Type Here to Get Search Results !

Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα: «Δεν είναι αργία, είναι απεργία!»

 


Με μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, συνέχεια των απεργιακών περιφρουρήσεων και της συνεχούς δράσης συνδικαλιστών και συνδικάτων όλο το προηγούμενο διάστημα, τιμήθηκε και στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά. Η απεργία σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς εκφράστηκε και με συμμετοχή και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Εκεί βρέθηκαν εργάτες, νεολαία, γυναίκες λαϊκών οικογενειών, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα, κόσμος κάθε ηλικίας που φώναξε δυνατά «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» αλλά και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στη συγκέντρωση και την πορεία πολλοί βρέθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία παιδιών με σύνθημα «1η Μάη: Εργατική Πρωτομαγιά - Δουλειά - Ξεκούραση - Ψυχαγωγία» από το «Κόκκινο αερόστατο», όπως και το πανό με τους μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές που γραμμένο σε ξεχωριστές γλώσσες καλούσε σε κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Είχε προηγηθεί απ' το πρωί πλατιά παρέμβαση σε χώρους δουλειάς για να σταλεί, μεταξύ άλλων, το μήνυμα ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά απεργία!

1 / 3

Στη συνέχεια, από το βήμα της συγκέντρωσης, μιλώντας εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας, ο Στέφανος Λαβράνος χαιρέτισε τους απεργούς εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, τα συνδικάτα που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Αναφερόμενος στην επιτυχία της απεργίας στην Πάτρα, χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα μεγάλα έργα και τα γιαπιά, στα καράβια που δεν «έλυσε κάβος», σε εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου και αλλού.

Στάθηκε στην προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων να βρεθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος ανενημέρωτος, σε συνέχεια των προηγούμενων απεργιακών μαχών της 17ης Απρίλη και της 28ης Φλεβάρη. Επίσης, μίλησε για τη συνέχεια που πρέπει να έχει αυτή η πάλη καθημερινά, με οργάνωση και συσπείρωση των εργατοϋπαλλήλων στα συνδικάτα τους.

«Είναι η μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας απέναντι στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Ανέστης Τριάντης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πάτρας. Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως πραγματική πρόοδο αποτελεί η συνέχιση της πάλης για όλα όσα έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, αλλά και για να μπει τέλος στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. «Μένουμε ενωμένοι και δυνατοί και δεν κάνουμε πίσω από τους αγώνες μας», είπε.

Ο Νίκος Κουφαλάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, στάθηκε στους αγώνες των νέων σήμερα, τονίζοντας ότι «δεν είναι φυσιολογικό να πληρώνουμε ένα μισθό για το νοίκι, να μην μπορούμε να πάμε στο σούπερ μάρκετ». Δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποτελεί πρόοδο να μη γνωρίζει κάποιος εργαζόμενος σήμερα «τι θα πει 8ωρο» και κάλεσε να συνεχιστεί ο αγώνας της εργατικής τάξης μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στον χαιρετισμό της, η Ελένη Λάτα, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, αναφέρθηκε στα προβλήματα του χώρου της Υγείας στην περιοχή, αλλά και συνολικά στην προσπάθεια περαιτέρω εμπορευματοποίησής της. «Ως ΕΙΝΑ δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Καταγγείλαμε και καταφέραμε να επιτύχουμε την πραγματοποίηση χειρουργείου σε πρωινό δωρεάν χειρουργείο, ενώ τον εξωθούσαν σε απογευματινό επί πληρωμή στο ΠΓΝΠ του Ρίου», είπε. Αναφέρθηκε στα «κενά» γιατρών και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και δήλωσε ότι οι υγειονομικοί δεν πρέπει να συναινέσουν σε καμιά πολιτική που στρέφεται κατά των ιδίων, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που καλούνται να βάλουν και για την Υγεία όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παρέμβαση έκανε και ο Χρήστος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, καλώντας σε πάλη για την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και τα ατελείωτα ωράρια των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, παλαμάκια, και με συνθήματα «Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι», χαιρετισμό απηύθυνε ο Μονίκ Σανγκάρ, μετανάστης εργαζόμενος από τα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας. Μιλώντας στη γλώσσα του, αλλά και χαιρετίζοντας τον κοινό αγώνα, ευχαρίστησε και τη συμβολή Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και εργαζομένων, για να μπορούν σήμερα να αγωνίζονται πλάι-πλάι όλοι, ανεξαρτήτως χρώματος, πατρίδας, θρησκείας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Βανέσα Αλιχού, εκ μέρους του Σωματείου Μαγείρων Αχαΐας. Ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της Πάτρας, όπου συνθήματα όπως «Από το Σικάγο, ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική» αλλά και «Ζήτω ο Μάης των εργατών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», δόνησαν την πόλη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ