Η ενόχληση Κυριάκου, η ατάκα του Παύλου Μαρινάκη και το γεύμα Καραμανλή στην Πάτρα με τρεις δημοσιογράφους

 


Κινήσεις στο παρασκήνιο

Καλημέρα σε όλες και όλους. Πολλές κινήσεις μαθαίνω ότι γίνονται στο παρασκήνιο για τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Κινούμενη άμμος είναι το πολιτικό σύστημα με όσα συμβαίνουν και υπάρχει ερωτηματικό για το πώς θα έχουν σχηματισθεί οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες έως την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

Συνεντεύξεις Μητσοτάκη

Μου είπαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αρχίσει να βγαίνει πιο συχνά στα ΜΜΕ. Ήδη χθες αργά βράδυ, στο πλαίσιο αυτό, έδωσε μεγάλη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ. Αυτό θα το συνεχίσει με ένταση ο πρωθυπουργός τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου, θέλοντας να αλλάξει και το κλίμα, όσο αυτό είναι εφικτό, για την κυβέρνησή του.

Η ενόχληση για Σαμαρά

Τι συγκράτησα από τη συνέντευξη; Εκτός του ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι συμπαγής και ο Κ. Μητσοτάκης δεν βλέπει απώλειες, συγκράτησα τον λόγο του πρωθυπουργού γιατί έδιωξε τον Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ μετά τη συνέντευξή του στο Βήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασής του, λέγοντας πως δεν είχε άλλη επιλογή και είπε με έμφαση: «Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία».

Τα χαριεντίσματα

Αυτό όμως που τον ενόχλησε περισσότερο από αυτά που είπε ο Αντώνας Σαμαράς ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη. Κατά τον πρωθυπουργό και αυτό το λέει σε όλους τους συνομιλητές του, όπως έμαθα, αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη, που δεν του άφησε κανένα περιθώριο. «Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών», σημείωσε.

Διαφωνία με Καραμανλή

Μαθαίνω, όμως, ότι ο Κώστας Καραμανλής επιμένει να διαφωνεί με τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ. Αντίθετος όμως με τον Κ. Καραμανλή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιμένει ότι η δική του απόφαση είναι ορθή. Άρα, διαφωνεί με τον Κ. Καραμανλή, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο προστάτευσε το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης.

Να σας πω κιόλας πως ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μετά την ομιλία του στην Πάτρα συνέφαγε με τρεις δημοσιογράφους. Και επειδή θα περιμένετε να διαβάσετε ποιοι είναι, σας ενημερώνω ότι δεν θα μπω στη διαδικασία να τους αναφέρω – ακόμη. Το μόνο που θα σας πω από τη συνάντηση είναι ότι στην ερώτησή τους αν θα τον αφορούσε το αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δήλωσε ξανά ότι «δεν με ενδιαφέρει, δεν με αφορά». Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά δύο πράγματα για τον Κώστα Καραμανλή. Το πάθος του για την πολιτική και ότι για τα γεγονότα δεν είναι επισπεύδων ο ίδιος.

Μισογεμάτο, όχι μισοάδειο

Ο Παύλος Μαρινάκης έδωσε μια ενδιαφέρουσα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Βίκτωρα Μοντζέλλι και το Newsbeast. Λίγο πριν ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση, στο τραπέζι στην Παλιά Αγορά στη Φιλοθέη υπήρχαν δύο ποτήρια. Ένα για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και ένα για τον διευθυντή σύνταξης του site. Το συνεργείο πρότεινε να βγουν τα ποτήρια από το πλάνο, καθώς δεν ήταν και τα δύο γεμάτα. «Αφού το ένα είναι μισοάδειο, καλύτερα να τα βγάλουμε», είπε μέλος του συνεργείου. Εκείνη τη στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «μισογεμάτο θέλουμε να το βλέπουμε, όχι μισοάδειο».

Το κουίζ της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων

Εσχάτως μου ήρθε μια πληροφορία την οποία ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Γνωρίζετε ότι τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου την έχει κλείσει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο αρμόδιος υπουργός, Θόδωρος Λιβάνιος, και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Newsbeast. Ωστόσο ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρθηκε στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, η οποία ξεκίνησε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Ένα στοιχείο που παραθέτω είναι ότι η εκκαθάριση αφενός θα επιτρέψει την πραγματική αποτύπωση του εκλογικού σώματος, τον πραγματικό προσδιορισμό συμμετοχής αλλά και αποχής, ωστόσο είναι πιθανό να προκύψει και ανακατανομή στις έδρες των κομμάτων. Βασική επιδίωξη να αποτραπεί το φαινόμενο τα μικρότερα κόμματα να λαμβάνουν περισσότερες έδρες από άλλα που έχουν περισσότερες ψήφους. Το αν θα επιτευχθεί άγνωστο, αλλά θα επανέλθω.

Ο πίνακας του Δένδια που μάγεψε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Μπαίνοντας κανείς στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στο στρατόπεδο Παπάγου, εντυπωσιάζεται από τον διάχυτο λευκό φωτισμό στο ταβάνι, τις σκουρόχρωμες πολυθρόνες, την ευταξία των σημαιών (της χώρας μας, της Ε.Ε. και των τριών όπλων), αλλά και από έναν τεράστιο οριζόντιο πίνακα ζωγραφικής που έχει φιλοτεχνήσει ο Αντώνης Κανάς. Σε αυτόν απεικονίζεται το θρυλικό αντιτορπιλικό «Αδρίας», τη στιγμή που πλησιάζει λαβωμένο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, έχοντας απωλέσει την πλώρη του. Εκεί έπεσε και το μάτι του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν μπήκε στο γραφείο. Χωρίς περιστροφές, ρώτησε το μέλος της κυβέρνησης να του πει λεπτομέρειες για αυτό που έβλεπε. Ο Δένδιας ως φιλίστωρ άρχισε να του διηγείται τις περιπέτειες του ιστορικού σκαριού. Και όσο αφηγούνταν τη δράση του στις θάλασσες της Μεσογείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο ρωτούσε να μάθει περισσότερα ο Ρούτε. Ο «Αδρίας» ήταν ένα νεότευκτο αντιτορπιλικό 85,3 μέτρων που μετείχε στον συμμαχικό στόλο κατά του Άξονα, με κυβερνήτη τον Ιωάννη Τούμπα. Οκτώβριο του 1943 κι ενώ βρισκόταν έξω από την Κάλυμνο, προσκρούει σε γερμανική νάρκη και αποκόπτεται η πλώρη του. Παρ’ όλα αυτά οι άνδρες του πληρώματος καταφέρνουν να το οδηγήσουν αρχικά στην ουδέτερη τότε Τουρκία και ακολούθως στην Αλεξάνδρεια που το υποδέχτηκαν με τιμές οι Σύμμαχοι.

Νο 2 ο Πολάκης

Πάμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είδα χθες το ευχαριστήριο μήνυμα του Παύλου Πολάκη και άρχισα να ρωτάω στα ψηλά κλιμάκια του κόμματος τι σημαίνει αυτό. Μου είπαν ότι ο Π. Πολάκης διαπραγματεύεται να είναι το Νο 2 του κόμματος και απ’ ό,τι φαίνεται το κερδίζει. Μένει βέβαια να δούμε πώς θα γίνει αυτό και με τι παρενέργειες για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Οι γέφυρες Παππά

Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Παππάς, μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μου λένε ότι ψάχνεται. Σας το έγραψα και χθες, αλλά μου επισημάνθηκε από καλή πηγή ότι ο Ν. Παππάς ρίχνει γέφυρες και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν είχε και στενή σχέση τα τελευταία χρόνια μαζί του. Οι άλλοτε φίλοι ήταν σε απόσταση και τώρα ο Ν. Παππάς θέλει επαναπροσέγγιση. Γι’ αυτό και χθες είπε στο Mega ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι κεφάλαιο. Αναζητά ρόλο.

Οι αλλαγές Φάμελλου

Πάντως από μέρα σε μέρα, για να μην αναφέρω από ώρα σε ώρα, έρχονται οι αλλαγές του Σωκράτη Φάμελλου και θα έχει ενδιαφέρον τι θα κάνει στην ΚΟ. Πάντως τον Γιάννη Σαρακιώτη, βουλευτή Φθιώτιδας δεν τον έπεισε, όπως έμαθα στην πρόσφατη συνάντησή τους. Ο νεαρός βουλευτής, ωστόσο, δεν βλέπω να πηγαίνει στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά τον βλέπω προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει δρόμο ακόμα.

Σινεφίλ Φάμελλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση υπό την ιδιότητα του προέδρου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. Μετά τη συνάντηση όμως παρακολούθησαν μαζί το ντοκιμαντέρ των Πανίκκου Χρυσάνθου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ «Λουλούδια και σφαίρες» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση που ακολούθησε, μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και χαιρέτησε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Η ταινία ορόσημο

Ο Γιώργος Λιασής στο «Λουλούδια και Σφαίρες» αφηγείται στον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ την εν ψυχρώ δολοφονία 17 μελών της δικής του οικογένειας και των Σουπουρή στο Παλαίκυθρο, τον Αύγουστο του 1974, αναζητεί γιατί οι εγκληματίες το έκαναν αυτό, και συναντά τον Χουσεΐν Ακάνσοϊ, ο οποίος έχασε συνολικά 30 μέλη της δικής του οικογένειας στις εν ψυχρώ δολοφονίες Τουρκοκυπρίων από τα χωριά Μαράθα, Σανταλάρη, Αλόα.

Σε αναμονή ο Παππάς

Και από τον Ν. Παππά που προαναφέρθηκα να σας πάω και στον Πέτρο Παππά που ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν και ήταν πολύ υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, εντούτοις ακόμη είναι σε αναμονή. Θα μείνει και άλλο ανεξάρτητος, αν και λέει καλά λόγια για το Κίνημα Δημοκρατίας. Να κάνω πρόβλεψη; Προς το ΠΑΣΟΚ τον βλέπω (και αυτόν).

Συνεργαζόμενοι με το ΠΑΣΟΚ

Πάντως τόσο ο Γ. Σαρακιώτης όσο και ο Π. Παππάς, εάν δεν πάνε με τον Κασσελάκη, είναι μονόδρομος το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα ενταχθούν όμως στην ΚΟ. Θα παραμείνουν ανεξάρτητοι και θα στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Εκτός εάν χρειαστεί να ενταχθούν. Το ίδιο θα γίνει και με την Αθηνά Λινού που εμφανίστηκε χθες και είπε ότι υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ. Έμαθα ότι και με τους τρεις έχει μιλήσει σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο φόβος ΠΑΣΟΚ

Γιατί θα ενταχθούν εάν χρειαστεί; Το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα. Εάν όμως, εάν αναφέρω, γίνει το θαύμα, αν και το αποκλείουν πολλοί, και η Νέα Αριστερά αποφασίσει να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της επιστρέψουν στην ΚΟ του πρώην κόμματός τους, θα το ξαναδούν αξιωματική αντιπολίτευση. Μύλος!

Οι αγάπες και το μίσος για Μέρκελ

Το βιβλίο της Μέρκελ προκαλεί παρενέργειες στην Ελλάδα. Στη ΝΔ και ειδικά στο περιβάλλον Σαμαρά δεν θέλουν να την ακούνε και επιμένουν ότι καλώς ο πρώην πρωθυπουργός ήταν επιθετικός μαζί της και σήκωσε τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα. Αρνητικός για την πρώην γερμανίδα καγκελάριο είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Και ως διά μαγείας, θετικοί είναι στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η Μέρκελ με όσα θετικά γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα γκρεμίζει το αντισύριζα μέτωπο επιμένοντας πως τους αναγνωρίζει την προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Τι άλλο θα ακούσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ να προμοτάρει τη Μέρκελ, ενώ όπως λένε κάποιοι πικρόχολα, οι νεαροί υπουργοί του Αλ. Τσίπρα που πήγαν στη Νέα Αριστερά, ήταν τα παιδιά της Μέρκελ, δηλαδή αυτοί που εφάρμοσαν το μνημόνιο με την εποπτεία του Αλ. Τσίπρα. Και θυμηθείτε και τον Σόιμπλε και τα θετικά σχόλια για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια