Type Here to Get Search Results !

Νέα μέτρα 25 δισ. προαναγγέλλει το ΔΝΤ

Αλλο ένα μνημόνιο με μέτρα ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ (11,5% του ΑΕΠ) προαναγγέλλει η έκθεση του ΔΝΤ για το διάστημα 2012-2015, ενώ αποκαλύπτει ότι και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για το διάστημα 2013-2014 θα προέλθουν από συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και αμυντικές δαπάνες.
Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει σαφώς ότι η απόκλιση στο στόχο του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 9% του ΑΕΠ, κατά το ΔΝΤ, από 7,7% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ειδικά σε μια χρονιά που αναμένεται ότι η ύφεση της οικονομίας θα φτάσει στο 6% του ΑΕΠ από 5,5% που είναι η επίσημη πρόβλεψη.
Διόρθωση το 2012
Με τον τρόπο αυτό υποδηλώνει σαφώς ότι οι αποκλίσεις του τρέχοντος έτους θα διορθωθούν το 2012, όσες και αν είναι αυτές, με έμφαση στον τομέα των δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει για ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε μέτρα της τάξης που δεν ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.
Με τη γλώσσα των αριθμών, σημειώνεται ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της διετίας 2011-2012 χρειάζονται νέα μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 17 δισ. ευρώ. Τα νέα μέτρα που υιοθετήθηκαν μέσα στο 2011 έφτασαν το 5% του ΑΕΠ ή 10 δισ. και αναμένεται σήμερα απόκλιση από το στόχο του ελλείμματος κατά 1,3%, συνεπώς θα πρέπει ο επόμενος χρόνος έχει να υλοποιήσει νέα μέτρα ύψους 5-5,5% του ΑΕΠ.
Η έκθεση του Οργανισμού τονίζει ότι για να επιτευχθούν και οι στόχοι της διετίας 2013-2014 χρειάζονται νέα μέτρα ύψους 6% του ΑΕΠ και μαζί με τα μέτρα του 2011 φτάνουν το σύνολο των υποχρεώσεων στο 11,5% του ΑΕΠ ή τα 24-25 δισ. ευρώ με βάση τουλάχιστον τις σημερινές προβλέψεις.
Για τελευταία διετία
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει μιλήσει για ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε μέτρα της τάξης που δεν ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ σε τυχόν αποκλίσεις του ελλείμματος.
Για το πακέτο της τελευταίας διετίας τα μισά μέτρα (περίπου 3% του ΑΕΠ) θα είναι πραγματικά και θα αφορούν στο 2013, τονίζει. «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι οι δαπάνες» και μάλιστα αναφέρει ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει μειώσεις των δαπανών ίσες με τρία τέταρτα μίας μονάδας του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ περίπου).
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα μέτρα, που η κυβέρνηση παρουσίασε, περιλαμβάνουν προσαρμογές στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα του Δημοσίου, την περαιτέρω μείωση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών και μειώσεις των κοινωνικών παροχών. Επίσης, η κυβέρνηση είπε στο ΔΝΤ ότι θα αναζητήσει το υπόλοιπο ποσό σε περικοπές δαπανών τομέων όμως «οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές και οι αμυντικές δαπάνες».
Με άλλα λόγια θα επιχειρηθεί να καλυφθούν οι αποκλίσεις μέσω της περικοπής των δαπανών, ενώ επισημαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες αυξήσεις φόρων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ