Type Here to Get Search Results !

Μπαίνει λουκέτο στις... φαμίλιες των ΑΕΙ

Με «λουκέτο» απειλεί τώρα όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία διαπιστώνονται φαινόμενα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος. Μετά την περίπτωση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το οποίο ζητήθηκε η κατάργησή του από τα όργανα διοίκησης του Ιδρύματος, θα ακολουθήσουν και άλλα τμήματα στα οποία παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα. «Οπουδήποτε αντιμετωπίζονται φαινόμενα με τέτοια ένταση όπως στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτά θα οδηγούν σε αντίστοιχες αποφάσεις» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Πανάρετος. Και αναρωτιέται: «Γιατί οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν είχαν σταματήσει τέτοια φαινόμενα τα προηγούμενα χρόνιαενώ τα προβλήματα τους είχαν υποδειχθεί;».
Το θέμα σχολίασε χθες και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και τόνισε: «Στη χώρα μας υπάρχουν νόμοι-διαδικασίες και θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποφευχθούν ακραία προβλήματα αναξιοκρατίας και διαφάνειας. Είμαι σίγουρη ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της διακρίνεται για το ήθος της και θα τη βρούμε συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τη γνώμη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών για την άμεση κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ώστε να μην περιληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο του ερχόμενου έτους και την ένταξη των περίπου 1.500 φοιτητών του στο Τμήμα Θεολογίας του Ιδρύματος. Ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε και στον Εισαγγελέα για να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις. Αιτία για τα παραπάνω είναι η «αποκατάσταση» ολόκληρης οικογένειας διδασκόντων στο εσωτερικό του τμήματος με διαδικασίες που καταγγέλλονται ως παράτυπες.
«Μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα»
Από την πλευρά τους, η διοίκηση και οι φοιτητές του τμήματος αντέδρασαν χθες στην κίνηση του υφυπουργού Παιδείας. Οι φοιτητές της Κοινωνικής Θεολογίας κήρυξαν αποχή από τα μαθήματά τους ζητώντας να μην κλείσει το τμήμα και ο πρόεδρός του κ. Απ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι το πρόβλημα που είχε προκύψει έχει «εκκαθαριστεί» εδώ και έναν χρόνο με την αποπομπή εκείνων που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση. Ο κ. Νικολαΐδης σε δηλώσεις που έκανε χθες υποστήριξε ότι το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί το θέμα ως πρόφαση για να προωθήσει το σχέδιο του «Καλλικράτη» για τη συνένωση ή κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων.
Ο κ. Πανάρετος πάντως μιλώντας στο «Βήμα» συνέδεσε το θέμα της οικογενειοκρατίας με την εσωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων επαναλαμβάνοντας ότι ο τρόπος διοίκησής τους πρέπει να αλλάξει. «Δεν είναι από μόνο του κολάσιμο να υπάρχει μια συγγενική σχέση, ακόμη και γονική, σε ένα πανεπιστήμιο» δηλώνει ο κ. Πανάρετος μιλώντας στο «Βήμα». «Το θέμα προς εξέταση είναι σε τι βαθμό η εκλογή και η σταδιοδρομία του επιστήμονα εξαρτώνται και επηρεάζονται από αυτή την ειδική συγγενική σχέση. Δηλαδή, στέκει επιστημονικά αυτός ο άνθρωπος ανεξάρτητα από τη συγγενική του σχέση; Εχει κριθεί ποτέ σε “εξωτερικό” περιβάλλον; Τον έχουν εμπιστευθεί προηγουμένως με ακαδημαϊκές θέσεις και άλλα πανεπιστήμια; Είχε ποτέ προσφορές αντίστοιχων θέσεων με αυτήν που θέλει να καταλάβει σε άλλο πανεπιστήμιο από αυτό στο οποίο υπηρετεί ο συγγενής του; Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τίθενται σε εκλογές καθηγητών που ενέχουν κάθε μορφής συγγενική σχέση, ιδιαίτερα όμως τη γονική» συνεχίζει.
«Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού με ακαδημαϊκή παράδοση οι εκλογές συγγενών δεν απαγορεύονται» αναφέρει ο υφυπουργός Παιδείας. «Ελέγχονται όμως ενδελεχώς οι παραπάνω προϋποθέσεις ακριβώς για να αποφεύγονται φαινόμενα ευνοιοκρατίας. Ειδικά όμως η γονική σχέση είναι εξαιρετικά σπάνια, σε βαθμό που δυσκολεύεται κανείς να βρει παραδείγματα, αν και υπάρχουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ