Type Here to Get Search Results !

Συστάσεις για σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ

Επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Γιοχάνες Χαν.
Σύμφωνα με δήλωση που έκανε με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα, ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. είπε ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφτασε στο 21%, αλλά αυτό «σημαίνει ότι παραμένουν διαθέσιμα σημαντικά ποσά».
Προανήγγειλε, επίσης, ότι θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό «τις επιλογές για την πολιτική συνοχής της Ε.Ε. μετά το 2013». Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η «μάχη» για τα λεφτά που θα πάρει η Ελλάδα μετά το 2013, με αρνητικές προς το παρόν προγνώσεις.
Αν κάτι δεν αλλάξει, θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές επιδόσεις των κρατών προ κρίσης (2007-2009), με αποτέλεσμα 8-9 από τις 13 ελληνικές περιφέρειες να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του επόμενου κοινοτικού πακέτου.
Ο επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα για επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η Ελλάδα, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής είναι η κύρια πηγή δημόσιας επένδυσης που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να θέσει τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη.
Η χώρα πρέπει επομένως να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να επιτύχει καλύτερη και ταχύτερη χρήση των πόρων, ειδικότερα σε τομείς που έχουν καίρια σημασία για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων και για το μέλλον της πολιτικής, όπως η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και το περιβάλλον».
Ενεση από ΕΤΕπ
Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε., για να βοηθήσει την Ελλάδα στην έλλειψη ρευστότητας, έχει χορηγήσει συμπληρωματική χρηματοδότηση με τη μορφή δανείου 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο προς το παρόν δεν έχει χρησιμοποιηθεί...
Συστήνει τη χώρα να εστιάσει στους βασικούς τομείς με μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό, εξηγώντας ότι το διάστημα 2007-2013 οι ελληνικές αρχές θα διαθέσουν πάνω από 3,6 δισ. ευρώ (18% της συνολικής επένδυσης της Ε.Ε.) σε καινοτόμα έργα έρευνας και ανάπτυξης, υποστήριξης επιχειρηματικού πνεύματος (ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), επικοινωνίας και πληροφοριών.
Στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, ο επίτροπος Χαν θα τονίσει την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προγραμμάτων και των έργων. Επίσης, ζητεί οι περιφέρειες να θέσουν σαφείς και μετρήσιμους στόχους για καλύτερη αξιολόγηση της προόδου που θα επιτυγχάνεται.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ