Μπορεί οι μαθητές να ενημερώθηκαν από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, για την απαγόρευση χρήσης των κινητών στα σχολεία, αλλά πολλοί δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των δασκάλων τους.
Αρχικά έγινε γνωστή η αποβολή μαθητή από σχολείο σε περιοχή κοντά στην Πάτρα, αλλά όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης «δεν είναι η πρώτη αποβολή για κινητό είναι η πρώτη που πήρε δημοσιότητα». Και όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή είναι και θα παραμείνει για καιρό η εικόνα στα σχολεία αφού πάρα πολλοί μαθητές δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το κινητό στην τσάντα όπως τους κάλεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αντίθετα σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να επικοινωνήσουν με φίλους τους και να βγάζουν φωτογραφίες για να τις αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αρεσκείας τους.
Οι μαθητές δεν έγιναν αντιληπτοί την ώρα που έκαναν την βιντεοσκόπηση αλλά όταν έγινε γνωστή στο σχολείο η ανάρτηση τους και την οποία φυσικά είδαν και οι καθηγητές τους. Οι μαθητές δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την πράξη τους αλλά ισχυρίστηκαν ότι στο βίντεο δεν φαινόταν κάποιος άλλος μαθητής ή εκπαιδευτικός παρά μόνο οι ίδιοι, αλλά δεν γλίτωσαν την τιμωρία αφού η διεύθυνση του σχολείου είχε ξεκαθαρίσει στα παιδιά και στους γονείς ότι θα εφαρμόσει τις διατάξεις του νέου νόμου όπως ισχύουν.
Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία δεν έχει γίνει αποδεκτή από τα παιδιά και κυρίως τους έφηβους οι οποίοι θεωρούν ότι τους στερούν το βασικότερο μέσο επικοινωνίας και ότι το μέτρο με τις ποινές και τις αποβολές είναι πάρα πολύ αυστηρό. Αλλά και πολλοί γονείς τάσσονται κατά του μέτρου καθώς θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν τα κινητά τους για λόγους ασφαλείας και άμεσης επικοινωνίας μαζί τους σε περίπτωση ανάγκης παρά το γεγονός ότι στη διάθεση τους υπάρχει το σταθερό τηλέφωνο του σχολείου για όλες τις ώρες που τα παιδιά τους βρίσκονται εκεί.
Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας
Ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, υπερασπιζόμενος το νέο, αυστηρό πλαίσιο για τα κινητά σημείωσε ότι «το κινητό από έρευνες είναι σαφές ότι κάνει κακό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έρευνα της UNESCO αναφέρει ότι ένα παιδί μπορεί να θέλει έως και 20 λεπτά για να επανέλθει στην μαθησιακή διαδικασία αν έχει «ξεχαστεί» στο κινητό του», τονίζοντας πάντως ότι ο βασικός λόγος για την απαγόρευση εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητών από τους μαθητές στα σχολεία?σχετίζονται κυρίως με την προσπάθεια καταπολέμησης των περιστατικών bullying στα σχολεία.
0 Σχόλια