Την Πέμπτη 28/11/2024 ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με τους παλαιότερους στη λίστα να έχουν δεχτεί τηλεφώνημα για τον προγραμματισμό της επέμβασής τους.
Σε ό,τι αφορά το πλαστικό βραχιολάκι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που θα σταλεί προς όλες τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κάθε ασθενής που θα νοσηλεύεται στο ΕΣΥ θα το φοράει και πάνω σε αυτό θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία του.
«Εχουμε μια πρώτη πληροφόρηση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναλυτική εγκύκλιος βάσει της οποίας θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του νέου μέτρου» δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Δημήτρης Μπάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος προβλέπει ότι κάθε χρήστης υπηρεσιών υγείας πρέπει να φέρει στον καρπό του χεριού του Βραχιόλι Ταυτοποίησης (ΒΤ), το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν/ή με την απόφαση εισαγωγής του/της στο Νοσοκομείο, είτε αυτή προέρχεται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είτε από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, αλλά και κατά τη γέννηση.
Ανεξαρτήτως εισαγωγής ή εισιτηρίου, βραχιόλι ταυτοποίησης τοποθετείται σε κάθε ασθενή που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνει μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλεται σε χειρουργεία μιας ημέρας ή ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Με την απόφαση εισαγωγής του ασθενούς, στο ΒΤ αναγράφονται από τον/τη νοσηλευτή/τρια ή τον/την μαιευτή/μαία (για γυναικολογικά, μαιευτικά και νεογνικά περιστατικά) τα τρία ολόκληρα ονόματα (όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο), ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του Νοσοκομείου, η ημερομηνία γέννησης του χρήστη υπηρεσιών υγείας.
Το ΒΤ θα πρέπει να παραμένει καθόλη τη διάρκεια παραμονής του στον χώρο του νοσοκομείου και να αφαιρείται, ως τελευταία διαδικασία, τη στιγμή της εξόδου του από τον χώρο νοσηλείας, ή σε περίπτωση θανάτου, κατά την παράδοση του νεκρού στο γραφείο παραλαβής.
Εάν η κατάσταση του/της ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του ΒΤ στον καρπό του (δεξί ή αριστερό) μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο (δεξί ή αριστερό) του. Εάν είναι πρακτικά αδύνατη η τοποθέτησή του ΒΤ στα ενδεδειγμένα μέρη του σώματος του/της ασθενούς, θα πρέπει τνα επικολλάται στα κάγκελα της κλίνης
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ
Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά τον επόμενο μήνα σε ένα μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής ή στο «Αττικόν» ή στον «Ευαγγελισμό». Στη συνέχεια θα εφαρμοσθεί σε όλο το ΕΣΥ, περίπου τον Μάρτιο.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί. «Θα βλέπουμε τον ασθενή σε πραγματικό χρόνο όταν μπαίνει στο νοσοκομείο και θα παρακολουθούμε τον μέσο χρόνο αναμονής του ανά βήμα. Και αν κάπου ο ασθενής αυτός φαίνεται στο σύστημα ότι παραμένει πάρα πολλή ώρα, το σύστημα θα προειδοποιεί με έναν αλγόριθμο που έχουμε ότι αυτός ο ασθενής περιμένει να δει π.χ. τον παθολόγο πάνω από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένει στο νοσοκομείο π.χ. πενήντα λεπτά και αυτομάτως, θα στέλνουμε μήνυμα στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει, πηγαίνετε να δείτε τι συμβαίνει».
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Σε εφαρμογή μπαίνουν στις 28 του μήνα τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπεται να γίνουν 37.000 επεμβάσεις, οι οποίες θα κοστίσουν συνολικά 54 εκατομμύρια ευρώ.
«Εχουμε ήδη οργανωθεί. Θα ανοίξουμε και μία τρίτη αίθουσα στην οποία θα εκτελούνται οι δωρεάν επεμβάσεις» μας είπε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το οποίο είναι και το μοναδικό νοσοκομείο στην περιοχή μας που εκτελεί απογευματινά χειρουργεία.
Στο ερώτημά μας πώς θα επιλέγονται, ο κ. Μπάκος απαντά: «Με βάση την παλαιότητα, όπως ορίζει ο νόμος. Οι ασθενείς που περιμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μπουν σε χειρουργείο και συγκεκριμένα οι πάσχοντες που είναι εγγεγραμμένοι στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών θα προηγηθούν».
0 Σχόλια