Πάτρα: «Λουκέτο» στον Δήμο με διαφωνίες, αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο


 Ολες οι παρατάξεις συμφώνησαν πως πρέπει ο Δήμος Πατρέων, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, να διεκδικήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Ωστόσο, κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να γίνουν αυτές οι διεκδικήσεις.

Η Δημοτική Αρχήςμε τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία. Αύριο στις 9.30 θα γίνει προσυγκέντρωση απεργών εργαζομένων στο δημαρχείο για να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση των 10.30 έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο των διεκδικήσεων, ο Κ. Πελετίδης τόνισε ότι οι δήμοι πρέπει να αρνηθούν τη μετατροπή τους σε «εισπράκτορα του κεντρικού κράτους στις πλάτες των φτωχών για να χορεύουμε στο ρυθμό κάθε μεγαλοεργολάβου ή ΜΚΟ που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα».

Υπενθύμισε ότι η κρατική χρηματοδότηση στην Πάτρα έχει μειωθεί πάνω από 60% από το 2009 και πως οι υπηρεσίες του Δήμου αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες από τις εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και δικτύων επικοινωνίας, «τη στιγμή που το κράτος εξασφάλισε μηδενικά τιμολόγια για εφοπλιστές και βιομήχανους».

Ως διεκδικήσεις, η δημοτική αρχή έθεσε την εκταμίευση τριών δόσεων ΣΑΤΑ για τις ανάγκες του Δήμου, την κατάργηση του τέλους ταφής, την απόδοση του συνόλου των ΚΑΠ, τη θεσμοθέτηση μηδενικού τιμολογίου σε δήμους και ΔΕΥΑ και απαλλαγή από το ΦΠΑ όλων των συναλλαγών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικών έργων με χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, δεσμεύσεις για απαλλοτριώσεις και αξιοποιήσεις ελεύθερων χώρων και άλλα.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Σβόλης, που βρέθηκε και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, εστίασε στο ότι υπάρχουν στερήσεις στη χρηματοδότηση των δήμων, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στη γραφειοκρατία που καθυστερεί έργα και προμήθειες, στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Σβόλης ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο να έχει περισσότερες ευθύνες για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Θεώρησε δε, πως είναι εμπαιγμός να τίθεται προς έγκριση το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς ήδη το έχουν ψηφίσει τα μέλη της παράταξης Πελετίδη. Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Σβόλης πρότεινε να μην εγκριθεί το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά ένα νέο που να το δέχονται όλες οι παρατάξεις, ειδάλλως θα έθετε προς έγκριση το ενιαίο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε στην ΚΕΔΕ όπως και έκανε. Σημείωσε δε ότι δεν θα καταλάβουν καν στην κυβέρνηση ότι έκλεισε ο Δήμος της Πάτρας ως αντίδραση, αφού ούτως ή άλλως θα γινόταν κινητοποίηση λόγω της απεργίας.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασίλης Αϊβαλής τήρησε διαφορετική στάση. Χαρακτήρισε «ευκαιριακή» την πρόταση από την πλευρά της δημοτικής αρχής να κλείσει το δημαρχείο την ημέρα της γενικής απεργίας και τα αυτοδιοικητικά αιτήματα να αποδυναμωθούν κάτω από μία συνδικαλιστική πανελλαδική απεργία, είναι κάτι που δεν αξίζει στον Δήμο και στην πόλη.

«Ο αγώνας των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να γίνει παρακολούθημα των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων» επεσήμανε ο κ. Αϊβαλής και συνέχισε: «Να κλείσει το δημαρχείο; ΝΑΙ, αλλά σε μία απεργία στην οποία θα διεκδικούμε αυτόνομα τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις ή σε μία πανελλαδική απεργία της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην αντιμετώπιση που έχουμε από την κυβέρνηση και την πολιτική της και όχι κάτω από μια συνδικαλιστική απεργία.

Ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς συμφώνησε ότι οφείλουν οι δήμοι να δράσουν συλλογικά ως ΚΕΔΕ σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Κάλεσε την Πάτρα να δείξει «δείξει πνεύμα συνεργασίας και ενότητας, όχι συμπεριφορά διχασμού που θα την οδηγήσει σε απομονωτισμό» και εισηγήθηκε ο Δήμος να ενώσει τη φωνή του με την ΚΕΔΕ με «επιχειρήματα, τεκμηρίωση, στοχευμένες κινήσεις, κοινή προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή» χωρίς να ακολουθούνται «κομματικές γραμμές και τις πολιτικές εμμονές των εκάστοτε κυβερνώντων και διοικούντων».

Η συζήτηση έκλεισε με τον Κώστα Πελετίδη να επιτίθεται στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως έδειξαν ότι δεν επιθυμούν κινητοποιήσεις και πως είναι μέρος του προβλήματος, «κάνοντας πλάτες» σε όσους εφαρμόζουν τις κυβερνητικές πολιτικές που «κλείνουν το μάτι» στα συμφέροντα.
Προς ψήφιση τέθηκαν οι τέσσερις εισηγήσεις από τις τέσσερις παρατάξεις και υπερψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής με την κάθε παράταξη να ψηφίζει τη δική της πρόταση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια