Της Κωνσταντίνας Παλαιολόγου
Βήματα ανάπτυξης και εξέλιξης και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς κάνει η Πάτρα, αφήνοντας σταδιακά πίσω δυσκολίες δεκαετιών, ξεκινώντας από την εποχή της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας και της ανέχειας. Μεταξύ μεγάλων έργων που έχουν κατασκευαστεί και αυτών που είναι σε πλήρη εξέλιξη έχει προστεθεί η προώθηση της σκέψης για δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην Πάτρα, που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης σε επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας.
Το ερευνητικό κέντρο θα είναι εθνικής εμβέλειας και θα περιλαμβάνει τρία Ινστιτούτα, που θα καλύπτουν τα ερευνητικά πεδία της Ιατρικής Τεχνολογίας και των φαρμάκων, της Αγροδιατροφής και της Πολιτικής Τεχνολογίας, ενώ θα δραστηριοποιείται συμπληρωματικά με τα υφιστάμενα. Στόχος του θα είναι να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα ειδικά χαρακτηριστικά και το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, συμβάλλοντας στην ταχύτερη ανάπτυξη, καλύπτοντας κοινωνικές, οικονομικές και ερευνητικές ανάγκες, που δεν καλύπτονται από τους ήδη υπάρχοντες ερευνητικούς φορείς της χώρας. Η χρηματοδότηση του Ερευνητικού κέντρου στην Δυτική Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί από εθνικούς πόρους ενώ θα στηριχθεί και από την Περιφέρεια καθώς και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο σχεδιασμός της ΠΔΕ φαίνεται ότι θα έχει θετικό πρόσημο, αφού οι εντυπώσεις από την πρόσφατη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσο Γαϊτάνη, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα η χρηματοοικονομική μελέτη και η μελέτη σκοπιμότητας που έχει ήδη ανατεθεί από την ΠΔΕ σε εξωτερικό εμπειρογνώμoνα διεθνούς κύρους προκειμένου να προχωρήσουν τα βήματα σύμφωνα με τον νόμο.
Τι είχε πει ο Μητσοτάκης
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει την δημιουργία στην Πάτρα Ερευνητικού Κέντρου κατά την ομιλία του στην πόλη στις 23 Νοεμβρίου του 2022, καθώς όπως είχε αναφέρει οραματίζεται την Αχαϊκή πρωτεύουσα ως έδρα ενός πρωτοπόρου πόλου έρευνας και καινοτομίας, λέγοντας:
«Δεσμεύομαι ότι η Δυτική Ελλάδα θα έχει σύντομα το δικό της ισχυρό Περιφερειακό Ερευνητικό Κέντρο. Γίνεται σπουδαία δουλειά στο Πανεπιστήμιο. Έχουμε ένα πολύ δυναμικό επιστημονικό πάρκο, σημαντικές ερευνητικές μονάδες. Όλα αυτά πρέπει να συντονιστούν, να πάρουν κατεύθυνση. Να συντονιστούν, να συνεργαστούν με σημαντικά ινστιτούτα και να συνεργάζονται με ελληνικά και ξένα ιδρύματα. Έτσι οραματίζομαι την Πάτρα, ως έδρα ενός πρωτοπόρου πόλου έρευνας και καινοτομίας. Ένα κέντρο που θα λειτουργεί σε αρμονία με τη δυναμική τοπική επιχειρηματικότητα, με τις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και θα διεκδικήσει ένα ρόλο πυροδότη. Ώστε η πόλη αλλά και η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα συνολικά, να αναδειχθούν ως αυτόνομες δυνάμεις επιστημονικής και ερευνητικής παραγωγής.»
Μάλιστα για το εν λόγω έργο, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε ασχοληθεί εντατικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας με την ιδιότητα του ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με τον τέως Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου.
Ο κ. Ζαϊμης, ενημέρωσε το Γ. Γραμματέα για μια σειρά αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν στην Αχαΐα και μεταξύ αυτών βρίσκεται η γέφυρα συνεργασίας που «έχτισε» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες με τις Περιφέρειες από τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση των διαδικασιών για τη σύσταση του Ερευνητικού Κέντρου στην Δυτική Ελλάδα.
Φωκίων Ζαΐμης: «Επιτάχυνση διαδικασιών»
«Ως Περιφέρεια, επενδύουμε στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Αχαΐα διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Είμαστε δίπλα στην επιστημονική κοινότητα της περιοχής, ακούμε τις ανάγκες της και υποστηρίζουμε έμπρακτα το έργο της. Στόχος μας, οι νέοι επιστήμονες να διαπρέψουν και να μείνουν στην περιοχή, εξασφαλίζοντας καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας με ικανοποιητικούς μισθούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαΐμης.
Ο κ. Ζαΐμης συμπλήρωσε ότι το εν λόγω έργο θα καταστήσει την Αχαΐα στην αιχμή της καινοτομίας και στην ανάδειξή της σε διεθνή ερευνητικό και τεχνολογικό κόμβο, με μεγάλη συμβολή στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία.
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την Ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου με Εθνική εμβέλεια στην Δυτική Ελλάδα, είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή του ανθρώπου», που είχε διοργανώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών τροφίμων και την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for life», στο Συνεδριακό Κέντρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα, τον Δεκέμβριο του 2023.
Κύρια αποστολή η Έρευνα
Είναι δομές εντατικής και στοχευμένης έρευνας, συγκέντρωσης, διατήρησης, οργάνωσης, παραγωγής νέας γνώσης και αναπαραγωγής της επιστημονικής πληροφορίας. Οι θεματικές και ερευνητικές κατευθύνσεις στα ΕΚ παραμένουν ενεργές και μετά το πέρας της χρηματοδότησης, συνδεδεμένες με την εθνική ερευνητική πολιτική.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*
0 Σχόλια