περίοδος αφορά τα έτη 2007 - 2013.
Προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση τα έργα του Δήμου Πατρέων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, και συγκεκριμένα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, υπήρξε αρωγός στην ωρίμανση των μελετών και στην έκδοση των σχετικών εγκρίσεων -αδειοδοτήσεων.
Ειδικότερα για τη ζήτημα που προέκυψε, επισημαίνεται ότι στις 13-05-2013, κατά τον προβλεπόμενο από το σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ έλεγχο του σχεδίου της σύμβασης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, του πρώτου δημοπρατηθέντος έργου Διάνοιξη - Κατασκευή οδού Κανακάρη, διαπιστώθηκε και τότε η μη τήρηση των κανόνων δημοσιότητας που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις. Τότε, δηλαδή εδώ και 5 μήνες, επισημάνθηκε στον Δήμο Πατρέων ότι, η κατ' επανάληψη παραβίαση των διατάξεων περί δημοσιότητας δύναται να κριθεί σε επόμενους ελέγχους ως συστημικό λάθος και θα επιφέρει κυρώσεις, ως και δημοσιονομικές διορθώσεις.
Στις 9 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε για το Λύκειο Βραχνεΐκων, εκ νέου παραβίαση των ίδιων κανόνων.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, για τρίτη φορά διαπιστώθηκε η ίδια παράλειψη. Ως εκ τούτου διατυπώθηκε αρνητική γνώμη για την υπογραφή της σύμβασης και συστήθηκε η επανάληψη διαγωνισμού του έργου, τηρουμένων των διατάξεων δημοσιότητας και όχι απένταξη του έργου.
Ο Δήμος Πατρέων ως εκ τούτου όφειλε, εφόσον ήταν ο μόνος που γνώριζε τη διαδικασία διακήρυξης των υπολοίπων έργων του (Λύκειο Βραχνεϊκων, Ανάπλαση Πάτρας, 16ο Δημοτικό Σχολείο) άμεσα να προβεί στην έγκαιρη ακύρωση των διαγωνισμών και την ορθή επαναδημοπράτησή τους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης εργάζονται από την πρώτη μέρα για την αξιοποίηση και του τελευταίου διαθέσιμου ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους, για την απεμπλοκή κάθε έργου σημείο προς σημείο, ώστε κανένα έργο να μην απενταχθεί, για την κινητοποίηση και έμπρακτη στήριξη, μέσω των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, όλων των δικαιούχων φορέων, όπως είναι οι Δήμοι, τόσο στην σύνταξη των προτάσεων, όσο και στη διαδικασία υλοποίησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ