Type Here to Get Search Results !

Η αποχή το "πρώτο κόμμα" των αυτοδιοικητικών εκλογών

Η αποχή αναδεικνύεται, στο "πρώτο κόμμα" των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα. Παραμένει σχεδόν στο 40% στο 90,85% της ενσωμάτωσης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών στις 12 από τις 13 Περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή, με εξαίρεση την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαιχαιρίδης έχει υπερβεί το 50%.
Οκτώ από τις 13 περιφέρειες κερδίζει την πρώτη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης, το ΠΑΣΟΚ έναντι των πέντε, που κερδίζει η Νέα Δημοκρατία. Θρίλερ στην Ανατολική Μακεδονία. Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησος τα άλλα δύο «ντέρμπι» των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σαφή και ξεκάθαρη νίκη είχε το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια της Αττικής, όπου ο Γιάννης Σγουρός προηγείται με ποσοστό 24%, ο αντίπαλός του, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται πίσω τουλάχιστον κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Στην περιφέρεια της Κρήτης και εκείνη του Νοτίου Αιγαίου η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής. Ο Γιάννης Μαχαιρίδης νομάρχης Δωδεκανήσου μέχρι σήμερα είναι ο νέος αιρετός περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στην Περιφέρεια της Κρήτης. Και οι δύο έχουν το υψηλότερο ποσοστό, που υπεβαίνει το 49%.
Νίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 43,20%, όπως και η νίκη του Γιώργου Δακή στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος και αποσπά ποσοστό 46,23%.
Στους Δήμους ο Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται με 35% στην Αθήνα, ο Κώστας Γκιουλέκας με 37,87% στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Μίχας με 29,92% στον Πειραιά.
Σύμφωνα με την Public Issue, με ποσοστό ενσωμάτωσης 40%, η περιφερειακή επιρροή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 34,5%, ΝΔ 32,6%, ΚΚΕ 10.8%, ΛΑΟΣ 4,1% και ΣΥΡΙΖΑ 4,5%. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο λαός αποδοκίμασε την πολιτική του Μνημονίου.
Προσφέρουμε σήμερα, είπε, αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική και ελπίδα και οι Έλληνες ξέρουν πια που να ακουμπήσουν.
Ικανοποιημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε πως το κόμμα της, που έδωσε πολιτικό χαρακτήρα στην εκλογική μάχη, μπορεί να προσεγγίσει το 12% σε πανελλαδικό επίπεδο και ζήτησε στο δεύτερο γύρο να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά καίρια τραυματισμένο, ότι η ΝΔ δεν έπιασε "τα ποσοστά ήττας του 2009", το δικό του κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του ή τις αύξησε σε ορισμένες περιφέρειες και, επί της ουσίας, κάλεσε τη ΝΔ σε συνεργασία στο άμεσο μέλλον.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποκάλυψε την κρίση του πολιτικού συστήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι παρά την πολυδιάσπαση οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μία θετική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Την παραίτησή του από βουλευτής την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Γιάννης Δημαράς, μετά τα αποτελέσματα της κάλπης που θέτουν το συνδυασμό του εκτός του β΄γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ