Type Here to Get Search Results !

«Πόλεμος» για το έλλειμμα του 2009

O επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κ. Ανδρ. Γεωργίου έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης έγγραφο της Eurostat προς τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες της Ευρώπης σχετικά με το θέμα του ελλείμματος του 2009, το οποίο στηρίζει τους χειρισμούς της ΕΛΣΤΑΤ.
Το έγγραφο απορρίπτει τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κυρίας Ζωής Γεωργαντά για σκόπιμη και με την υπόδειξη της Eurostat διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, καταγγελίες που αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Στο θέμα παρενέβη το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον οποίο παρέπεμψε εμμέσως για το θέμα, χωρίς να τον κατονομάζει, η ΕΛΣΤΑΤ με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη. Το υπουργείο Οικονομικών απαντά εμμέσως και στην ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απάντηση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Αλγκίρντας Σεμέτα σε ερώτημα του ευρωβουλευτη του κόμματος κ. Ν. Χουντή για το ίδιο θέμα.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο κ. Γεωργίου έχει κληθεί ως ύποπτος από τον εισαγγελέα που ερευνά τις καταγγελίες και στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσει εξηγήσεις. Η καταγελλούσα, καθηγήτρια οικονομετρίας κυρία Γεωργαντά, υποστηρίζει ότι «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».
Το έγγραφο (1/12) που υπογράφει ο επικεφαλής της Eurostat κ. Βάλτερ Ραντερμάχερ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «αντικρούει όλους τους ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν υπερ-εκτιμημένο και επιβεβαιώνει ότι, όπως έχει ήδη αναφερθεί στο ενημερωτικό σημείωμα της 20ης Σεπτεμβρίου 2011, η κατάρτιση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 και το 2010 ακολούθησε τους κανόνες που εφαρμόζονται, και χρησιμοποιούνται σε όλα τα κράτη-μέλη». Στο έγγραφο της Eurostat επισυνάπτονται το ενημερωτικό σημείωμα της 20ης Σεπτεμβρίου και άρθρο της εφημερίδας «Financial Times» (27/11) για την εισαγγελική έρευνα το οποίο περιλαμβάνει δηλώσεις του κ. Γεωργίου. «Διώκομαι γιατί δεν μαγείρεψα τα στοιχεία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή οι οποίος ζητούσε να μάθει, πρώτον, με βάση ποιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 95) δικαιολόγησε η ελληνική κυβέρνηση την εισαγωγή των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009 και αν υπήρξε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της Eurostat και, δεύτερον, αν ήταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού, καθώς και ποια άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στους εθνικούς λογαριασμούς τους, μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούν σε οφειλές προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ